MINISTRUL DE FINANŢE VIOREL ŞTEFAN: "Un audit al Curţii de Conturi este necesar pentru verificarea rectificărilor bugetare"

C.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 ianuarie 2017

Viorel Ştefan (Sursa foto: Cdep.ro)

Viorel Ştefan (Sursa foto: Cdep.ro)

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, ieri, că este necesar un audit al Curţii de Conturi pentru a verifica condiţiile în care s-au făcut rectificările bugetare "pe plus" de către guvernul condus de Dacian Cioloş.

Domnia sa a explicat: "În luna august, guvernul îşi făcea deja planuri cum se va implica în campania electorală din toamnă şi îşi pregătea terenul încercând să salveze aparenţele, declarând că fac rectificări pe plus, adică ţara merge bine. Şi nu era aşa, a fost o minciună grosolană. (...) Faţă de proiecţia iniţială, upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constata nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri. Sigur, chestiunea e foarte serioasă, dar, pe de altă parte, îmbracă un caracter tehnic.

De aceea, cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate odată cu pronunţarea asupra celor două ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile în care comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţa Curţii de Conturi - e necesar un audit al Curţii de Conturi, pentru a verifica condiţiile în care s-au făcut aceste rectificări - condiţiile de legalitate, de oportunitate. Deci, în aceste condiţii, probabil vom avea o concluzie bine conturată după examinarea în cadrul şedinţelor reunite ale celor două comisii".

Potrivit acestuia, dacă anul 2016 ar fi fost un succes în ce priveşte atragerea de fonduri europene, în economia românească ar fi intrat mai mulţi bani şi efectele s-ar fi transmis asupra evoluţiilor din 2017. Ministrul a explicat: "Neîntâmplându-se acest lucru, este o problemă care vizează evoluţiile din 2017, inclusiv proiecţia bugetului, execuţia bugetului pe acest an. Ar fi fost de dorit ca 2016 să fi fost un an în care să încasăm mai multe fonduri europene. Marea nerealizare se explică prin neatragerea de fonduri europene. Noi vom găsi soluţii de a ne respecta la virgulă angajamentele din programul de guvernare şi sigur ne vom încadra în deficitul de 3%. Pe de altă parte, vom respecta integral şi la termenele la care ne-am angajat tot ce scrie în Programul de guvernare".

El a adăugat că îşi pune un mare semn de întrebare asupra profesionalismului şi asupra caracterului tehnocrat a modului în care s-a făcut guvernarea din 2016: "Mai degrabă sunt tentat să spun că a fost un caracter politicianist. (...) E prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. O cifră preliminată ne duce la 29,2 % din PIB cădere de la 32%, am avut şi 33%. Surpriza mare este din faptul că un altfel de rezultat a putut să fie lăsat moştenire de un Guvern tehnocrat.(...) Nu am pronunţat cuvântul «gaură», am spus că a fost o proiecţie nerealistă, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste, ceea ce e greu de explicat cum a putut un guvern tehnocrat să aibă un astfel de comportament. De aici, mai departe va veni Curtea de Conturi şi va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar ale Guvernului".

Viorel Ştefan a anunţat, potrivit Agerpres, noi posibile măsuri pentru ordonatorii de credite: "Suntem îngrijoraţi pentru că trebuie sa avem nişte acţiuni ferme, trebuie să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului - şi aici avem în vedere un demers care a început acum 20 de ani şi bate pasul pe loc - acela al proiecţiei bugetare pe proiecte şi programe. Noi nu vrem să mai upgradăm bugetul la rezultatul istoric, ci vrem sa scanăm toţi ordonatorii, să resetăm toată structura de cheltuieli pe fiecare ordonator în parte, să arondăm fiecare leu cheltuit de ordonatorii de credite unui program din portofoliul ordonatorului respectiv. Astfel, sunt convins că vom identifica multe cheltuieli ineficiente, iraţionale, pe care intenţionăm să le eliminăm din proiecţia bugetară şi mai ales în execuţia bugetară pe 2017".

Chestionat dacă există "un iz penal" în această chestiune, Viorel Ştefan a spus că nu dă un răspuns înainte de auditul Curţii de Conturi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deja incepeti cu justificari ....Sunteti un guvern de "adunaturi"...populismele din alegerile din decembrie nu prea se incadreaza in bugetul din 2017.

    Bagati vina pe ...fondurile europene....Doar stiati pe tot parcursul anului 2016 ca intrarile de fonduri erau slabe...neavand proiecte din ani trecuti care sa se finalizeze in 2016....,doar tot anul ati fost cu "galusca-n gura" ..fonduri "zero" 

    Deci puteati sti cand v-ati facut socotelile de "Program populist" asa ca lasati minciunile. 

    Vreti acum curtea de conturi...sa va mai creati o "plapoma de minciuni si scuze"

    Sa va fie RUSINE d-le ministru si intreaga clica mincinoasa 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb