MINISTRUL ECONOMIEI, FLORIN SPĂTARU:  "O parte din industrie a redus deja consumul de gaze din considerente de piaţă"

G.D.
Politică / 28 iulie 2022

"O parte din industrie a redus deja consumul de gaze din considerente de piaţă"

O parte din industrie, cum este cea metalurgică, a redus consumul de gaze pe fondul diminuării producţiei din considerente de piaţă, din cauza reducerii comenzilor şi nu de disponibilitate a gazului, a declarat astăzi, la Sibiu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, în contextul unei întrebări referitoare la măsura de reducere voluntară a consumului de gaze la nivelul UE cu 15%, transmite Agerpres.

Întrebat despre sectoarele industriale considerate neesenţiale şi care ar putea fi afectate de o eventuală decizie de reducere a consumului de gaze, ministrul Economiei a spus că industria, în general cea grea nu este inclusă în categoria celor esenţiale şi a punctat că deşi nu au fost probleme referitoare la disponibilitatea gazelor, o parte dintre companii au redus consumul în funcţie de piaţă.

"La nivelul CE s-a discutat despre posibilitatea reducerii voluntare cu 15% a consumului de gaze. Industria, în general industria grea, conform definiţiilor în vigoare, nu este inclusă în categoria industriilor esenţiale. (...) Există o definiţie foarte clară la nivel european, vorbim de sectoare critice şi ştim că populaţia şi producţia de energie sunt sectoare critice unde nu se va acţiona. Pentru celelalte sectoare industriale, din câte ştiu, există un ordin al ministerului Energiei care spune cum se va acţiona în situaţii de criză. Un ordin care a fost publicat în luna aprilie a acestui an", a declarat Florin Spătaru.

Ministrul Spătaru a subliniat că nu există în prezent o iniţiativă a statului de a reduce livrările de gaze către industrie.

"Am avut discuţii la Ministerul Economiei cu asociaţiile mediului de afaceri şi cu companiile pentru a identifica aceste provocări şi, de asemenea, am invitat Ministerul Energiei să clarifice modalitatea prin care vor fi cu companiile, modalitatea în care vor fi continuate contractele de furnizare de gaze. În acest moment sunt discuţii în derulare, o bună parte din aceste companii din considerente obiective şi-au redus acest consum, dar şi-au redus consumul din considerente de piaţă, disponibilitate de materii prime şi disponibilitatea pieţei de livrare şi nu avem în acest moment un obiectiv clar în reducerea consumului de gaze pentru aceste companii. Bineînţeles, fiecare îşi va analiza şi îşi va optimiza procesele de producţie, pentru a avea totuşi costuri optimizate. Dar nu vorbim acum de o iniţiativă a statului român de reducere a livrărilor de gaze către industrie. (...) Discuţiile vor continua şi eu sper că industria va avea contracte de furnizare de energie şi furnizare de gaz care să le dea o anumită predictibilitate. Nu pot să vă dau un orizont de timp asupra finalizării acestor discuţii", a adăugat ministrul Economiei.

Florin Spătaru a spus că o parte din industria metalurgică a redus consumul de gaze, în condiţiile diminuării producţiei, ca urmare a scăderii comenzilor.

"Noi am avut discuţii cu industria metalurgică, cu industria producătoare de materiale de construcţii, care ne-au expus provocările pe care le au, o parte din ele, da (au redus consumul n.r.), dar din considerente de piaţă, nu din considerente de disponibilitate a gazului. O parte din industria metalurgică a redus capacitatea de producţie pentru că li s-a redus numărul de comenzi, atunci e normal, atunci consumul scade", a mai spus ministrul.

Florin Spătaru a punctat că în prezent ţara noastră are stocată o rezervă de gaze de 1,8 miliarde metri cubi, reprezentând 55% din stocul de gaz pentru perioada de iarnă, fiind depăşit cu circa 10% nivelul stocului faţă de ţinta intermediară de înmagazinare până la 1 august.

Spătaru a menţionat că, ţinând cont de nivelul stocului de gaze din acest moment şi de situaţia din anul precedent, vor fi suficiente gaze naturale pentru următoarea perioadă de iarnă.

"În mod normal, noi ar fi trebuit să avem în acest moment o rezervă stocată undeva la 45% şi am depăşit cu undeva la 10% această rezervă. Asta înseamnă că vom avea suficient gaz pentru perioada de iarnă. Vorbim de capacităţile de stocare care au fost asumate şi care au fost declarate la nivelul CE. (...) Deocamdată, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2021, în decembrie 2021 nu au fost întreruperi de gaz, industria a funcţionat, bineînţeles, ţinând cont de proiectele pe care le au şi de strategia pe care au avut-o de funcţionare. De exemplu, Azomureş a intrat în proces de mentenanţă şi atunci o parte dintre capacităţi şi le-au închis. Depinde de strategia fiecărei companii, sunt companii private care îşi definesc strategia în funcţie de piaţă", a completat ministrul Economiei.

Florin Spătaru a efectuat astăzi o vizită de lucru la Sibiu, la companii ce produc componente auto şi a avut discuţii cu oameni de afaceri din Clubul Economic German Transilvania.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat Preşedinţia cehă a Consiliului UE.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Teribil cum din martie 2020 guvernul Romaniei isi submineaza propria tara. Si nu numai Romania. Ca e un plan de asasinare sau prostie pura, nu conteaza. Ideea e ca cine avea ochi sa vada a vazut de acum 28 de luni. Incredibil cum s-a distrus ce era in 2019, pe motive de film prost sf.

    1. Am comentat pe acest site imediat dup ce (,baba cu chiloti de tabla) care conduce UE spre dezastru,a dat ordin ca toate tarile din UE sa fie solidare cu Germania in privinta reducerii consumului de gaze cu 15%,ca multe tari din UE,vor respinge aceasta ABERATIE,insa singura tara care se v-a supune neconditionat in respectarea ABERATIEI v-a fi ROMANIA. Si iata ca am avut dreptate. Desi Romania,are bogate zacaminte de gaz metan,IMPOTENTII care conduc tara prefera sa stea in genunchi in fata stapanilor care conduc UNIUNEA SOVIETICA SOCIALISTA UE,si sa isi lase nu numai cetatenii sa dardaie de frig in case ci sa INGROAPE si BRUMA de INDUSTRIE si nu numai prin obligarea sa isireduca producerea de bunuri cu 15%. Ca o0rice CETATEAN roman care mai are un dram de IUBIRE de TARA intreb,de ce trebuie sa nu exploatam zacamantul de la CARAGELE care ar duce la SCADEREA pretului la gaze si pentru cativa ani la INDEPENDENTA de GAZUL RUSESC. ROMANIA,este condusa de un GUVERN format din trei partide care in loc sa se ocupe de BINELE TARII si al CETATENILOR,au fiecare o AGENDA propie iar de TARA si ROMANI nu le pasa. FRANA principala in DEZVOLTAREA Romaniei,este acest PARTID de FRIPTURISTI si TRADATORI numit PNL: Spun acest lucru,intrucat inca din anul 2020,odata cu venirea la putere al celei mai TOXICE COALITII din istoria de dupa 1989 ,adica PNL-USR,TARA timp de un AN,a fost pusa la pamant,iar cei care au condux coalitia in frunte cu ORBAN,CATU si BARNA,au BAGAT ROMANIA in FALIMENT,prin imprumuturi nemaiantalnite si distrugerea brumei de crestera economica,in detrimentul TARII si al ROMANILOR si in favoarea STRAINILOR care au ACAPARAT COLONIA. Sa ne amintim cum RARES BOGDAN,cu ochii iesiti din ORBITE intr-un DELIR gen HITLER,TIPA ca un apucat CATU PRESEDINTE PNL. Azi,CATU,a fost aruncat la GUNOI,iar RARES BOGDAN il lauda pe CIUCA. Banuiesc ca TRATAMENTUL aplica la spitalul de nebuni,a dat roade. Alt asazis partid din actuala coalitie adica UDMR,guverneaza pentru PATRIA MAMA,adica UNGARIA si nu pentru ROMANIA SI ROMANI. PSD,a devenit si el un partid de GARGARISTI,care ameninta CETATENII ROMANIEI cu BINRFACERI care mai POPMPOASE insa se plange ca ei vor dar nu ii lasa PNL,care au SEFUL GUVERNULUI. TARA,este bantuita de o SECETA CRUNTA,PRETURILE au luato RAZNA,COMBUSTIBILII si ENERGIA,au fost date pe mainile unor SAMSARI,care au dus TARA si ROMANII intr-o saracie LUCIE cu exceptia rudelor,membrilor de partid de la varf ale celor trei partide,copiilor,lor,nevestelo r si amantelor.Si ROMANII de rand asista neputinciosi cum PUTERILE STATULUI nu la mai servesc INTERESELE ci,SERVESC INTERESELE PROPII si ale noilor STAPANI ai COLONIEI. ROMANIA INCOTRO.?

    Cât câştigă cei care conduc băncile de stat CEC Bank şi EximBank: circa 21.000 de euro pe lună

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb