Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a cerut tuturor structurilor din subordine mobilizare şi maximă responsabilitate în aplicarea planurilor de măsuri convenite pentru gestionarea în continuare a pandemiei COVID-19, dar şi pentru perioada sărbătorilor de iarnă, conform Agerpres.
Bode a participat, joi, alături de premierul Nicolae Ciucă, la o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţi ai structurilor administraţiei centrale.
"Doresc să transmit un mesaj foarte clar de mobilizare către toate structurile Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu pentru a face faţă provocărilor din această perioadă. Vă solicit să puneţi în aplicare cu maximă responsabilitate planurile de măsuri adoptate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor subordonate ce vizează această perioadă de final de an. Este important ca şi această perioadă să fie gestionată în condiţii optime, ţinând cont de contextul special caracterizat de continuarea luptei împotriva pandemiei", a declarat Lucian Bode.
El a adăugat că sunt mai multe direcţii prioritare de care prefecţii trebuie să ţină cont în această perioadă şi să se asigure că măsurile aferente sunt pregătite pentru a fi implementate.
"În primul rând, gestionarea corespunzătoare a activităţilor specifice sărbătorilor de Crăciun şi trecerii în noul an; şi aici mă refer la evenimentele publice specifice sărbătorilor de iarnă şi final de an. În continuare, avem târgurile de Crăciun, sărbătorile religioase prilejuite de Naşterea Domnului şi Revelionul. În contextul sărbătorilor, vă solicit să dispuneţi măsurile necesare pentru creşterea vizibilităţii şi asigurarea unei prezenţe active a forţelor de ordine publică în perimetrul stradal şi a structurilor de poliţie rutieră pentru fluenţa şi siguranţa traficului rutier pe principalele artere cunoscute cu trafic intens. În planul siguranţei rutiere, asiguraţi-vă că există stocuri de materiale antiderapante şi utilajele de intervenţie sunt funcţionale, iar personalul este la datorie. Verificaţi stadiul încheierii contractelor de deszăpezire de la nivelul întregii reţele rutiere de pe teritoriul judeţului. Păstraţi permanent legătura cu administratorii drumurilor, cu structurile locale ale ministerelor cu responsabilităţi şi aici mă refer la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naţionale, cu unităţile administrativ-teritoriale şi cu furnizorii de utilităţi şi servicii publice. Mă refer la energia electrică, gaze şi apă", a declarat Lucian Bode.
Totodată, ministrul a transmis că o altă direcţie prioritară vizează activităţile necesare menţinerii climatului de ordine şi siguranţă publică, punând accent pe prevenirea producerii de aglomerări în spaţiul public.
"Se impune să aveţi în vedere inclusiv prevenirea producerii de aglomerări în spaţiul public, având în vedere specificul manifestărilor cetăţenilor de a petrece în grupuri mari în perioada sărbătorilor de iarnă şi mai ales în noaptea dintre ani. O atenţie deosebită trebuie acordată staţiunilor montane. Totodată, trebuie să aveţi în vedere manifestările publice circumscrise dreptului la libera exprimare. Trebuie să vă asiguraţi că acestea se desfăşoară paşnic şi civilizat, în acord cu cadrul legal în vigoare. Este vitală adaptarea dispozitivelor pentru asigurarea unei reacţii imediate", a afirmat Bode.
El s-a referit în context şi la intensificarea acţiunilor de verificare a respectării prevederilor legislaţiei în domeniul comercializării şi folosirii materialelor pirotehnice, precizând că, până în acest moment, au fost confiscate 44 de tone de astfel de materiale.
În acelaşi timp, ministrul a cerut asigurarea mecanismelor necesare unui răspuns adecvat în contextul unor eventuale situaţii de urgenţă.
"Se impune monitorizarea în permanenţă a evoluţiei condiţiilor meteorologice, în vederea gestionării eventualelor situaţii de urgenţă şi acordării de sprijin cetăţenilor aflaţi la nevoie. În acest sens, solicit o atenţie sporită la fenomenele de tip nowcasting. Luaţi din timp legătura cu autorităţile locale pentru a verifica funcţionarea liniilor de comunicaţii. Este esenţial ca avertizările emise de meteorologi să ajungă cât mai repede la nivelul primăriilor, iar populaţia să fi anunţată din timp în legătură cu producerea unor fenomene periculoase sau cu eventualele restricţii de circulaţie ce ar putea fi impuse", a mai declarat Bode.