Ministrul Agriculturii susţine că va interveni pe piaţă cu măsurile care se impun dacă preţul uleiului va creşte nejustificat

G.U.
Politică / 13 martie 2022

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, susţine că va interveni pe piaţă dacă vor apărea bule speculative în ceea ce priveşte preţul uleiului, dar a adăugat că nu consideră că se va ajunge într-o astfel de situaţie, pentru că oamenii sunt responsabili în momente de criză şi îşi arată solidaritatea, conform Agerpres.

"Am vorbit despre apariţia unor bule speculative care de multe ori denaturează şi pot denatura piaţa. Nu o să ezit niciodată, aşa cum am mai făcut-o, să iau decizii asumate indiferent cât de populare sau nepopulare ar fi, să iau măsurile care se impun dacă ajungem acolo. Avem pe masa de lucru a ministerului şi am pus în discuţia cu procesatorii, cu comercianţii de cereale, cu fermierii, scenarii de lucru şi de intervenţie statală, care, dacă se impun a fi utilizate, nu voi ezita nicio secundă să le iau şi să le implementăm. Părerea mea este că nu vom ajunge acolo, pentru că noi vorbim aici de oameni responsabili care îşi iubesc ţara şi care în momentul de criză îşi arată solidaritatea", a declarat, astăzi, Adrian Chesnoiu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a fost întrebat dacă va interveni în piaţă dacă un litru de ulei va ajunge la 15 lei, în contextul în care în ultimele zile românii au golit rafturile magazinelor de teama de a nu rămâne fără ulei sau a unei explozii a preţului, aşa cum s-a întâmplat recent cu combustibilii.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat că nu poate oferi cifre despre evoluţia preţului uleiului la poarta fabricii şi cotaţiile tonei de floarea soarelui de când a început războiul între Rusia şi Ucraina, pentru că vrea să evite speculaţiile, deşi i s-au solicitat astfel de informaţii în cadrul conferinţei.

"Evoluata preţului la bursa de cereale este una şi vânzarea faptică şi fizică în comerţul cu cereale este alta. Procesarea materiei prime şi obţinerea de produs finit este cu totul altceva. Dacă vorbim de burse de cereale şi vedem cotaţiile trebuie să ştim că ele se raportează la nivel internaţional şi ţin de anumite cantităţi de marfă solicitate de diferiţi actori din piaţa burselor de cereale, care evident sunt în căutare de înlocuire a originilor de la care erau obişnuiţi să cumpere, şi Ucraina era una dintre ţările mari exportatoare de ulei brut. Ucraina, în general, nu exportă seminţe de floarea soarelui, având o cotă de impozitare pentru seminţe. De partea cealaltă, fabricarea şi procesarea seminţelor de floarea soarelui se asigură din stocurile interne. Chiar îmi spuneau reprezentanţii industriei de procesare că peste 90 % din cantităţile de materie primă folosită în obţinerea uleiului este de provenienţă românească. Evident că preţurile începuseră să crească la materia primă înainte de apariţia acestui conflict din Ucraina, din cauza faptului că în alte continente se preconiza seceta. Şi la orice factor de risc bursele reacţionează şi influenţează preţul", a explicat şeful MADR.

Pe de altă parte, potrivit lui Chesnoiu, în comerţul cu produse agroalimentare intervin foarte mulţi factori care pot determina preţul.

"Reiterez încă o dată: nu mergeţi în zona unor păreri exprimate public de către anumite persoane, că va creşte la nu ştiu ce nivel preţul sau că va scădea la nu ştiu ce nivel, dacă ele nu sunt fundamentate. Şi evident că nu pot fi fundamentate decât cu toţi actorii la masă. Orice discuţie despre cifre, despre potenţial, despre evoluţii în sus sau jos ale preţului nu fac decât să alimenteze o bulă speculativă la care nu voi participa nici eu şi sper că vor răspunde la solicitarea mea şi cei din sectoarele de producerea alimentelor", a adăugat ministrul.

Întrebat dacă ne aşteptăm la creşteri ale preţurilor în continuare din cauza factorilor externi, Chesnoiu a răspuns că din datele pe care le deţine se vede o stabilizare în ceea ce priveşte evoluţia creşterii preţurilor, dar adăugat că orice factor de risc poate aduce dezechilibre în această situaţie.

"Dacă, de exemplu, mâine conflictul militar din Ucraina s-ar încheia cu siguranţa am vedea un efect imediat, dar dacă Doamne fereşte se mai prelungeşte iarăşi pot apărea situaţii pe care le vom evalua la momentul respectiv", a răspuns acesta.

În ceea ce priveşte orizontul de timp în care se va reduce la zero TVA la alimente - una dintre măsurile anunţate de PSD pentru a diminua impactul creşterilor de preţ - şeful MADR a transmis că astfel de măsuri se pot lua numai după ce se stabilizează nivelul oscilaţiilor de preţ.

"Se iau aceste măsuri atunci când se impune. Până când nu se stabilizează nivelul oscilaţiilor de preţ nu poţi să intervii cu o măsură pentru că rişti să dezechilibrezi mai mult piaţa. Este ca un pacient care ajunge la medic cu o afecţiune la un organ intern, cu febră 41. Niciun medic nu-l va opera în momentul respectiv, întâi îl stabilizează, îi scade temperatura şi apoi intervine cu tratamentul medical necesar. Acelaşi lucru trebuie să-l aplicăm în situaţii de criză sau în oscilaţii majore în evoluţia unor preţuri. Aţi văzut foarte bine la carburant. A crescut preţul cauzat de un factor extern de risc, s-a intervenit prin instituţiile abilitate ale statului, s-au echilibrat puţin lucrurile şi s-a produs o oarecare stagnare a oscilaţiilor de preţ. Evident că acum urmează măsurile economice care trebuie să corecteze anumite deficienţe care au apărut", a transmis ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Propaganda de razboi, deci mincinoasa, a ministrului. Daca ni se va permite, vom citi si opinia ONU in aceasta chestiune.

     

    With both Ukraine and Russia's ability to produce and export food uncertain, a global supply gap "could push up international food and feed prices by 8% to 22% above their already elevated levels," said the U.N. Food and Agriculture Organization (FAO). 

    Deci, preturile la produsele agricole ar putea creste si cu 22% peste actualele niveluri, deja foarte ridicate. Intre ONU si ministrelul roman al Guvernului Romaniei, eu aleg sa cred ONU. 

    1. Uite asa isi pierd credibilitatea si apoi spun ca se vehiculeaza stiri false in mediu online.Cred ca ar vrea ca noi sa nu stim nimic,sa ne puna in fata faptului implinit si sa nu avem voie sa spunem nimic in acel moment.

      shhhh!

      mai lasa mesajele!

      pune mana si ascute topoarele si da luciu la ciocan ca in curand le vom folosi 

    Iubest ce ambiguu se exprima. In Bulgaria ministrul a spus clar acolo: au seminte pentru 2 ani de ulei, nu e cazul sa se panicheze lumea!

    La noi... avem. Cat, unde, al cui o fi? Nu se spune. 

    Eu estimez ca majoritatea uleiului e pe la privati. Care privati cred ca au dreptul, ca si Romgaz, sa vand la pretul pietei. Deci daca vin nemtii si vor sa le cumpere tot stocul la pret dublu, privatii vor incarca in tir marfa si va iesi frumos din tara. 

    De fapt, cu atat mai mult cu cat ei local vor vrea sa "stabilizeze nivelul oscilatiilor", cu atat mai mult se va prefera exportul. Deci, concret: va incerca Romania sa blocheze exportul de ulei? Cred ca nu. 

    Clar ca dupa energie vine si cota de ulei. Apoi poate fi faina. Incet incat traim cu ratia de la stat ca-n vremurile de glorie. Diferenta e ca pe vremea aia se adunau bani ca sa platim datoria externa, acum ne imprumutam si traim cu ratia de la stat. 

    Va ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb