Ministrul Agriculturii: Apa pentru irigaţii se ieftineşte cu 20%

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 13 iulie 2012

Apa pentru irigaţii se va ieftini, de astăzi, cu 20%, după reducerea preţului energiei electrice pentru fermieri, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, minis-trul Agriculturii Daniel Constantin.

"Astăzi (n.r. - ieri) am semnat un ordin de ministru referitor la energia electrică pentru irigaţii. Producătorii care practică cultura mare au solicitat un preţ ceva mai bun la energie electrică, pentru a putea utiliza sistemele de irigaţii. Am identificat soluţia ca fermierii, după aplicarea aces-tui ordin, să poată utiliza apa pentru irigaţii la un preţ ceva mai mic, cu aproximativ 20%", a spus ministrul de resort.

Oficialul a adăugat că fermierii vor acces la tariful reglementat tip B.

"Dacă până acum preţul era de 250 de lei pe mia de metri cubi de apă pompată, preţul scade, astfel, la 200 de lei. Începând de mâine (n.r. - azi), fermierii care au contract cu Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) pot beneficia de un preţ redus", a mai precizat Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Ministrul a arătat că fermierii au contracte semnate cu ANIF pentru irigarea a 247.000 de hectare în 2012, dintre care s-au irigat aproximativ 40.000 de hectare: "Ne aşteptăm, după acest ordin, să se semneze mai multe contracte şi suprafaţa irigată să crească".

Ministerul Agriculturii a anunţat, recent, că vrea o finanţare europeană de 400 milioane euro pentru investiţii în reabilitarea sistemului de irigaţii, pentru o suprafaţă totală de 800.000 de hectare de teren agricol.

Constantin: Preţul pâinii nu va creşte în perioada următoare

Ministrul Agriculturii a mai declarat, ieri, că reprezentanţii patronatelor din panificaţie l-au asigurat că preţul pâinii nu va fi majorat în perioada următoare.

Preşedintele Patronatului din Indus-tria Panificaţiei Rompan, Aurel Popescu, a declarat marţi, la o întâlnire cu presa, că pâinea s-ar putea scumpi în luna august, dacă brutarii nu vor absorbi creşterea de 20% a preţului la grâu.

El a afirmat că în ultima perioadă preţul grâului a crescut cu 20%, influenţat de evoluţia preţurilor pe piaţa internaţională şi de raportul cerere-ofertă la nivel naţional.

DNA cercetează, de joi, o serie de contracte de externalizare semnate de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), potrivit lui Daniel Constantin.

Adriean Videanu, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, a spus, ieri, că premierul Victor Ponta este necinstit faţă de români, pentru că nu şi-a respectat promisiunile făcute când a preluat mandatul şi i-a cerut acestuia să ia măsuri anti-secetă.

El a precizat că, în ultimele săptămâni, în toate zonele agricole s-a instalat seceta şi producţia este afectată în mod semnificativ, ceea ce a dus la creşterea preţului la grâu şi există riscul ca pâinea şi produsele alimentare să se scumpească: "Cerem de urgenţă guvernului să repună pe o bază legală Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, să activeze urgent programul naţional anti-secetă şi alocarea resurselor pentru continuarea investiţiilor în sistemul de irigaţii".

Videanu a mai arătat că singura "realizare" a guvernului Ponta, în două luni este criza politică fără precedent din ţară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu cred ca parchetele sunt cele care pot si trebuie sa rezolve problemele agriculturii romanesti. Faramitarea fara precedent a proprietatii asupra terenurilor a insemnat si inseamna principala piedica in calea unei agriculturi de nou mileniu. Adaugati la aceasta politicile gen "nu ne vindem tara" prin care, constient sau nu, se incearca mentinerea facilitatilor obtinute de arendasi autohtoni mai mari si mai mici, cei care fac in realitate regula jocului, atat sub aspectul realizarii productiei agricole dar si asupra modului ei de fiscalizare si de valorificare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb