Prin noul Program pentru Şcoli trebuie să ne asigurăm că vom oferi copiilor noştri produse de cât mai bună calitate, iar producătorii români vor fi ajutaţi să îşi comercializeze produsele, a declarat, IERI, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la o dezbatere de profil organizată de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor şi ministerul de resort.
"Trebuie să-i ajutăm pe producătorii români de legume, fructe şi lapte şi trebuie să oferim şansa copiilor noştri să consume produse de calitate realizate în România. Chiar dacă în regulamentul european nu este precizat clar acest lucru pot spune că întotdeauna la Bruxelles aceasta a fost raţiunea care a stat la baza acestor regulamente: să ajutăm producătorii din fiecare stat membru", a spus Irimescu, citat de Agerpres.
Şeful MADR a susţinut că toate produsele trebuie să fie achiziţionate din plan local, de foarte bună calitate, chiar dacă alte ţări oferă produse mai ieftine, însă calitatea lor este îndoielnică.
"Celor care se vor ocupa de implementarea programului, şi nu este Ministerul Agriculturii ci Ministerul Educaţiei şi Consiliile Judeţene, vrem să le transmitem mesajul că este imperios necesar să regăsim pe masa copiilor noştri produse de cât mai bună calitate. Nu vreau să aducem din alte ţări, pentru că sunt mai ieftine, fie că vorbim de miere, fructe sau legume. Ideea de bază este să nu căutăm ieftin şi prost pentru că de multe ori, vă garantez că nu este ieftin. Este însă foarte important ca pentru copiii noştri să avem cele mai bune produse, pentru că ştim cu toţii ce este un produs proaspăt şi ce este un croissant", a precizat ministrul Agriculturii.
De asemenea, Irimescu a subliniat că scopul programului privind fructe în şcoli a fost dublu, respectiv distribuţia produselor către elevi, dar şi un ajutor pentru agricultorii români.
"Scopul programului a fost şi acela de a-i ajuta pe agricultorii noştri, nu pe cei din state terţe, şi nu pe vecinii noştri să-şi comercializeze produsele, pentru că mecanismele de intervenţie în piaţă ale UE din anii trecuţi nu mai există. Trebuie discutat despre încurajarea achiziţiei din plan local a fructelor, legumelor şi produselor lactate pentru distribuţia către elevi", a adăugat ministrul.
Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii MADR, noul program care se va aplica începând cu anul şcolar 2017-2018 pune accent pe distribuţia de produse proaspete şi încurajează achiziţiile locale.
"Noul cadru legislativ european pune accent pe distribuţia de produse proaspete, încurajează achiziţiile locale sau regionale, prin lanţul scurt de aprovizionare. Din bugetul total de 250 de milioane de euro, România are alocată o sumă de aproape 7 milioane de euro pentru schema de legume şi fructe, iar pentru schema de lapte 10,4 milioane de euro. Statele au obligaţia elaborării unei strategii multianuale pe 6 ani şi posibilitatea transferului a cel mult 20% pe an şcolar între cele două scheme", a spus Irina Creangă, reprezentantul MADR.
Proiectul acestui program a fost lansat în dezbatere publică în data de 17 august, timp de 45 de zile, iar până la sfârşitul anului se intenţionează ca bazele legale de implementare să fie aprobate prin OUG, astfel încât în luna ianuarie să fie notificată CE cu privire la participarea în program şi să înceapă elaborarea strategiei multianuale.