MINISTRUL FINANŢELOR, ÎN GURA SPECIALIŞTILOR Gheorghe Ialomiţianu: "Ioana Petrescu, de câte ori deschide gura, mai spune o prostie"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 octombrie 2014

Gheorghe Ialomiţianu: "Ioana Petrescu, de câte ori deschide gura, mai spune o prostie"

Dragoş Cabat: "Probabil Ioana Petrescu nu a ştiut ce să zică"

Situaţia veniturilor la bugetul de stat nu este deloc bună, consideră mai mulţi analişti, contrazicând-o, astfel, pe Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, care susţine că stă "extrem de bine" la capitolul venituri bugetare.

Întrebată, miercuri, în ce stadiu se află problema sumei de 200 milioane dolari pe care statul ar trebui să o primească prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, Ioana Petrescu, a dat un răspuns ca nuca-n perete: "Stăm extrem de bine la capitolul venituri bugetare".

Analistul economic Dragoş Cabat ne-a declarat: "Probabil, Ioana Petrescu nu a ştiut ce să răspundă. Guvernul se laudă că acum, în ultimele luni, a avut încasări peste ce au planificat, însă, din cate ştiu eu, încasările în prima parte a anului au fost sub nivelul estimat".

Dragoş Cabat acuză guvernul că "a luat bani de la investiţii, fiindcă nu a avut de unde să mai ia".

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al finanţelor în guvernul Emil Boc şi actual deputat PDL, consideră, de asemenea, că guvernul stă, nu extrem de bine, ci extraordinar de prost la capitolul venituri bugetare. Domnia sa se întreabă retoric: "Dacă aveau bani la buget, mai schimbau modalitatea de calcul a accizei?".

Deputatul ne-a transmis: "Încasările sunt sub nivelul prevăzut în buget. Au tăiat bani de la investiţii. Am intrat în recesiune tehnică fiindcă nu s-au făcut investiţii, au gripat şi acest motor al economiei. Acum guvernul ce face, merge pe aceeaşi politică?"

Domnia sa continuă, spunând că declaraţia Ioanei Petrescu e în aceeaşi notă cu cele ale lui Victor Ponta, premierul României. Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, nici Victor Ponta, nici doamna ministru de finanţe nu o să prezinte niciodată situaţia reală a economiei noastre.

Deputatul mai spune: "Ministrul îl copiază pe Victor Ponta. Dacă Victor Ponta zice că stăm excelent la încasări, zice şi ea la fel. E cel mai mincinos guvern".

Gheorghe Ialomiţianu ne-a mai declarat: "Banii de la KazMunaiGaz trebuiau să vină şi să îi şi investească. Nu, ei au lăsat-o moartă. Adică noi ne împrumutăm de la alţii şi lăsăm banii noştri în Kazahstan".

Fostul ministru de finanţe a trasat şi o concluzie: "Ioana Petrescu, de câte ori deschide gura, mai spune o prostie".

Analistul Aurelian Dochia apreciază că între ce sume trebuie să primească statul român de la KazMunaiGaz şi veniturile noastre bugetare nu există nici o legătură: "Banii care sunt datoraţi, sunt datoraţi, şi este evident că trebuie să fie plătiţi, indiferent care este situaţia bugetului. Nu există nicio legătură între una şi alta. Chiar dacă am avea excedent la buget, nu înseamnă că renunţăm la orice pretenţii, orice datorii ce trebuie să ne fie plătite".

De aceeaşi părere este analistul economic Ionel Blănculescu. Domnia sa explică: "Atâta timp cât eşti pe deficit, normal că ai nevoie de bani. Un capitol îl reprezintă bugetul de stat şi alt capitol este o speţă litigioasă între stat şi KazMunaiGaz".

Guvernul a adoptat, în luna ianuarie, o hotărâre de aprobare a memorandumului convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabilă, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group.

The Rompetrol Group, care este deţinut de compania kazahă de stat KazMunaiGaz (KMG), s-a angajat să achiziţioneze 26,6959% din Rompetrol Rafinare, pentru 200 milioane dolari. Memorandumul semnat la începutul anului mai prevedea constituirea unui fond de investiţii de până la un miliard de dolari, "în funcţie de condiţiile pieţei", cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, în luna ianuarie, că, potrivit legilor concurenţei, Guvernul este obligat să scoată la licitaţie pachetul de 26,7% din Rompetrol Rafinare, iar KMG, prin Rompetrol Group, va avea drept de preferinţă.

Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al Rompetrol, a precizat la începutul anului: "Statul român este obligat de lege să organizeze o licitaţie pentru vânzarea participaţiei de aproximativ 26%. Noi vom participa cu o ofertă 200 de milioane de dolari pentru aceste acţiuni, aşa cum ne-am angajat în memorandum. Este decizia Guvernului când va fi organizat acest proces, dar sperăm să fie într-o perioadă scurtă de timp. Noi suntem gata să livrăm aceşti bani în cel mai scurt timp. Nu ştiu dacă vom avea şi alţi competitori. Dacă se întâmplă să mai avem o ofertă concurentă la licitaţie, vom vedea ce vom face, dar noi credem că avem cea mai bună ofertă pentru acţiunile statului".

Preţul de pornire al licitaţiei va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol. În prezent, statul român deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după vânzarea a 26,7% din acţiuni va rămâne cu o participaţie de 18%.

KazMunayGas Trading a pierdut un proces cu OMV şi este responsabil de întreaga sumă stabilită de Fisc la sesizarea OLAF pentru importuri de biodisel din Canada, dar de provenienţă SUA, de peste 70 de milioane de dolari, adica mai mult de o treime din cât va plăti grupul kazah pe acţiunile Rompetrol.

OMV a câştigat la Curtea de Justiţie de la Londra procesul intentat KazMunayGas Trading Elveţia, divizia de trading a grupului Rompetrol şi a companiei de stat KazMunayGas, pentru recuperarea prejudiciului suferit în urma anchetei OLAF şi a deciziei de plată a taxei antidumping, potrivit Mediafax

Agenţia Naţională de Administrare fiscală nota în raportul pentru anul 2012 că a finalizat controalele ulterioare asupra operaţiunilor de punere în liberă circulaţie pentru produsul "biomotorină"(biodiesel), importat din Canada, derulate în perioada martie 2009 - octombrie 2010, constatându-se debite la bugetul de stat în cuantum de 220,5 milioane lei.

Suma solicitată de OMV a fost însă mult mai mică, întrucât a OMV Petrom a beneficiat de o cantitate redusă de biodisel faţă de ceea ce a importat KazMunayGas, respectiv 2.000 de tone dintr-un total de 85.000 de tone.

Petrom a calculat un prejudiciu de 1,03 milioane de dolari, din care 595.335 de dolari - taxa antidumping pentru importurile din SUA şi taxă de compensare şi 434.475 dolari - dobânzi şi penalităţi impuse de Fisc. Cu toate acestea, instanţele din Londra au acceptat ca KazMunayGas Trading să plătească mai puţin de 900.000 de dolari.

Surse din piaţă au declarat că acesta este al doilea proces pierdut de KazMunayGas Trading, un alt cumpărător, Bioromoil, câştigând la Curtea de Arbitraj de la Londra recuperarea a circa 25 de milioane de euro, chiar înainte de OMV.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Fata asta nu se pricepe si actioneaza la sfaturile PM si altor sfatuitori care nu se pricep nici ei sau sunt interesati de perpetuarea haosului si inactivitatii din MF.

    Vorbeste de plati online pentru taxe etc, etc, fara sa aiba habar ce se intampla pe acolo. 

    Am vorbit cu cineva caz real: a primit declaratia de impunere din care rezulta ca are de primit inapoi o suma de 4000 lei impozit(actiuni 2012) platit anticipat, a depus si cerere scrisa si tot nu se intampala nimic cand logic de cand au emis decizia de impunere trebuiau sa vireze si banii catre investitor avand contul din care investitorul a platit online impozitul anticipat. 

    Nu isi mai bate capul si asteapta decizia de impunere pentru 2013 sa vada ce vor mai scrie in ea acum ! 

    Ar trebui ca online orice contribuabil sa-si verifice situatia de la ANAF. 

    Vor sa-si tina taranii din piata contabilitate simpla pe usturoi si patrunjel !  

    Vor sa impoziteze autostopul !

    Ce tampenii mai le trece astora de la guvern prin cap ?! 

    Fata aceasta e cea mai tare din parcare; rezista!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb