MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: "2.000 de angajaţi din birourile inspectoratelor generale sau judeţene vor ajuta colegii din teren"

M.A.
Politică / 30 aprilie 2020

Marcel Vela

Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seară, că 2.000 de angajaţi din birouri - de la inspectorate generale sau inspectorate judeţene - au fost coborâţi în operativ pentru a ajuta poliţiştii din stradă. Vela a explicat că, dacă numărul poliţiştilor care se vor îmbolnăvi va fi extrem de mare, se va apela la studenţii de la Academia de Poliţie, la elevii de la şcolile de Poliţie, apoi la rezervişti şi, în ultimă instanţă, dacă va fi cazul, se va ajunge la angajări din sursă externă. Vela a precizat, însă, că această soluţie poate da naştere unor probleme, deoarece oameni fără experienţă ar fi trimişi în stradă să aplice legea.

Ministrul Marcel Vela a fost întrebat, joi seară, despre încadrările din sursă externă în MAI şi a explicat: "Având în vedere că Ministerul Afacerilor Interne are un deficit de personal, pentru a ajuta cadrele existente sau în condiţiile în care - pentru că până la urmă şi poliţiştii sunt oameni şi si se pot infecta, mai ales că sunt în prima linie în front în această luptă împotriva coronavirus - în lipsă de personal putem ajunge şi să încadrăm pentru 6 luni persoane din surse de sursă externă".

Vela a explicat că nu s-a ajuns încă în această situaţie, numărul poliţiştilor bolnavi sau alaţi în izolare fiind mic, în raport cu numărul total al poliţiştilor din sistem.

"Suntem ajutaţi în toate misiunile operative de către Ministerul Apărării Naţionale şi de către poliţiile locale, avem protocol, tot în baza decretului. Dacă se iveşte situaţia în care să avem nevoie sau pierdem posibilitatea de a acoperi toate punctele de control din lipsă de resurse uman, mai avem şi posibilitatea de a aduce studenţii de la Academie şi de la şcolile de poliţie în zona operativă", a ma spus Vela.

Acesta a explicat că deja 2.000 de cadre care lucrau în birouri, în inspectorate generale şi judeţene, au fost coborâte în stradă.

"Actuala echipă din teren face faţă. Faza a treia, dacă mai este nevoie de resurse umane, avem absolvenţii, mai avem voluntari rezerviştii care vor să ajute şi faza a patra vom apela la cadre din sursă externă. De ce nu am apelat până acum, pentru că şi acum avem probleme cu Poliţia locală care amendează, care nu respectă toate prevederile ordonanţelor în litera şi spiritul fiecărei ordonanţe. Imaginaţi-vă că luăm pe cineva din sursă externă şi îl punem direct în stradă să aplice legea. Va fi destul de dificil ca să nu cumva să se greşească şi să ajungem la alte discuţii cu privire la un comportament sau la altul", a mai spus Vela, potrivit News.ro.

Marcel Vela răspunde, joi seară, mai multor întrebări pe care le-a primit pe pagina sa de Facebook şi a făcut precizări despre supravegherea copiilor după încetarea stării de urgenţă.

"Se analizează de către colega mea Violeta Alexandru posibilitatea ca şi după 15 mai să fi găsită o soluţie tehnică compatibilă cu tot ceea ce prevede Codul Muncii, astfel încât să nu rămână copiii nesupravegheaţi, iar dumneavoastră să aveţi garanţia unui venit în această perioadă", a răspuns Marcel Vela unei întrebări primite de la o femeie.

Autorităţile au anunţat că anul şcolar se va încheia fără ca şcolile să fie redeschise, însă, din 15 mai, sunt prevăzute măsuri de reluarea a activităţii economice.

De asemenea, Vela a declarat că România a crescut constant capacitatea de testare şi acţiunile viitoare sunt gândite împreună cu Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţia pandemiei. Întrebat de ce nu se face o testare pe scară largă şi se optează pentru carantinarea persoanelor, Vela a spus că aceste decizii ţin şi de stocurile existente şi de capacitatea de a găsi teste sigure, omologate, care să nu aibă o doză mare de aproximare.

Marcel Vela a fost întrebat, joi, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, de ce nu se face o testare pe scară largă şi se optează pentru carantinarea persoanelor şi a răspuns: "Se analizează împreună cu Ministerul Sănătăţii mai multe variante de acţiune, în funcţie de cum va evolua situaţia. Dacă urmărim evoluţia testărilor de la începutul pandemie şi până în prezent putem remarca faptul că România a crescut foarte multă numărul acestor teste".

Vela a precizat că "sunt mai mulţi factori care converg către o decizie".

"Depinde de stocurile care există, de capacitatea de aprovizionare cu testeomologate de autorităţi, care să permită o testare sigură şi rapidă, pentru că testele rapide, dacă au o doză de aproximare destul de mare - dacă 100%, 30% sunt aproximative - se poate întâmpla următorul lucru: cineva care este pozitiv să fie declarat negativ şi el să stea foarte relaxat cu familia, dar, fiind pozitiv, va infecta pe toţi cei dragi. Sau, varianta B, în care cineva este negativ şi este testat pe rezultat pozitiv şi duce în extrema cealaltă, omul fiind sănătos să îl bagi în carantină sau să îl pui să respecte câteva reguli ca şi cum ar fi pozitiv", a mai spus Vela.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb