Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, critică "semnalul de neîncredere" în DNA dat de unii magistraţi în şedinţa Plenului CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), ministrul considerând că procurorii anticorupţie şi-au dovedit eficienţa prin condamnările obţinute, în timp ce SIIJ a avut o "activitate dezastruoasă", relatează G4media.
"Este foarte grav atunci când magistraţii dau semnal că nu au încredere într-o instituţie care şi-a dovedit în timp eficienţa, în sensul în care au fost multe condamnări, inclusiv ale unor magistraţi, dar multe condamnări ale unor politicieni importanţi, care în instanţă, nu în altă parte, s-au dovedit vinovaţi. Şi atunci să spui că există o categorie de cetăţeni, respectiv judecătorii sau procurorii care nu ar trebui anchetaţi de DNA pentru că nu avem încredere în DNA este o mare greşeală. Ce punem în discuţie aici, existenţa DNA-ului?", a declarat, vineri seara, ministrul Justiţiei, la TVR 1.
El a spus că în raport cu SIIJ, DNA "e incomparabilă" pentru că "a avut rezultate, a avut activitate" şi a reclamat "o activitate dezastruoasă" la SIIJ.
Ministrul Stelian Ion s-a referit şi la imunităţile "suplimentare" pe care le-ar cere unii magistraţi.
"Să condiţionezi obţinerea de imunităţi suplimentare de desfiinţarea SIIJ e o greşeală şi un semnal foarte greşit pe care îl dă, în opinia mea, CSM. Noi spunem că imunităţile inclusiv ale parlamentarilor ar trebui înlăturate, să fie păstrate doar imunităţile pentru votul acordat, pentru opiniile politice. În prezent, judecătorii beneficiază de o categorie de imunităţi, pentru percheziţii, pentru reţineri şi arestări, mai vor unii dintre judecători sau procurori alte imunităţi, care ar însemna să stea punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un magistrat în pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el, şi trimiterea în judecată, la fel, în decizia unui grup restrâns de persoane, o secţie din cadrul CSM", a declarat ministrul Justiţiei.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, cu 11 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
În timpul dezbaterilor, câţiva membri ai CSM, printre care judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, au criticat proiectul de desfiinţare a SIIJ, iniţiat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, făcând referire şi la DNA.
"Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia. Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ", i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2021, 10:53)
este foarte grav , sa ajunga un neica nimeni responsabil la justitie !
1.1. Asa este! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 13.02.2021, 11:31)
E foarte grav, mai ales ca aveau la indemana somitati de nivel mondial in domeniu, cum ar fi Florin Iordache, sau Tudorel Toader, sau Serban Nicolae, sau Nicolicea, oameni de colosala valoare profesionala si calitati morale ireprosabile. E trist ca nu stim sa ne apreciem valorile.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2021, 13:20)
nu degeaba iti spui prostu satului , Nicolicea este inginer de calculatoare plus fac de drept , Toader este rector al universitatii Al Ioan Cuza , iar limbricul de acum este un avocatel cu bube-n cap si probleme penale cu garsoniera lui . pricepi prostu' satului , care sint valorile ?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2021, 21:06)
ai explicitat perfect ca si cum nu ai inteles nimic, reciteste comentariul 1
2. .MEGA DALMAȚIENII
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2021, 11:32)
Simulează că lucră : apasă butoanele cu scandal,infinit de nerezolvate lăsate la tura următoare din 4 în 4 ani nărav pervers .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2021, 12:27)
Nu pot sa apreciez profesionalismul lui Stelian Ion dar, dacă judecători ca Savonea, Baltag și alții vor imunități pentru ei și procurori, toată mass-media românească (INCLUSIV BURSA și MAKE) are datoria de a face publice aceste cereri și persoanele care le promovează. Toată presa condamna imunitatile parlamentarilor dar, când e vorba de judecători și procurori, TACERE! Judecătorii, adică cei care trebuie sa facă dreptate, promovează nedreptatea: pensii nesimțite, pensionari pe bani grei înainte de a împlini vârstă de pensionare, imunități (chiar și după erori voite în actele lor de cica"justitie"). Oameni din presa, treziți-vă! Faceți ceva! Judecătorii chiar se cred Dumnezei(măcar ca și Dumnezeu mai greșește).
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2021, 21:08)
Este exact ca in proverbul cind Prostu' ajunge Imparat. Judecatorii nu au educatia civica necesara responsabilitatii meseriei si de aici au ajuns sa fie cei mai importanti.