Ministerul Finanţelor vine în sprijinul persoanelor afectate de pandemia COVID-19 prin prelungirea amânării ratelor

A.B.
Comunicate de presă / 30 decembrie 2020

Ministerul Finanţelor vine în sprijinul persoanelor afectate de pandemia COVID-19 prin prelungirea amânării ratelor

Ministerul Finanţelor vine în sprijinul persoanelor afectate de pandemia COVID-19 prin prelungirea amânării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Actul normativ aprobat astăzi în şedinţa de guvern continuă măsura pusă la dispoziţia contribuabililor în primăvară prin crearea posibilităţii suspendării plăţii ratelor de capital, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni. Perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obţinut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât şi pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Perioada maximă de 9 luni include şi perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri. Măsura are scopul de a susţine conformarea la plată, pentru contribuabilii aflaţi în dificultate generată de lipsa de lichidităţi financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19.

Solicitările pentru suspendarea plăţii obligaţiilor pot fi transmise instituţiilor bancare şi non-bancare până la data de 15 martie 2021, cererea este analizată şi se va emite o decizie până cel târziu la 31 martie 2021.

Pot beneficia de aceste facilităţi debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv şi nu înregistrează restanţe la data solicitării.

De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligaţiilor de plată a fost formulată până pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligatiilor de plată complementar până la maximum 9 luni, se aplică prin cumularea creanţei/restului de creanţă aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanţa aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanţa astfel rezultată dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

Informaţii de background:

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei şi au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar. Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ şi cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) şi 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Prin excepţie, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare. Statul român garantează în procent de 100% dobânda aferentă perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Niciodată n-am înțeles la ce drku folosește amânarea ratelor in condițiile in care oricum trebuie să plătești după cele 6-9 luni toată suma amânată la plată.

    De ce nu este redusa rata proportional cu scaderea veniturilor? Adica, declari (pe propria raspundere!) ca ti-au scazut 30% din venituri si scapi de 100% rata. Nu era mai logic sa platesti rata la o suma redusa?

    Macar asa se vedea cine mai are de gand sa plateasca ceva si cine nu, se mai puneau niste imobiliare in vanzare si se formau preturi reale. 

    Practic preturile imobiliare de acum sunt 100% artificiale cat timp doar cei care stau bine cu banii pot cumpara / vinde in timp ce restul isi suspenda platile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb