MINISTRUL EDUCAŢIEI: "Luni voi da un ordin în care reglementăm câte ore trebuie să lucreze acasă un elev pentru teme"

Stelian Bădescu
Miscellanea / 25 noiembrie 2016

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, aseară, în cadrul sesiunii online "De vorbă cu Ministrul tău", iniţiată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că va da un ordin prin care va reglementa numărul de ore alocat temelor pe care elevii le primesc de la învăţători şi profesori pentru acasă.

Mircea Dumitru a precizat că la clasa zero nu se vor da teme pentru acasă, la clasele I-IV, durata de efectuare a temelor nu trebuie să depăşească o oră, în timp ce, pentru gimnaziu, timpul alocat temelor va fi de maximum două ore.

"Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze o elevă sau un elev în afara şcolii, pentru temele şcolii. În momentul de faţă, noi am lăsat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, de concurs, câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute, iar, dacă nu le-a făcut, eventual, să mai primească şi o notă proastă sau un calificativ prost", a declarat Mircea Dumitru, potrivit News.ro.

Ministrul a precizat că la clasa zero nu se vor da teme pentru acasă.

"Dacă nu se înţelege chestia asta dintr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin, prin care spune, de pildă, că la învăţământul primar, la clasa pregătitoare sau clasa zero, nu se dau teme acasă".

Dumitru a adăugat că pentru învăţământul primar timpul alocat temelor nu trebuie să depăşească o oră, iar pentru învăţământul gimnazial creşte, gradual, la două ore. Ministrul Educaţiei a mai spus că, la nivel de liceu, timpul de efectuare a temelor va creşte, fără a preciza o cifră.

"Pentru liceu, sigur, trebuie să fie ceva mai mare, pentru că deja la liceu trebuie să te pregăteşti pentru ce urmează şi ai nevoie de mai mult timp", a spus Mircea Dumitru.

El a explicat că profesorii trebuie să înţeleagă că există o limită de tolerabilitate din partea elevilor.

"Este o obligaţie pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator, cu ceea ce gândeşte că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau a unei sarcini. Sigur că e o chestiune care trebuie după aceea rafinată într-un mod mai subtil de către fiecare dintre profesorii noştri, dar trebuie sa se gândească... este un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev, o elevă care se află la o vârstă fragedă şi care nu poate, nu are capacitatea psihologică şi biologică să se concentreze intelectual asupra unei astel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la şcoală", a adăugat ministrul Educaţiei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Invatamantul trebuie reformat si el in profunzime si trebuie inceput cu ceva foarte important si care nu costa mult , reforma programei scolare. Este inadmisibil ca un copil de clasa 7-8 , care are un examen in fata, sa stea 6 ore la scoala , dupa care sa mai lucreze inca 5 ore acasa plus ceea ce se lucreaza in weekend , plus meditatii.

    Programa nostra scolara este o programa pt genii si este o adevarata bataie de joc la adresa copilului obisnuit , normal , care nu isi permite meditatii si care iese din scoala fara sa fi invatat ceva. Cat de greu este sa ne uitam la ce contine programa scolara din tarile civiluzate din UE , Germania , Franta etc si sa ne inspiram de acolo. Trebuie micsorata drastic programa , trebuie facute disponibilizari in invatamant si dupa aceea putem discuta despre cresteri de salarii acolo. Apropo, si profesorii sunt profund demotivati si nu pentru ca au salarii mici ( ceea ce este poate o realitate) ci pentru ca isi dau seama ca muncesc degeaba si ca elevii lor nu pot face fata in mod real la o asemenea programa scolara mamut si anchilozata. 

    1. Gresit. Manualele sunt facute de niste neaveniti fara metoda care au tot interesul sa bage copii in ceata. Manualele nu au nici un fel de valoare, de metoda ci sunt pline de probleme tip rebus, schizoide care nu duc nicaieri. Trebuie sa ne oprim sa catalogam schizoizii ca genii, hotii de pe internet ca hackeri si sa incepem sa folosim cuvinte potrivite.

    Trebuie sa adincim si sa solidificam procesul educational de indobitocire in scoala romanesca dupa modelul comun vest european si american, prin crearea unei curricule cu lipsuri logice si de legatura in elementele predate in amalgam (comparativ cu anii '70-'80) iar testarea si admiterea elevilor la nivelele de invatamint superioare sa se faca pe baza unor teste IDIOATE tip Pisa, cum se preconizeaza in perspectiva pentru Evaluarile Nationale si nu numai (degeaba aveam noi, cei din tarile comunite, olimpici medaliati iar cercetarea de frunte in Vest si-n US aveau asemenea "materie cenusie" structurata, furata prin ademenirea cu bani - azi se numeste concurenta, eu as completa "neloiala"?). Care sistem a fost mai "performant", cel prin care s-a redus analfabetismul si a crescut numarul celor cu pregatire teoretica si practica adevarata, adica cei care acum conduc afaceri sau ofera servicii, sau cel care de 25 de ani duce la analfabetism (ce creste de la an la an), a abandonul scolar si reducere a celor ce au cu adevarat o pregatire si un orizont de cultura si cunostinte generale = aducatie si bun simt, nu diplome universitare sau de cursuri cumparate pentru completarea CV-ului de angajare?

    Baietii astia ai lui Soros stiu ca nimeni altii sa se faca ca lucreaza. M-am uitat in manualul de matematica ale copilului meu si m-a ingrozit calitatea execrabila a manualului: nestructurat, incalcit, explicatii proaste exercitii care nu au nimic comun cu metoda matematica ci cu delirul schizofrenic. Manualele (cand le gasesti) sunt o rusine si nea caisa asta are problema cu orele de teme ale copiilor. Macar sa invete ceva util nu sa isi bata joc golanii astia cu interesele lor ticaloare. Auzi ce-l.... grijea pe nea caisa asta !!!! Cata scoala iti trebuie sa faci o aplicatie de bursa de la editura politica la Soros?

    1. Eu inteleg ca ministrul vrea degrevarea elevilor de cantitati ne-necesare de teme; nu inteleg de ce il criticati, pentru ca omul ia apararea elevilor in detrimentul profesorilor. Cand el spune ca vrea sa normeze orele de studiu acasa se refera la o modalitate de a LIMITA tendinta PROFESORILOR de a da teme nesfarsite copiilor. Ce ma ingrijoreaza pe mine este altceva: acel fabulos 42% dintr e tineri care nu inteleg un text citit, asa cum a rezultat intr-un studiu recent. Pacat ca nu au fost testati si parintii, caci rezultatele ar fi fost uimitoare. Cel putin referitor la textul de fata !

      Ministrul face foarte bine ceea ce face doar ca se poate si trebuie facut mai mult. Programa scolara este prea incarcata. Hai sa-i rugam pe nemti sau pe francezi sa ne dea voie sa le copiem programa ca sigur o sa fie mai bine . Copilul trebuie sa vina cu placere la scoala si hai sa le dam o sansa la toti.

      Discutia depre reglementarea temelor este ridicola, stupida si neavenita. Reminescente mostenite de la editura politica. Consider ca este platit sa avem manuale bune, copii sa invete METODIC un bagaj cuantificabil de metode si cunostinte necesare in viata, ceea ce nu se face. Ministrul actual este inca un smecher care face gargara in loc sa faca ce ar trebui si ce este platit sa faca. Simplu.

      Discutia / ideea ministrului este foarte normala si buna: o multime de dascali, la ore "se fac ca muncesc" dar sunt foarte severi la pretentii, obligand elevii/ pe parintii acestora sa plateasca meditatii; de multe ori facute chiar de catre acest severi binevoitori.

      Ce-i rau in a incerca stoparea acestor mizerii? 

      Esti pe langa; in ce clasa te-ai opritcu instruirea? Na-ai priceput o iota. 

    Luni va da acest ordin. Marti va face o lege de muraturi. Miercuri, Joi si Vineri sunt zile libere.

    Să se normeze si munca făcută de profesori la clasă, deoarece fff mul?i dintre ace?tia fac 2 exercitii la scoala iar teme dau copiilor 10 acasa. Cf cf bună ideea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb