MINISTRUL FINANŢELOR: Indicele ROBOR va fi înlocuit, din 2 mai, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare

V.V.
Bănci-Asigurări / 29 martie 2019

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Eugen Teodorovici (Sursa foto: Twitter)

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că, indicele ROBOR va fi înlocuit din 2 mai, în contractele de credit în lei cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, iar noul indice se aplică atât creditelor noi, cât şi refinanţării creditelor aflate în derulare.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că în consens cu părţile implicate şi în baza princiiilor convenite cu BNR şi cu Asociţia Română a Băncilor vor fi modificate OUG 114/2018 şi alte două acte normative, un dintre consecinţe fiind aceea că indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare.

La finalul şedinţei, Teodorovici a anunţat că noul indice va fi calculat la finalul fiecărui trimestru.

"Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul din contractele de credit în lei cu rate variabile cu indicatori calculaţi exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, care se publică pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate", a spus ministrul.

Totodată, noul indice se aplică din 2 mai, iar clienţii vor putea decide dacă vor sau nu să facă o solicitare de refinanţare.

"Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare", a spus ministrul.

Teodorovici a subliniat că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. IAR TRILU-LILU!

    NIMIC CLAR , IAR SA UMBLAM NOI CU MILOAGA PE LA BANCA PENTRU REFINANTARE ! 

    Parerea mea este ca trebuia sa impozitetze bancile pe diferenta dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite asa sigur ca s-ar fi ieftinit creditarea .

    Dar asa nu cred ca noi cei cu credite vom avea ceva beneficiu. 

    1. Se pare ca ar fi si indicatori legati de marja depozite/credite. Se mixeaza tot felul de indicatori de i-a inebunit de cap si pe bancheri.Mix,remix suna a discoteca :) Si de acolo venim ametiti :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb