MINIŞTRII APĂRĂRII ŞI ECONOMIEI, ÎN VIZITĂ ÎN SUA Noi coordonate privind colaborarea în domeniile apărării şi energiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2020

Actualizare

În legătură cu achiziţia rachetelor pentru bateriile de coastă, compania franceză MBDA precizează într-un comunicat de presă remis Redacţiei, că a făcut o ofertă în cadrul procedurii competitive de achiziţie a bateriilor de coastă şi a acceptat în scris obligaţiile privind offsetul.

Dintre toţi participanţii la acest program de înzestrare lansat de Ministerul român al Apărării, compania franceză arată că este singurul furnizor de Sisteme de Instalaţii Mobile de Lansare rachete antinavă (SIML) care a acceptat obligaţiile impuse de România privind offsetul, aşa cum au fost menţionate în HG 630/ 2018, şi anume: integrarea de elemente de componente ale Sistemului de Instalaţii Mobile de Lansare rachete antinavă; operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemului şi rachetelor antinavă, astfel încât, în situaţii de criză şi de război să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML.

"În cele din urmă, MBDA a fost singurul competitor rămas în cursă pentru că a acceptat procentul de 80% din valoarea contractului pentru offset. Aşa cum am precizat şi cu alte ocazii MBDA doreşte implicarea directă a Romarm/ Uzina Electromecanică Ploieşti şi a altor companii româneşti pentru realizarea cu succes a programului bateriilor de coastă. Acest lucru va permite implicarea industriei româneşti de apărare şi în alte programe ale MBDA. Un contract semnat între guverne (G2G), aşa cum a anunţat Ministerul Apărării, nu doar că va exclude clauzele privind offsetul, dar va creşte preţul de achiziţie cu cel puţin 45%", se arată în comunicatul de presă emis de compania franceză.

---

Dezvoltarea capacităţii Armatei Române de apărare prin programe de instruire şi de înzestrare cu sisteme de armament şi echipamente performante şi modalităţile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA se numără printre temele pe care Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, le va discuta cu omologul său american, secretarul de stat al apărării, Mark T. Esper, în cursul vizitei oficiale la Washington din aceste zile.

"Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalţi oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluţiile din domeniul securităţii în regiunea Mării Negre, şi, în context, necesitatea unei abordări coerente şi consistente a posturii de apărare şi descurajare în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcţia dezvoltării capacităţii sale de apărare prin programe de instruire şi de înzestrare cu sisteme de armament şi echipamente performante şi vom discuta despre modalităţile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA", a declarat ministrul Nicolae Ciucă, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Apărării Naţionale.

Documentul mai arată că ministrul Nicolae Ciucă este însoţit în vizita oficială din SUA de şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu şi de Simona Cojocaru, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale. Din păcate, şeful Statului Major al Apărării nu se va putea întâlni cu omologul său american, deoarece întreaga conducere efectivă a armatei americane se află în carantină, după ce mai mulţi oficiali din rândul acesteia a participat la diferite întâlniri cu preşedintele Donald Trump, iar ulterior acesta a fost testat pozitiv de Covid-19.

Vizita în SUA a ministrului Apărării are loc în contextul în care Executivul de la Washington a dispus ca o parte dintre trupele americane din Germania să fie dislocate prin rotaţie în mai multe zone din Europa, printre care şi în zona Flancului Estic al Alianţei NATO. De această măsură ar urma să beneficieze şi ţara noastră, unde ar creşte numărul soldaţilor americani cantonaţi în baza de la Mihail Kogălniceanu. În privinţa discuţiilor despre înzestrare cu sisteme de armament şi echipamente performante, pe care Nicolae Ciucă a menţionat că le va avea cu omologii americani, este de aşteptat ca în cursul acestei vizite să se definitiveze negocierile privind achiziţionarea rachetelor Naval Strike Missile (NSM), prin intermediul unui contract G2G (direct între guverne) în valoare de 200 milioane euro.

Amintim că în această vară, ministrul Nicolae Ciucă a decis să renunţe la procedura de achiziţie a unor rachete de coastă necesare Forţelor Navale şi a înlocuit-o cu negocieri între guvernul României şi guvernul SUA pentru cumpărarea respectivelor rachete, în dauna companiei franceze MBDA care oferea rachetele Exocet pentru 137 de milioane euro. Conform unor surse din cadrul MApN neînţelegerile între partea română şi cea franceză au fost cauzate de neacceptarea condiţiilor de offset impuse de ţara noastră.

"Dacă ar fi fost să acceptăm ceea ce ne oferea MBDA, însemna că în România rachetele Exocet ar fi fost doar şterse de praf şi li s-ar fi verificat şuruburile, fără niciun schimb de tehnologie cu partea română. Acest lucru este departe de a îndeplini condiţia de offset aşa cum este prevăzută ea în legislaţia română. La toată această situaţie, există şi indicii că preţul oferit în achiziţie ar fi fost majorat ulterior cu costuri care nu ne-au fost comunicate, dar care sunt previzibile", ne-au declarat, în cursul lunii august, sub anonimat, surse din cadrul MApN.

În acest context, evidenţiem şi vizita în SUA, tot în aceste zile, a lui Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care va avea o întâlnire cu Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette.

Deşi conform declaraţiilor ministrului Virgil Popescu, vizita se va axa pe dimensiunea energetică a parteneriatului strategic dintre România şi SUA şi se vor pune bazele unei cooperări în acest domeniu, nu este exclus ca la întâlnirile pe care le va avea cu alţi înalţi oficiali din guvernul american să se discute şi despre colaborarea cu industria naţională de apărare în privinţa programului de înzestrare a Armatei române. Mai ales că, în patrimoniul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, se află şi compania Romarm care include mai multe fabrici de armament şi tehnică militară din ţara noastră interesate de clauzele de offset din contractele pe care autorităţile de la Bucureşti le derulează sau le vor derula cu companiile de profil din SUA.

Vizita celor doi oficiali români are loc după ce, marţi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a adoptat Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării şi a analizat şi aprobat evaluarea privind riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb