Ministrul Educaţiei anunţă sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul educaţional

A.F.
Politică / 13 aprilie 2023

Ministrul Educaţiei anunţă sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul educaţional

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că Legea învăţământului preuniversitar pe care o propune stabileşte sancţiuni pentru părinţii care refuză să semneze contractul educaţional cu şcoala, document prin care îşi asumă obligaţii în relaţia cu sistemul de învăţământ, conform News.ro. "Îndemn familiile să vorbească cu respect despre şcoală, cu respect despre cadrele didactice", afirmă ministrul.

"Dacă un copil are anumite limite la şcoală şi alte limite acasă, s-ar putea să fie un pic confuz vis-a-vis de ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis. În Legea învăţământului preuniversitar am mai introdus un lucru. Ştii că fiecare familie semnează acel contract educaţional cu şcoala, acel contract include drepturi şi obligaţii atât pentru elevi, cât şi pentru şcoală, cât şi pentru familie. În lege, ca urmare a faptului că am înţeles că sunt părinţi care nu doresc să semneze acest contract, am introdus sancţiuni pentru acele familii care refuză să-şi asume şi partea de responsabilitate, nu numai partea de drepturi pe care, firesc, elevii le au. Dar nu e vorba despre sancţiuni. Sigur că avem nevoie şi de limite, ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că ceea ce facem noi, ca adulţi, are consecinţe pentru copii. De aceea, îndemn familiile să vorbească cu respect despre şcoală, cu respect despre cadrele didactice", a afirmat Ligia Deca.

Ea este de părere că autoritatea cadrului didactic "se construieşte" şi prin atitudinea pe care părinţii o au faţă de profesori.

Conform proiectului Legii învăţământului preuniversitar, la înscrierea antepreşcolarului, a preşcolarului sau a elevului într-o unitate de învăţământ, directorul unităţii de învăţământ semnează contractul educaţional cu părinţii/reprezentantul legal ai/al acestora/elevul major. Contractul prevede drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, garantând drepturile beneficiarilor primari şi secundari, în conformitate cu prevederile contractului educaţional-tip, aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei. Contractul încheiat între părinţi/reprezentantul legal/elevul major şi unitatea de învăţământ conţine obligatoriu clauzele din contractul educaţional-tip, iar, în funcţie de specificul fiecărei unităţi, prin hotărârea Consiliului de Administraţie, pot fi adăugate şi alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al antepreşcolarului, al preşcolarului sau al elevului.

"Direcţiile Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/Direcţia Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar, denumite în continuare DJIP/DMBIP, verifică modul de respectare a prevederilor contractului educaţional (...) din oficiu sau la sesizarea părintelui/reprezentantului legal/elevului major sau a directorului unităţii de învăţământ preuniversitar şi poate dispune aplicarea unor măsuri sau sancţiuni, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei", stipulează proiectul publicat pe portalul Ministerului Educaţiei.

Deca a precizat că Legea educaţiei nu poate introduce prevederi care contravin Codului Civil, subliniind că sancţiunile şi măsurile foarte dure "au un impact, dar au un impact limitat". În acest context, legislaţia trebuie să introducă proceduri concrete cu privire la modul în care fiecare dintre ei implicaţi trebuie să acţioneze în anumite situaţii indezirabile înregistrate în unităţile de învăţământ.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ce fata de tocilara are Romania educata,Romania memorata!

    1. CE FIGURA DE BANDITA , ARE ....... AI DREPTATE , ORTODOXULE !!!!!!!!!! DAR , IN CONTRACTUL ALA BLESTEMAT , E MENTIONAT SI FAPTUL CA , SI CAINII DE PROFESORI TREBUIE SA '''''''''' PATEASCA LA FEL '''''''''' , DACA INJURA S-AU LOVESC 1 ELEV ?????????? S-AU : EI , SANT ( INCEPUTUL SI SFARSITUL .......... ALFA SI OMEGA ............. CAPPO - DE-L - TUTTI - CAPPI ) ; AUD , COMUNISTILOR ?????????? S-AU , TREBUIE SA ALEGEM LEGEA - JUNGLEI , SI NOI CA PARINTI , SA-L FACEM FASII PE LEPRA DE PROFESOR , ATUNCI CAND IESE DIN SCOALA MANDRU SI BUCUROS , CA A MAI BATUT 1 ELEV ''''''''''' PE ZIUA DE AZI ???????? ''''''''''' ; AI ??????? ZICE-TI : CUM E CU SPURCACIUNEA AIA DE '''''''''' CONTRACT ??? '''''''''' AVEAU DREPTATE KHMERII ROSII DIN CAMBODGIA ............... NU ERAU EI TAMPITI 100 % .......... SI ASA , ELEVII ROMANIEI , IES DUPA 10 - 12 ANI DE SCOALA ''''''''''' SEMI - ANALFABETI !!!!! '''''''''' NU SANT AICI , DE VINA SI LEPRELE NECALIFICATE , CARE CICA '''''''''' INVATA ELEVII '''''''''' , BAGANDU-LE PE GAT 16 - 18 MATERII , MAJORITATEA DINTRE ELE , COMPLET INUTILE ????????????????? SI INCARCA FORTAT MINTILE COPIILOR , CU BALEGA INUTILA ???????????????????????

      de ce nu te duci tu calificatule sa te angajezi pe salariu minim ca profesor si sa predai la nivel de facultate si sa iasa somitati copiii ? te vad foarte motivat sa dai sfaturi ! nu esti la fel de motivat ( volintir vorba lui Caragiale ) sa te duci sa le predai ca un calificat ce esti copiilor ce consideri tu ca se merita sa stie si le trebuei in viata ? Eventual punem matematica optionala si punem obligatorii materii noi ca manelismul, pupincurismul, furtisagul, .... La asta ne pricem bine cei care ne dam mai destepti ca profesorii ....

      Este (prea) agramat ca să fie angajat pe post de profesor. Mai bine rămâne unde e acum. Câștigă mai bine ca salahor.

    Pe vremea invatamantului comunist , nici nu trecea prin cap unui elev sa faca ce face acum , si totusi in ciuda esecului cu analfabeti functional scosi pe banda se insista si se cauta tot felul de scuze elevilor , ba mai mult sint intrebati daca trebuie reduse nr materiilor predate , numarul orelor ba chiar si a scolii . elevii fiind de acord . oare are cineva curajul sa spuna ca atunci cand era copil avea minte mai multa decat acum ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb