MINISTRUL COMUNICAŢIILOR: Privatizarea Poştei se va încheia la finele anului

Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 13 aprilie 2012

Răzvan Mustea: "După încheierea acestui proces, statul va rămâne majoritar, cu 51% din capital".

Răzvan Mustea: "După încheierea acestui proces, statul va rămâne majoritar, cu 51% din capital".

Privatizarea Poştei Române se va încheia la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013, nu în iunie 2012, aşa cum s-a convenit în urma discuţiilor cu FMI, termenul avansat iniţial fiind unul nerealist, a declarat, ieri, ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, într-o conferinţă de presă. Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Poşta Română este cel mai mare angajator şi o companie foarte importantă pentru statul român, unde deţine 75% din capitalul social. Nu sunt de acord cu privatizarea operatorului poştal cu orice preţ şi în orice condiţii. Vrem să identificăm un investitor serios pentru Poşta Română. După încheierea acestui proces, statul va rămâne majoritar, cu 51% din capital".

Celălalt acţionar al Poştei este Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Ministrul Mustea a adăugat că privatizarea companiei va începe cu selectarea unui consultant juridic, demers care se va încheia în cel mult o lună, urmat de alegerea unui consultant de privatizare.

"Privatizarea operatorului poştal se va încheia în 5-8 luni. Prin urmare, sper ca până la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013 să încheiem acest proces", a spus ministrul Comunicaţiilor, care a adăugat că mai multe companii de profil s-au arătat interesate de Poştă, printre care se numără şi operatorul poştal naţional din Belgia.

La finele anului 2011, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că a selectat KPMG România pentru a furniza servicii de evaluare a Poştei Româ-ne în vederea privatizării, prin majorarea de capital social, şi că urma să fie semnat contractul, în valoare de 48.360 lei. "Acest contract nu s-a semnat pentru că nu a existat finanţare", a susţinut Mustea.

Potrivit datelor prezentate de ministru, Poşta a încheiat anul 2011 cu pierderi de 68 milioane de lei, din care 30 milioane de lei reprezintă provizioane pentru diverse litigii: "Situaţia financiară la Poştă s-a mai îmbunătăţit, au fost reziliate o serie de contracte care aduceau pierderi operatorului".

În paralel cu procesul de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a decis să înlocuiască reprezentanţii instituţiei în Consiliul de Administraţie al Poştei.

Opţiunile privind listarea Romtelecom, în analiză

Ministerul Comunicaţiilor analizează în continuare ce opţiuni are statul în procesul de listare a Romtelecom, unde deţine o participaţie de 46%, potrivit ministrului de resort, Răzvan Mustea. "Împreună cu PricewaterhouseCoopers Audit analizăm avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni. Când vom lua o decizie, vom anunţa opţiunea aleasă", a mai spus domnul Mustea.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă şi are ca acţionari OTE - 54,01% şi Minis-terul Comunicaţiilor - 45,99%.

În iunie 2011, ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, anunţa că Romtelecom sau viitoarea companie care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote România va fi listată la bursă în termen de 12 luni.

Alături de PricewaterhouseCoopers, în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor Romtelecom sunt implicaţi alţi doi consultanţi, respectiv casele de avocatură Stoica&Asociaţii (condusă de fostul vicepreşedinte PDL Valeriu Stoica) şi Boştină&Asociaţii.

Mai multe instituţii au atribuit contracte care încalcă un drept exclusiv al Poştei

Autorităţi fiscale, Poliţia şi alte instituţii au încheiat contracte pentru a beneficia de servicii poştale asupra cărora Compania Naţională Poşta Română (CNPR) are drept exclusiv până la 31 decembrie 2012, a declarat, ieri, ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea. Domnia sa a precizat: "Este vorba de direcţii ale administraţiei fiscale, de inspectorate ale Poliţiei şi alte instituţii ale statului. Vreau să dau un semnal şi să ridic această problemă. Ministerul Comunicaţiilor nu are atribuţii de control, nu suntem ANRMAP, ar fi un conflict de interese pentru că suntem acţionari la Poştă. Cel mai important actor în această ecuaţie este ANCOM şi, în acest sens, l-am rugat pe preşedintele ANCOM, instituţie care are atribuţii în acest sens, să acorde o mare atenţie acestui aspect".

El a adăugat că firmele care încalcă dreptul exclusiv al Poştei pot fi amendate, sancţiunile mergând până la ridicarea licenţei.

Poşta a concediat 511 salariaţi

Un număr de 511 salariaţi ai Poştei Române au fost concediaţi în 2012, dar până la finele anului nu vor mai avea loc alte disponibilizări colective. Ministrul Comununicaţiilor, Răzvan Mustea, a precizat: "Nu este o situaţie plăcută nici pentru noi şi, cu siguranţă, nici pentru salariaţii Poştei Române. Cei 511 salariaţi concediaţi vor primi până la 30 de salarii compensatorii şi vor participa la programe de informare, consiliere şi mediere pentru găsirea de noi locuri de muncă".

El a afirmat că încasările lunare ale operatorului poştal se ridică la 110 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul însumează 67 milioane lei. În 2011, pierderile companiei au însumat 68 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb