MINISTRUL EDUCAŢIEI, DESPRE AMÂNAREA CONCURSURILOR PENTRU DIRECTORII DE ŞCOLI: "Politicul nu vrea să piardă controlul asupra şcolilor"

Amalia Ionescu
Politică / 18 septembrie 2016

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Actualizare 18:58 Dumitru: "Temele, în mod normal, ar trebui rezolvate în timpul în care copiii sunt în şcoală"

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, consideră că elevii ar trebui să rezolve temele în timpul orelor de curs şi nu acasă cu părinţii.

Întrebat, într-o emisiune televizată la Digi24, dacă elevii din ţara noastră învaţă mult, ministru a replicat: "Dacă stau mult să îşi pregătească orele (temele, n.r.), da, foarte mult, nepermis de mult pentru că după ce termină programul la şcoală după-amiaza sau seara sau a doua zi dimineaţa, în funcţie de intervalul de timp în care stau la şcoală, tot cu şcoala se ocupă pentru că trebuie să facă aceste teme care le sunt date la şcoală şi care, în mod normal, ar trebui rezolvate în timpul în care sunt în şcoală. Nu ar trebui să fie supraîncărcaţi şi acasă cu părinţii".

Ministrul Educaţiei a punctat şi faptul că opinia sa privind rezolvarea temelor la şcoală este împărtăşită şi de alţi educatori, relatează Agerpres.

Ministrul a precizat: "Nu o spun eu (că temele trebuie făcute la şcoală, n.r.), o spun foarte mulţi educatori.(...) Ideea că, într-un fel sau altul, pe parcursul întregii zile tu te ocupi numai de rezolvarea unor teme şcolare, nu este normală pentru educaţia actuală şi impune asupra copilului un ritm de lucru şi o cantitate de muncă nerezonabile pentru vârsta lui".

------------

Actualizare 15:10 Mircea Dumitru: "E inacceptabil ca cineva să poată renunţa la titlul de doctor fără explicaţii"

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, referitor la iniţiativa legislativă aflată în Camera Deputaţilor, prin care o persoană poate renunţa la titlul de doctor, că este inacceptabil ca cineva să poată renunţa la titlul de doctor fără a da explicaţii.

"Va fi un capitol ruşinos în istoria parlamentarismului din România şi pentru universităţile din România. Este inacceptabil ca cineva să poată renunţa la un astfel de titlu fără să poata da niciun fel de explicaţie şi fără să recunoască, dacă este cazul, că a făcut o greşeală morală. Cu siguranţă poate fi considerată o amnistiere a hoţiei intelectuale", a declarat Mircea Dumitru, într-o emisiune la Digi24, potrivit Mediafax.

Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat, săptămâna trecută, cu 11 de voturi "pentru" şi 7 abţineri ordonanţa de urgenţă nr 4/2016 prin care se modifică modul în care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat. Una dintre modificări spune că deţinătorul unui titlu de doctor poate cere retragerea acestuia Ministerului Educaţiei iar instituţia trebuie să emită actul prin care ia act de renunţare la titlu, în termen de 30 de zile de la înregistrarea solicitării.

Unul dintre doctoratele suspectate a fi plagiate este cel al fostului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, lucrarea fiind în prezent analizată de o comisie a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ministrul Educaţiei consideră că numirea lui Tobă consilier la MAI nu este un lucru pozitiv.

"Nu văd chestiunea asta ca fiind o chestiune pozitivă. Cel puţin nu în momentul acesta, când există suspiciuni cu privire la domnia sa. Nu discut cazul pe care îl are în atenţie DNA, discut ceea ce s-a întâmplat la CNADCTU, când o comisie tehnică numită de comisia de specialitate a CNADCTU a dat decizia că, într-adevăr, în teza de doctorat a domnului Tobă există multe fragmente care au fost preluate din surse de pe internet fără să fie semnalate ca atare, dar teza nu e un plagiat. Faţă de aceasta decizie, Consiliul General a reacţionat, nu a acceptat acest verdict şi a cerut în continuare comisiei permanente de specialitate în Ştiinţele Militare să numească o comisie care să verifice şi să facă o analiză foarte serioasă a acestui caz", a mai spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat joi că aşteaptă rezultatul anchetei în ceea ce îl priveşte pe Petre Tobă pentru a lua o decizie, acesta fiind momentan consilier în cadrul ministerului.

------------

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că depunerea unui amendament la Comisia pentru învăţământ din Senat pentru modificarea Legii Educaţiei, care prevede amânarea concursurilor pentru posturile de directori de şcoli, poate fi explicată prin faptul că factorul politic nu doreşte să piardă controlul asupra acestora.

Ministrul a precizat că, dacă amendamentul va fi adoptat în Camera Superioară a Parlamentului înainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de şcoli va fi oprită, scrie Agerpres.

"Cei care au amendat Legea Educaţiei nu vor să piardă controlul politic asupra şcolilor, pe scurt. Acest control se manifestă în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obţine pe baza unui concurs public în care dovedeşte că are capacitatea de a conduce şcoala sau liceul în care funcţionează.(...) Procedural, suntem blocaţi în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat, n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunţat clar că avem prima probă a acestui concurs naţional. Va trebui să oprim procedura", a declarat ministrul într-un interviu acordat Digi24.

Întrebat dacă politizarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă sistemul educaţional din România, Mircea Dumitru a explicat că aceasta "nu e cea mai mare problemă, dar este o problemă", dorinţa sa fiind ca prevederile legale să fie respectate.

"Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 şi până acum sunt cel puţin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deşi, declarativ, toţi actorii principali din politică, din Ministerul Educaţiei, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar şi doamna Andronescu. Dacă o întrebaţi o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor", a mai spus ministrul Educaţiei.

Acesta a susţinut că metodologia de organizare a concursurilor nu dă voie la aranjamente politice, dar dacă se vor organiza în vara anului 2017, aşa cum prevede amendamentul în discuţie, ar putea exista riscul să nu fie "foarte corecte sau transparente".

Referitor la modul în care un director de şcoală poate fi considerat 'agent electoral', ministrul a explicat că, "prin influenţa pe care o are asupra colegilor din şcoală, părinţilor, elevilor", el poate promova acţiunile "unui partid sau altuia".

"Şcoala trebuie depolitizată. Şcoala are o menire, o vocaţie naţională", a subliniat Dumitru.

Comisia pentru învăţământ din Senat a adus un amendament Legii Educaţiei, prin care concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct în unităţile şcolare se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ponta, trebuie incadrat in furt intelectual impreuna cu catedra care i-a acordat-o, toti sa primeasca puscarie pe viata.

    Profesori care au fost afiliat intr-un partid sa nu mai predea la catedra nici o data ca popi. 

    Andronescu, Rusu, Boc cred ca au destui bani sa traiasca si din altceva. Doar asa se poate depolitiza. 

    De aceea firmele dau examene cu absolventi a spus unul de la privat, Parvan cred.

    In Europa s-a intamplat asa ceva? Cum au transat problema? 

    1. Situatia e valabila si in cazul lui Kovesi si a Universitatii de Vest. Si Academia de Informatori poate sa desfiinteze toata scoala doctorala, iar militienii pot fi curatati de toate diplomele obtinute dupa absolvirea gradinitei.

      Armata la fel, salariati ai statului in general.

      Sa dea din nou examen. Cine si-a facut lucrarea o stie orind cine o avut-o servita nu.

      Lumea reala a raspuns ca nu mai merge la facultate, chirie scazuta in centrele universitare, oameni normali si-au dat seama ca nu au ce face cu diplomele, poate uni si le-au luat pe merit dar intr-o tara corupta corectitudinea nu isi are locul? Olteanu e un exemplu, termini o facultate si lucrezi unde ai spate, numit. 

      Militienii obisnuiesc sa faca scoala dupa obtinerea postului. Este nefiresc de simplu sa-i detectezi.

      De exemplu, seful Parchetului General si-a obtinut titlul de doctorat la ani buni dupa numirea in functie. 

      dar noi ,populatia majoritara ,care am votat cu Ponta ,Andronescu ....unde crezi ca am trebui incadrati?

      La oameni de bun simt care au ales raul cel mai mic.

      Organizatorii furturilor alegerilor si manipularilor preelectorale ne dau peste mana, iar postacii platiti cu 0.3 lei manipularea ne bat obrazul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb