MINISTRUL ECATERINA ANDRONESCU:  "Bugetul Educaţiei va fi de 6% din PIB"

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 ianuarie 2009

Ministrul Educaţiei spune că sistemul are nevoie, în continuare, de foarte multe investiţii.

Ministrul Educaţiei spune că sistemul are nevoie, în continuare, de foarte multe investiţii.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, ieri, că bugetul învăţământului pe 2009 va fi de 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii, precizând că, în privinţa majorărilor salariale, acestea vor fi legate de "criteriile de performanţă".

Ecaterina Andronescu a explicat: "Am respectat legea, avem un buget, împreună cu veniturile proprii, de 6% din PIB. Referitor la majorările salariale, va trebui să găsim o formulă şi să legăm criteriile de performanţă de bugetul Educaţiei, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să ţinem seama că suntem într-un an de criză şi capitolul de Investiţii este dimensionat aşa cum se cuvine, nu numai pentru că este an de criză, dar pentru că sistemul chiar are nevoie în continuare de foarte multe investiţii".

Anterior, ministrul Educaţiei a afirmat în mai multe rânduri că va include creşterile salariale în proiectul de buget, dar că se gândeşte la o salarizare diferenţiată în funcţie de performanţe.

"Criteriile vor fi stabilite de o echipă mixtă de lucru, urmând să se aplice, experimental, din semestrul II al anului şcolar în curs şi, din anul şcolar 2009-2010, la nivel naţional, aceste criterii având ca scop creşterea performanţelor sis­temului, simultan cu alocările salariale mai mari, potrivit legii", a spus Andronescu, citată de NewsIn.

Surse oficiale au confirmat, recent, că Guvernul ar putea propune, în proiectul bugetului pe 2009, îngheţarea salariilor bugetarilor pentru cel puţin şase luni, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma să fie făcută abia din septembrie, în trei tranşe de câte 10%, până la sfârşitul anului.

Precizăm că sindicaliştii au ameninţat că vor declanşa grevă generală dacă salariile cadrelor didactice nu vor creşte în conformitate cu Legea 221/2008, potrivit căreia, scăzând majorările acordate deja de fostul guvern, ar trebui să fie mărite cu aproximativ 33%.

6% din PIB cu venituri proprii pentru învăţământ oferă posibilitatea aplicării integrale a Legii 221 de creştere a salariilor, susţine vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul Superior "Alma Mater", Anton Hadăr.

Pentru acoperirea prevederilor Legii 221 este necesară o sumă de 3,3% din bugetul Ministerului Învăţământului, potrivit sindicalistului. Sindicaliştii sunt optimişti că vor primi creşterile salariale, pe criterii de performanţă, din prima tranşă şi speră să rămână această cifră de buget anunţată deoarece în aceste condiţii vor fi bani suficienţi şi pentru investiţii şi pentru salarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb