MINISTRUL ECONOMIEI: "Avem un blocaj semnificativ pe implementarea măsurii 2 pentru IMM-uri"

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2021

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat, ieri, că există în acest moment un blocaj pe măsura 2 a schemei de ajutor financiar pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în contextul pandemiei, dar că va accelara procesul de soluţionare a solicitărilor prin mărirea numărului de angajaţi care se ocupă de acest lucru.

"Avem un blocaj semnificativ. Sunt 18.000 de cereri pe măsura 2 şi se merge pe un ritm de soluţionare de 90 de cereri pe zi. (...) Avem în plan să mai luăm oameni din minister pentru deblocarea situaţiei. Este valabilă şi soluţia să mai apelăm şi la forţă de muncă externă pentru soluţionarea cererilor. Încercăm să accelerăm cât mai mult. E foarte puţin, 90 de cereri pe zi, dar am toată convingerea că vom accelera aceste cereri", a spus ministrul Claudiu Năsui.

Domnia sa a precizat că va exista finanţare pentru toate cele trei măsuri privind granturile destinate IMM-urilor, dar că ar dori o modificare a procedurii.

"Vă pot promite că nu o să mai facem lucrurile în felul acesta. (...) Nu mi se pare o idee bună ca funcţionarii publică să analizeze planuri de bussiness. Nu poţi să ai pretenţia să judeci planuri de bussiness care sunt foarte variabile. Nu putem să punem sarcina asta pe umerii funcţionarilor publici. Trebuie să folosim mult mai mult sistemul bancar şi financiar. Nu o să ascundem nicio problemă sub preş. Vom prezenta şi problemele şi soluţiile pe viitor", a arătat Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a scris recent pe pagina oficială de Facebook despre situaţia celor trei scheme de ajutor de stat acordate prin ordonanţa de urgenţă 130 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de Covid-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

"Sunt 3 scheme principale de ajutor de stat în contextul pandemiei, acordate prin OUG 130. Prima prin care statul dă 2000 de euro (microgranturi). A doua prin care statul dă 15% din cifra de afaceri a anului 2019 (capital de lucru). A treia prin care statul dă până la 200.000 de euro pentru investiţii. Toate aceste scheme sunt prin fonduri europene, statul român dând numai partea de cofinanţare.

Când am venit în minister, publicul nu ştia în ce stadiu este fiecare schemă. Deşi mediul de afaceri care aplicase pentru aceste măsuri întreba destul de frecvent, informaţia nu apărea nicăieri. Aşa că în prima seară am făcut public stadiul schemelor. Mai mult, vom pune pe site-ul ministerului săptămânal stadiul lor, oricare ar fi el. Zic asta pentru că sunt întârzieri majore şi e corect ca românii care au aplicat pentru aceste scheme să fie informaţi corect. Oricare ar fi situaţia, nu voi abdica niciodată de la transparenţă. Adevărul trebuie spus", a arătat Claudiu Năsui.

În aceeaşi postare, ministrul de resort a menţionat că pe măsura 1 nu sunt probleme mari şi lucrurile funcţionează bine, dar că pe schema 2 blocajul este evident, dar a obţinut sprijinul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru îmbunătăţirea platformei de ajutoare de stat, lucru care ar trebui să deblocheze o parte din această schemă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Demisia urgent.

    Banii trebuiau virați direct in cont nu pierdut vremea cu analiza dosarelor. Nu are nimeni timp de așa ceva. Economia se prăbușește, nu stă după Năsui. 

    1. Observ că ai dezvoltat o pasiune pentru critică. Dacă ar fi constructivă, ar fi de bun augur, dar din păcate este una în care doar din gură. Pardon, doar scrii. Pentru că la mijloc este vorba pe măsurile 1, 2 și 3 de bani europeni - adică ăia pe care îi verifică OLAF și de anul acesta și Parchetul European condus de Kovesi - este normal ca solicitările pe măsurile 2 și 3, unde este vorba despre sume importante, să fie analizate. Dar ce să înțeleagă un anti-european ca tine? Banii europeni sunt bineveniți dacă îi primești fără să dai nimic înapoi, în opinia ta. Vezi că așa gândea și Dragnea și a ajuns la Rahova. Unde va mai sta și după finalizarea dosarului Tel Drum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb