Ministrul afacerilor externe se declară optimist în privinţa aderării noastre la 1 ianuarie 2007

Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2005

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, s-a declarat optimist, ieri, la cursurile Şcolii de vară a tinerilor liberali care se defăşoară la Mamaia, în privinţa aderării ţării noastre la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, motivîndu-şi afirmaţia prin faptul că România este în grafic şi "cu minim de corecţii poate fi aproape de calendarul complet al aderării".

"Am speranţa că raportul de monitorizare de la sfîrşitul lui octombrie 2005 v-a evoca pozitiv progresele pe care România a reuşit să le facă în opt luni de guvernare" a spus ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu.

Şeful diplomaţiei a explicat că respectivele corecţii ţin de domeniul concurenţei, justiţiei şi mediului, la acesta din urmă fiind vorba de dificultăţile întîmpinate în aplicarea acquis-ului comunitar. Ministrul afacerilor externe a mai spus că un alt raport de monitorizare, care ar putea conţine şi recomandări politice adresate Parlamentului European, va fi dat publicităţii de către Comisia Europeană, în aprilie 2006. El a adăugat că elaborarea a două rapoarte de monitorizare nu este o procedură neobişnuită la Comisia Europeană, fiecare stat candidat convenind acest lucru cu oficialităţile de la Bruxelles.

Ministrul afacerilor externe a atras atenţia însă că amînarea aderării cu un an ar avea repercusiuni foarte neplăcute pentru România, concretizate în pierderea a peste două miliarde de euro. Aceşti bani reprezintă contribuţia Uniunii Europene la dezvoltarea României. "Nu există un plan B în privinţa amînării aderării nici măcar la Bruxelles. Eu văd un dezavantaj enorm care ţine de credibilitatea politică cu o semnificaţie enormă în politica noastră externă", a explicat Mihai-Răzvan Ungureanu.

De asemenea, şeful diplomaţiei a spus că, după aderare, România va fi interesată ca ţările vecine să aibă aceeaşi tendinţă proeuropeană, în contextul în care, ca membră a Uniunii Europene, ţara noastră va deveni un stat de graniţă al Uniunii, iar unul din obiectivele UE este să nu aibă enclave în interiorul continentului. O altă schimbare de concepţie a politicii externe româneşti va fi grija mai mare acordată de autorităţi cetăţenilor români de peste hotare.

Totodată, ministrul afacerilor externe le-a sugerat cetăţenilor din Republica Moldova ca după aderarea României la Uniunea Europeană să intre în ţara noas-tră cu paşaport românesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb