Actualizare 15:28 Sakellaridis: "Guvernul grec are responsabilitatea de a-şi plăti datoriile"
Grecia are responsabiliatea de a-şi plăti obligaţiile, însă are nevoie de un acord cu creditorii cât mai rapid posibil, pentru că este în criză de lichidităţi, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, transmite Reuters.
"În măsura în care vom fi capabili să plătim, ne vom achita toate obligaţiile financiare. Este responsabilitatea Guvernului să fie în măsură să plătească toate aceste obligaţii", a spus Gabriel Sakellaridis, întrebat fiind dacă Grecia va putea să achite o datorie de 300 milioane de euro către FMI care ajunge la scadenţă în data de 5 iunie.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului grec a repetat că obiectivului Guvernului grec este să ajungă la un acord cu creditorii "la finele lunii mai sau începutul lunii iunie".
(Elena Deacu)
---
Actualizare 12:24 Ministrul german de Finanţe: "Nu este nevoie să discutăm alternative pentru Grecia"
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, nu vede necesitatea discutării unor soluţii alternative pentru Grecia sau a unui nou ajutor până când autorităţile elene nu îşi vor îndeplini promisiunile asumate în cadrul actualului program de susţinere, potrivit MarketWatch.
"Grecia s-a angajat pe 20 februarie să respecte acest program, prin urmare nu trebuie să discutăm despre alternative", a afirmat Schauble într-un interviu acordat postului german de radio Deutschlandfunk.
El a adăugat că Grecia are multe de făcut pentru a respecta ceea cea a promis.
(A.C.)
----------------
Actualizare 07:58 Sondaj: Grecii susţin stilul dur de negociere al Guvernului, dar vor să rămână în zona euro
Cetăţenii greci susţin stilul dur de negociere al Guvernului de la Atena, dar speră să se ajungă la un acord cu creditorii internaţionali care să permită menţinerea ţării în zona euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri, potrivit The Guardian.
Sondajul, efectuat în luna mai de Public Issue pentru ziarul proguvernamental Avgi, arată că 54% dintre cetăţeni susţin modul în care Guvernul condus de partidul Syriza negociază cu creditorii internaţionali, în pofida tensiunilor.
În plus, 59% dintre respondenţi consideră că Atena nu trebuie să cedeze la cerinţele creditorilor, 89% fiind împotriva tăierii pensiilor şi 81% împotriva disponibilizărilor masive.
Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni de zile cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.
Premierul Alexis Tsipras a avertizat sâmbătă că Guvernul său nu va accepta "cerinţele iraţionale" care presupun încălcarea promisiunilor făcute de Syriza în campania electorală.
Grecia are în luna iunie datorii scadente în valoare de 1,5 miliarde de euro, în afara salariilor şi pensiilor care trebuie plătite. Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efectuată pe 5 iunie. Dacă nu face aceste plăţi, Grecia riscă să intre în default, ceea ce ar putea antrena ieşirea din zona euro.
Cetăţenii greci speră însă să evite acest scenariu, 71% dintre cei chestionaţi afirmând că vor să păstreze euro, iar 68% apreciind că revenirea la drahmă ar agrava situaţia economică.
(Alexandru Costea)
----------------
Grecia nu va plăti tranşa din iunie către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru că nu are bani, a spus, ieri, Nikos Voutsis, ministrul de interne elen, potrivit Reuters.
Oficialul grec a menţionat, în cadrul unei emisiuni TV: "Cele patru plăţi către FMI pentru luna iunie se ridică la 1,6 miliarde de euro, aceşti bani nu vor fi plătiţi, aceşti bani nici nu există, ca să poată fi plătiţi".
Grecia ar trebui să plătească cele patru tranşe către FMI în intervalul 5-19 iunie.
Autorităţile din Grecia au avertizat de mai multe ori, în ultima perioadă, că Atena ar putea intra în incapacitate de plată, pentru ca, ulterior, să-şi plătească datoriile recurgând la o serie de măsuri draconice de genul obligării entităţilor publice să transfere rezervele lor de lichidităţi către stat sau prin golirea unui cont pentru situaţii de rezervă pe care Grecia îl are la FMI.
Analiştii consideră că, mai devreme sau mai târziu, Grecia va avea nevoie de noi ajutoare ca să ocolească intrarea în incapcitate de plată.
1. Santajul greco-rus
(mesaj trimis de Nalbaru în data de 25.05.2015, 00:42)
Grecia santajeaza FMI, UE si BM, asa cum a mai facut-o [cu succes!] la ultima rambursare pe care a facut-o catre FMI, cu bani livrati pe sub masa chiar de catre FMI. Desi s-a facut detestata pentru santajul murdar facut impreuna cu Rusia, strategia Greciei s-a dovedit pana acum castigatoare. Evident, castigatoare doar din perspectiva unei Grecii mizerabile [boschetarul zonei EURO] si a unei Rusii cinice.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de un nimeni în data de 25.05.2015, 11:47)
in ziua de azi daca nu faci ce spune oculta mondiala esti imediat descalificat. patriotismul precum si nationalismul in ochii LOR sunt desuete...da, grecii sunt lenesi , sunt cum sunt DAR VOI DE CE I-ATI PRIMIT IN UE?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2015, 08:57)
Sondaj: Grecii susţin stilul dur de negociere al Guvernului, dar vor să rămână în zona euro - mi-e teama ca in curand vor trebui sa aleaga ...
3. Cinic!
(mesaj trimis de daniel în data de 25.05.2015, 14:34)
Ce cinica declaratoe a unui premier iresponsabil!
"Premierul Alexis Tsipras a avertizat sâmbătă că Guvernul său nu va accepta "cerinţele iraţionale" care presupun încălcarea promisiunilor făcute de Syriza în campania electorală."
Nu promisiunile Syriza din camnpania electorala au fosr irationale ci cei care ar da bani au cerinte irationale daca cer garantii ca nu vor arunca banii in vant.