Ministrul Economiei, Radu Oprea, consideră că România ar trebui să se afle "în prima linie" a procesului de reconstrucţie a Ucrainei, relatează Agerpres.
"Trebuie să vorbim şi despre ziua de mâine, iar mâine înseamnă (...) pasul următor, reconstrucţia Ucrainei. Cred că astăzi România este binecuvântată, geografia ne este aliat. Pe vremuri eram la graniţa Uniunii Europene, ultima frontieră. Astăzi suntem în prima linie şi tot noi ar trebui să fim în prima linie a reconstrucţiei Ucrainei", a spus ministrul Economiei la conferinţa internaţională "Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României", organizată la Sinaia.
El a adăugat că, în timpul vizitelor pe care le-a efectuat în Statele Unite şi Germania, a transmis companiilor occidentale că ar putea participa la reconstrucţia Ucrainei cu subsidiarele pe care le au sau le pot deschide în România.
"Mai mult, este vorba şi de ce vor face companiile din România şi România, asta pentru că vrem să facem parte din acest efort. Avem un rol important în construcţii, pentru că vrem să participăm şi cu materiale de construcţii, cu ingineri, cu personal calificat, singuri sau alături de alte companii. (...) Cred că România are astăzi această oportunitate de a deveni cel mai bun centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, care înseamnă beneficii şi pentru poporul român", a mai spus Radu Oprea.
Oficiali din ţară şi străinătate participă, miercuri şi joi, la conferinţa internaţională "Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României", organizată de New Strategy Center la Sinaia.
Potrivit organizatorilor, conferinţa, la care sunt prezenţi şi experţi independenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic şi ai corpului diplomatic, abordează subiecte de maximă importanţă pentru procesul de reconstrucţie a Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigaţie, securitatea energetică, potenţialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicaţiilor şi cel cyber, infrastructura critică, domeniul sănătăţii, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucţie, conectivitatea dintre România, Republica Moldova şi Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.
1. Rasu Plansu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 14:23)
Au terminat de cosntruit Romania, nu mai aunde sa construiasca asa ca in mod natural trebuis sa treaca granita si sa Reconstruiasca Ukraina. Imi amintesc de bancul cu puricele si elefantul care mergeau impreuna pe o punte si puricele il intreaba pe elefact: Vezi ce tropaim impreuna?.
La reconstructia Ukrainei cum mergeti? 10% la lansarea comenzii, 5% la acceptarea facturii si 10% pentru plata?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 15:14)
imi place ca avem oameni tineri pe posturi de ministri. asta ne trebuie, oameni tineri, cu chef si putere de munca, nu fosile, ca si in ... nu zic unde.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 15:19)
"oameni tineri pe posturi de ministri"
cat mai nepregatiti,cat mai saraci (sa fie usor de corupti/mituiti),
si foarte ascultatori la comenzile ce vin de "sus"
e portretul politicienilor "ideali,politic corecti si democratici" ai zilelor noastre
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2023, 17:29)
A inceput campania electorala. Toti fac si dreg, doar pentru ei si neamurile lor. Bagam la greu bani in Ucraina sa le sustinem razboiul. Pentru asta avem preturile mai mari ca in Germania si salarii de mizerie.