Ministerul Sănătăţii reacţionează după controalele ANPC în spitale, subliniind că acţiunile de verificare trebuie să respecte cadrul legal şi că Inspecţia Sanitară de Stat este autoritatea competentă în domeniul sănătăţii publice, transmite news.ro. Instituţia apreciază preocuparea ANPC pentru furnizarea serviciilor în spitale, dar atrage atenţia că astfel de acţiuni se pot desfăşura doar în baza unei reglementări comune.
Ministerul subliniază că, potrivit legislaţiei, controalele în domeniul alimentar pot fi efectuate doar dacă există un acord între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi ANPC. Oficialii se arată deschişi la colaborare, dar consideră necesară stabilirea unui cadru legal clar, astfel încât ANPC să participe exclusiv la controale privind alimentele din unităţile sanitare.
"Pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru unităţile sanitare, respectarea cadrului legal este esenţială. Nu ne dorim abuzuri în serviciu şi considerăm că orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit", se arată în comunicatul instituţiei. Ministerul mai precizează că asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienţi rămâne o prioritate, iar bugetul alocat pentru aceasta a fost dublat în 2023, potrivit aceleiaşi surse.
Controalele ANPC au vizat blocurile alimentare ale Spitalului Universitar de Urgenţă Elias şi ale Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde s-au descoperit alimente expirate, frigidere murdare şi porţii de mâncare mai mici decât standardul impus. ANPC a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 de lei.
În urma acestor acţiuni, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, a afirmat că spitalele nu sunt operatori economici şi că ANPC ar trebui să îşi concentreze activitatea pe agenţi comerciali. El a criticat modul de desfăşurare a controalelor şi a subliniat că, având în vedere starea de alertă epidemiologică, şi reprezentanţii ANPC ar trebui să respecte restricţiile.
Opinia Cititorului