Ministrul Comunicaţiilor cere suspendarea plăţilor către Microsoft

V.B.
Companii / 5 ianuarie 2015

Actualizare 15:13 MSI:"Obiectul contractului este livrarea drepturilor neexclusive de utilizare pe durată nelimitată a soft-urilor Microsoft"

Obiectul contractului la care se referă acţiunile din instanţă îl constituie livrarea drepturilor neexclusive de utilizare pe durată nelimitată (licenţe perpetue) a produselor software Microsoft ai căror utilizatori sunt instituţiile publice din aparatul central (ministere şi autorităţi publice) şi care au fost recepţionate în totalitate în 2013.

Potrivit unei informări remise redacţiei, în prezent, Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) îi revine sarcina de efectuare a plăţilor aferente acestui contract.

Valoarea contractului este de 33.254.192,58 euro, termenele de plată fiind stabilite astfel: tranşa 1 - 11.084.730,86 (24-31.10.2013), tranşa 2 - 11.084.730,86 (24-31.10.2014), tranşa 3 - 11.084.730,86 (24-31.10.2015).

"Ministerul pentru Societatea Informaţională a cerut în instanţă suspendarea plăţilor din cadrul contractului de furnizare de produse Microsoft (buy-out) în contradictoriu cu asocierea formată din D-CON.NET AG, D-CON.NET GMBH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ AG, DIM SOFT SRL şi Unicredit Ţiriac Bank, în calitate de cesionar", mai arată sursa citată.

La sfârşitul lunii decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informaţională a promovat în instanţă acţiuni de suspendare a plăţilor aferente contractului de furnizare produse cu nr. RO/41/03.04.2013 (subsecvent Acordului-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009) la Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, arată informarea.

"Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a unei analize interne menite să asigure derularea contractului în condiţii de legalitate şi cu respectarea prevederilor din domeniul fiscal. Analiza a fost realizată în vederea efectuării plăţii celei de-a doua tranşe aferente contractului, scadentă în perioada 24-31.10.2014. Întrucat au fost identificate o serie de neconcordanţe, nu a fost efectuată plata tranşei a doua, în valoare de 11.084.730,86 Euro (aproximativ 50 milioane lei) şi s-a decis totodată promovarea în instanţă a actiunilor de suspendare a plăţilor tranşei a doua şi a treia. În momentul în care se vor finaliza aceste demersuri, Ministerul pentru Societatea Informaţională va comunica măsurile dispuse", potrivit MSI.

--------

Actualizare 12:42 Ministrul Sorin Grindeanu: "Nu am denunţat contractul cu Microsoft; am cerut suspendarea plăţilor"

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a declarat astăzi, la un post TV, că nu a denunţat contractul cu Microsoft, ci a cerut suspendarea plăţilor, până la clarificarea situaţiei.

Demnitarul a afirmat: "Nu am denunţat contractul cu Microsoft. Am cerut în instanţă, până la clarificarea situaţiei, suspendarea plăţilor. Este un contract de buy out între 2013 şi 2015. Era o continuare a contractelor vechi. Au mai rămas de plătit 100 de milioane de lei. Să ne spună justiţia dacă putem continua cele două plăţi. Nu îmi e teamă de DNA, mai ales că sunt ministru de două săptămâni. Noi vrem să intrăm în legătură directă cu Microsoft, nu prin intermediari mai mult sau mai puţini celebri. S-au livrat nişte produse şi vrem să ştim dacă sunt conform contractului".

Iniţial, presa scrisese, citând surse apropiate situaţiei, că Guvernul va ataca în instanţă contractele Microsoft, procesele vizând suplimentarea din 2013 a contractelor încheiate iniţial în 2009 între Ministerul Comunicaţiilor şi intermediarii Fujitsu Sistem Computers şi D Con Net. AG.

---

Ministrul Comunicatiilor, Sorin Grindeanu, a cerut în instanţă suspendarea plăţilor către Microsoft, fiind vorba despre o tranşă de 50 de milioane de lei, ce trebuia remisă la începutul acestui an, scriu surse din presă.

În dosarul licenţelor Microsoft, au fost arestaţi, pe 29 octombrie, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu (2008-2010), primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, decizia fiind luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cocoş, Dumitru şi Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sandu de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, ca să intervină în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din suma totală, 15,7 milioane euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari, acuză Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb