MINISTRUL BRITANIC DE EXTERNE: ''Moscova a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina''

G.U.
Internaţional / 15 ianuarie 2022

Sursă foto: BBC

Sursă foto: BBC

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia astăi că s-ar fi lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară, relatează Reuters, conform Agerpres.

"Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile", menţionează Liz Truss într-o postare pe Twitter.

SUA au emis vineri un avertisment similar după un atac cibernetic care a vizat instituţii ucrainene, Casa Albă apreciind că Rusia caută un "fals pretext" pentru a lansa o operaţiune militară dacă nu îşi atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenţiei de presă EFE.

Kirby a indicat că această presupusă operaţiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numeşte "drapel fals", adică o operaţiune "concepută să arate ca un atac împotriva lor (a ruşilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra" în Ucraina.

Paralel, a spus acelaşi purtător de cuvânt, Washingtonul dispune de indicii potrivit cărora "actori de influenţă rusească" au început să răspândească provocări false ca din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât şi pe reţele de social media "încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune".

Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acţionând în acest fel şi a precizat că atunci când Washingtonul vorbeşte despre agenţi "operativi ruşi" care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernului rus.

Aceşti "operativi" pot varia de la agenţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, până la soldaţi, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceştia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că 'este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont proriu, fără cunoştinţa sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus", potrivit EFE.

În pofida acestor acuzaţii, Kirby a subliniat că Washingtonul nu crede că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina şi a exprimat dorinţa guvernului american ca "diplomaţia să prevaleze": "Administraţia americană nu doreşte să abandoneze eforturile de a rezolva această situaţie pe cale diplomatică", a asigurat el.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reiterat avertismentele la adresa Rusiei că "vor exista consecinţe grave în cazul unei alte incursiuni" în Ucraina.

SUA oferă asistenţă militară Kievului şi în prezent aproximativ 200 de militari din cadrul Gărzii Naţionale din Florida - un corp de rezervişti militari - se află în Ucraina, într-o misiune de instruire.

"Ei se află într-o misiune de asistenţă şi consiliere, ce se desfăşoară prin rotaţie. Este ceva ce facem de câţiva ani", a explicat Kirby, care nu a dorit să specifice ce vor face aceste efective în cazul unei posibile incursiuni ruseşti.

SUA au lansat aceste acuzaţii împotriva Moscovei după o săptămână de intense discuţii la Geneva, Bruxelles şi Viena, în care reprezentanţi ruşi au avut întâlniri cu oficiali americani, precum şi cu NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept "neîntemeiate" acuzaţiile Washingtonului, conform TASS.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu sau fara justificari, fata de actuala conjunctura si fata perspectivele de evolutie a evenimentelor din Ucraina, in mod real Rusia nu are decat trei variante astfel:

    - 1) Rusia sa declanseze acum o ofensiva cu forte reduse, de care dispune acum, cu costuri si pierderi moderate - data fiind structura etnica, istoria recenta si atitudinea populatiei (si a armatei) de acolo, precum si forta combativa redusa a armatei Ucrainei si sa anexeze Ucraina, oprind astfel constituirea pe teritoriul acesteia a gruparilor de forte, de unde, un nou Schwarzkopf sa conduca la victorie coalitia anti.. care...arme chimice, bacteriologice, biologice etc. Ulterior, in caz de succes, Rusia ar trebuii sa faca fata presiunilor militare, economice si ...  

    2) - Rusia sa tergiverseze rezolvarea problemei, sa asiste la concentrarea de forte, armanent si tehnica pe acest teritoriu si apoi sa se apere in fata unei interventii aliate viitoare, care ar viza desigur distrugerea dusmanului omenirii, distrugerea armelor biologice, bacteriologice si chimice ale.. Ulterior, pentru Rusia, in caz de victorie, s-ar putea pune si problema "despagubiri, asigurarii spatiului... de securitate, .. " si alungarea fortelor "dusmane". Pana unde se va atunci intinde spatiul de securitate sii ..ce despagubiri.. ramane ca romanii sa vada .  

    3) - Ucraina - o noua Sirie 

    Acum Rusia este in cea mai buna perioada a sa, atat militar, cat si economic si politic.  

    In orice situatie, Rusia are si va avea aliati redutabili.  

    Ce va face oare Rusia ? 

    Dar se poate si ca Ucraina sa fie pentru Putin iepurasul (Kuwa it) dupa care a alergat si Sadam, pana sa-l intalneasca pe LEU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb