Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, a cerut Administraţiei Naţionale Apele Române ca, în cazul în care situaţia o va impune, să direcţioneze utilaje şi personal specializat către zonele afectate de la Administraţiile Bazinale care nu întâmpină probleme şi să fie în stare de alertă în toate judeţele, indiferent se înregistrează creşteri de debite sau nu, informează ministerul de resort, printr-un comunicat remis.
Adriana Petcu a declarat, potrivit Agerpres: "M-am asigurat că ANAR este pregătită să intervină rapid şi eficient indiferent de situaţie. Pentru noi, cea mai importantă este siguranţa cetăţenilor şi protecţia proprietăţilor şi bunurilor acestora. Am dispus ANAR ca, în cazul în care situaţia o va impune, să direcţioneze utilaje şi personal specializat către zonele afectate de la Administraţiile Bazinale care nu întâmpină probleme. Le-am cerut tuturor să fie în stare de alertă, indiferent dacă în judeţele lor se înregistrează creşteri de debite sau nu".
Conform informaţiilor furnizate de ANAR, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş a intervenit deja vineri pentru dislocarea aglomerărilor de gheaţă, în vederea deblocării cursurilor de apă şi pentru asigurarea secţiunii de scurgere, pe râul Botiza, la Şieu, şi pe râul Mara, la Fereşti.
În prezent, cele mai mari depăşiri se înregistrează pe râul Ruscova, judeţul Maramureş (staţia Ruscova). Depăşiri ale cotelor de atenţie se înregistrează tot în Maramureş, pe Mara (staţia Vadu Izei - 5 cm), dar şi pe râurile Cosău, Fereşti şi Cavnic. În judeţul Satu Mare, pe râul Valea Albă (staţia Boineşti Sud), cota de apărare este depăşită cu 13 cm. Sub monitorizare se află şi râurile Talna şi Turţ.
Echipele de intervenţie ale ANAR acţionează cu personal şi utilaje şi pentru eliminarea blocajelor de gheaţă apărute pe mai multe cursuri de apă din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Spre exemplu, între localităţile Vadu Izei şi Onceşti, pe râul Iza, blocajul are o lungime de aproximativ 3 km, iar în localitatea Rogoz şi Lăpuşul Românesc, pe râul Lăpuş un blocaj similare se întinde pe o lungime de 1 kilometru.
Pe râul Iza, pe tronsonul amonte de localitatea Vadu Izei şi localitatea Năneşti, s-a format un zăpor de circa 7,5 km. Zăporul este cantonat, în general, în albia minoră, dar pe alocuri el a ieşit din albie inundând circa 10 gospodării, în zona localităţii Onceşti (mal stâng râul Iza).
Zăporul este o stavilă naturală formată din sloiuri de gheaţă antrenate şi blocate în zonele de curbură, în zonele strangulate ale cursului de apă sau în zonele împădurite ale albiei majore. Formarea zăporului conduce la crearea unor baraje provizorii, care în timpul apelor mari favorizează creşterea nivelelor în amonte şi deversarea liniilor de apărare (digurile).
În judeţul Bistriţa - Năsăud, pe cursul de apă Rebra, în localitatea Rebra, zăporul s-a mărit pe o lungime de 2 km. Personalul din cadrul Apelor Române şi ISU Bistriţa - Năsăud au intervenit cu explozibil, dar nu au putut disloca zăporul din cauza debitului mic. Drept urmare, se supraveghează în continuare zona şi evoluţia fenomenului, iar în cazul apariţiei pericolului şi la locuinţe, se vor lua măsurile necesare, potrivit reprezentanţilor ANAR.