MINISTRUL AGRICULTURII, A AFIRMAT: "Produsele din zona de munte vor putea fi etichetate ca «produse montane»"

Mina Irina
Politică / 20 iulie 2016

Actualizare 16:09

Politica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativă de calitate "produs montan" va fi aplicată şi în România după ce Guvernul a adoptat astăzi o Hotărâre în acest sens, prima etapă în ceea ce priveşte implementarea acestei politici europene, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Se deschide o nouă şi importantă oportunitate pentru producătorii din zona montană, care, în mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, în condiţiile unei nevoi de valorificare durabilă a tuturor resurselor de hrană. Producătorii, cultivatorii, apicultorii care işi desfaşoară activitatea de producţie în zona montană îşi vor promova produsele alimentare inscriptionând pe etichetă «produs montan», produsele vor respecta normele sanitar veterinare şi vor fi uşor recunoscute de consumator. Pe de altă parte, consumatorii vor fi informaţi în legătură cu importanţa calităţii biologice şi a garanţiilor sanitare a alimentelor «de la munte», ceea ce va determina o creştere a cererii pentru astfel de produse" , se arată în sursa citată.

Prin actul normativ adoptat astăzi de Guvern se transpune în legislaţia naţională o parte din prevederile regulamentelor europene în ceea ce priveşte condiţiile de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan".

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru aceast lucru trebuie să respecte o serie de condiţii, menţionate în caietul de sarcini, drept garanţie a faptului că produsul este realizat în zona montană. Astfel, produsul va putea fi distins pe piaţă ca având origine certificată "produs montan". Mai exact, etichetarea alimentelor cu menţiunea "produs montan" se poate aplica doar produselor obţinute din animale crescute cel puţin două treimi din viaţa în arealul montan şi ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producţia vegetală se poate aplica menţiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii facultative de calitate «produs montan». De asemenea, va gestiona Registrul Naţional al Produselor Montane şi va verifica respectarea legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii economici care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative «produs montan»"

Adoptarea hotărârii de guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce priveşte implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan. În continuarea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană se va emite un ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale referitor la reglementarea procedurii de verificare a conformităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan" şi de verificare a respectării legislaţiei europene şi naţionale de către operatorii care doresc să beneficieze de aceste avantaje. Ordinul de ministru subsecvent acestei hotărâri de guvern va aduce clarificări pentru informarea corectă a consumatorului şi a condiţiilor de utilizare a menţiunii de produs montan, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Produsele din zona de munte, carne, lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante, vor putea fi etichetate ca "produse montane", a anunţat astăzi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit unor surse din presă.

"Aş vrea să subliniez în mod special (...) Hotărârea de Guvern privind produsul montan. Etichetarea ca produs montan a fost introdusă prin Regulamentul 665 din 2014, când actualul premier era comisar la Comisia Europeană, răspundea de agricultură. Şi ideea de bază este ca produsele din zona de munte - este vorba de carne şi produse din carne, este vorba de lapte şi produse lactate, ouă, miere şi diverse siropuri şi plante - să poată fi etichetate ca produse montane şi, astfel, să se consfinţească şi prin etichetare calitatea deosebită a acestor produse. (...) Este vorba de produsele care se obţin de la animale care (...) două treimi din viaţă trăiesc în zona de munte, iar în cazul animalelor în transhumanţă 25% din perioada în care trăiesc trebuie să petreacă pe munte. Laptele şi ouăle trebuie însă integral să fie obţinute de la animale care trăiesc în zona de munte", a spus Achim Irimescu.

El a precizat că locuitorii din zona montană depind în mare parte de produsele pe care le realizează.

"Să nu uităm că în zonele de munte, care în România acoperă 30% din suprafaţa ţării, (...) se mai regăsesc circa 3,2 milioane de locuitori. Depind în mare parte de produsele pe care le realizează. Ca urmare, credem că este extrem de bine-venită această iniţiativă europeană, pe care în sfârşit reuşim şi noi, în România, să o punem în practică, pentru că cei interesaţi îşi vor putea eticheta produsele şi valoarea adăugată a acestora va fi cu totul alta, deci vor avea un profit mai mare", a explicat Irimescu.

Ministerul Agriculturii va verifica dosarele pe care producătorii le vor prezenta pentru a-şi putea eticheta produsele.

"Ministerul Agriculturii se constituie în autoritate competentă pentru verificarea dosarelor pe care producătorii le vor prezenta şi (...) este extrem de important pentru noi să gândim în aşa fel lucrurile încât să nu adăugăm foarte multă birocraţie", a punctat Irimescu.

Potrivit acestuia, procedura de etichetare ca "produs montan" este similară cu cea privind produsele tradiţionale recunoscute în ţară.

"Este cumva similar cu produsele tradiţionale recunoscute în ţară. La Direcţiile agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii, (producătorii - n.r.) îşi vor prezenta aplicaţiile. (...) Va fi un dosar pe care trebuie să îl prezinte şi prin care să certifice condiţiile pe care le-am menţionat (...) în ceea ce priveşte obţinerea produselor pe care fermierul vrea să le comercializeze", a precizat Achim Irimescu.

Întrebat cum poate un fermier să dovedească faptul că a ţinut oile pe munte o anumită perioadă, ministrul Agriculturii a răspuns: "În principiu, (...) ştim în ce perioadă urcă oile la munte şi când coboară şi fiecare producător are un veterinar. Chiar în această perioadă am discutat cu preşedintele Autorităţii Veterinare să facem şi la veterinari gen medic de familie, ca să nu mai fie probleme ca atunci când se deplasează în transhumanţă oile de la şes la munte, atunci schimbăm medicul. Şi suntem în curs de a introduce şi această reglementare", conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb