Ministerul Sănătăţii a transmis, luni, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu poate desfăşura controale în spitale în afara cadrului legal, după ce instituţia condusă de Cristian Popescu Piedone a verificat blocurile alimentare ale Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Elias, transmite hotnews.ro. Ministerul subliniază că, potrivit legislaţiei în vigoare, Inspecţia Sanitară de Stat este autoritatea abilitată să efectueze astfel de verificări.
"Ministerul Sănătăţii apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal. Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de legea 95/2006, prin Inspecţia Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice", a transmis instituţia condusă de Alexandru Rafila.
Ministerul precizează că, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului doar dacă există un cadru legal comun, stabilit printr-un ordin între instituţiile implicate.
Totodată, Ministerul Sănătăţii se declară deschis la colaborare, dar subliniază că ANPC poate participa la verificări în spitale doar în domeniul alimentelor, în cadrul unor controale comune, şi avertizează asupra riscului unor posibile "abuzuri în serviciu".
"Ne dorim să nu existe abuzuri în serviciu potenţiale ca urmare a acţiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienţi este o preocupare constantă a Ministerului Sănătăţii, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit", potrivit aceleiaşi sursă.
În replică, ANPC susţine că spitalele nu sunt exceptate de la respectarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor şi că instanţele au stabilit că nu există niciun temei pentru excluderea operatorilor de stat de la aplicarea aceloraşi norme ca operatorii privaţi.
"Protejarea dreptului consumatorilor la sănătate, integritate fizică şi ocrotirea persoanelor vulnerabile este o responsabilitate ce trebuie asumată de toţi operatorii economici. Consumatorii sunt consideraţi vulnerabili în faţa oricărui profesionist, fie că acesta are ca scop obţinerea de profit sau nu", a transmis ANPC.
Instituţia condusă de Cristian Popescu Piedone afirmă că îşi va continua activitatea de control pentru protejarea drepturilor consumatorilor şi invocă Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, care prevede că statul trebuie să protejeze cetăţenii ca consumatori, indiferent de tipul serviciului oferit.
"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are în vedere şi serviciile de alimentaţie publică, precum şi depozitarea alimentelor destinate consumului public, fie că acestea sunt tratate termic sau nu. Aceste servicii se adresează consumatorilor, aşa cum sunt definiţi în Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992", subliniază ANPC.
În urma controalelor efectuate sâmbătă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Elias, ANPC a aplicat sancţiuni în valoare de peste 30.000 de lei. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la Spitalul Elias, unde inspectorii au găsit alimente expirate, frigidere murdare şi porţii de mâncare mai mici decât cele prevăzute.
La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, blocul alimentar a fost considerat un exemplu pozitiv, însă s-au constatat "diferenţe nesemnificative" la gramajul porţiilor, ceea ce a dus la aplicarea unei amenzi de 1.000 de lei.
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, a criticat intervenţia ANPC, susţinând că instituţia ar trebui să verifice operatori economici, nu spitale.
"Astăzi, o dubă cu geamuri fumurii intră furtunos utilizând poarta din dos a Spitalului Universitar, să ducă un «colet» la bucătăria spitalului. Ce era «coletul»? Era ANPC... şi domnul Cristian Popescu Piedone. După o vizită furtunoasă, domnul Piedone m-a sunat şi m-a felicitat pentru modul în care preparăm hrana, pentru aspectul ei, pentru echipamente, infrastructură şi curăţenie", a scris Cîrstoiu pe Facebook.
Managerul consideră că ANPC trebuie să respecte restricţiile impuse de starea de alertă epidemiologică şi a criticat modul în care s-au desfăşurat verificările.
"Nu intrăm aşa, cum vrem noi, în bocancii de stradă. Nu aşa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi", a subliniat Cîrstoiu.
Opinia Cititorului