MINISTRUL FINANŢELOR ÎŞI IMAGINEAZĂ SOLUŢIA PENTRU RECUPERAREA DIMINUĂRII CAS Petreasca nu ştie dacă va creşte acciza, dar se gândeşte

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 octombrie 2014

Petreasca nu ştie dacă va creşte acciza, dar se gândeşte

Guvernul analizează dacă va mai calcula accizele după cursul BCE

Accizele ar fi mai mici dacă ar fi calculate pe baza cursului anunţat de BCE, pentru 1 octombrie

Ministrul Finanţelor Publice Ioana Petrescu începe să constate că studiile de la Harvard nu o ajută: efectul de antrenare pe care a mizat la diminuarea CAS pare să nu se manifeste, aşa că se gândeşte la o sursă alternativă de venituri bugetare pe care a inventat-o cu ingeniozitate, în faptul că nu o mai mulţumeşte rata de schimb valutar stabilită de BCE pentru calcularea accizelor.

Ioana Petrescu a spus: "Faptul că acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că ea intră în vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi, în momentul în care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunţa, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015".

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului fiind folosit de obicei de către Guvern la calcularea accizelor. Acum însă acesta este cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. În consecinţă, dacă accizele ar fi calculate în continuare pe baza cursului anunţat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui să fie mai mic începând cu anul viitor.

Jurnaliştii au încercat ieri să afle de la ministrul Finanţelor dacă metoda de calcul a accizei se va baza în continuare pe cursul anunţat miercuri de BCE, mai mic decât cel de la 1 octombrie 2013 şi valabil pentru acest an, şi au întrebat-o pe Ioana Petrescu dacă i se "pare normal" să fie folosit un curs artificial precum cel utilizat în acest an.

Răspunsul a fost ininteligibil: "Eu pot să comentez pe măsuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat în momentul de faţă referitor la cursul actual al accizei, decât că lucrăm cu un grup de lucru şi este posibil un alt mod de calculare sau poate să rămână acelaşi".

Ministrul a mai fost întrebat de jurnalişti cum explică faptul că nu se ştie la această dată modul de calcul şi cursul, având în vedere faptul că Guvernul se prezintă ca fiind unul "predictibil", dar şi de această dată ministrul a fost de neînţeles:

"Nu este adevărat. Repet, această acciză, dacă se schimbă modul de calcul - nu am zis că se schimbă - ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie să avem o formulă de calcul înainte de acea dată, cu cât de mult timp înainte, pentru a avea o dezbatere publică normală. Faptul că este legată de cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că trebuie să avem o metodă de calcul de la 1 octombrie".

Totodată, Ioana Petrescu a lăsat să se înţeleagă că modul de calcul al accizei va fi pus în dezbatere publică.

"Pentru toate proiectele pe care le-am avut au fost puse pe site şi au fost discutate cu mediul de afaceri şi cu sindicatele", a mai spus Petrescu.

Nu ştim la ce alte proiecte se referă ministrul Finanţelor, dar faimosul proiect de Cod Fiscal nu a fost pus pe site, iar oamenii de afaceri s-au plâns că nu au existat dezbateri.

Recent, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Mihai Bogza, declara că investitorii sunt de acord cu reducerea CAS, numai în condiţiile în care această măsură este sustenabilă şi nu va fi contrabalansată, în 2015, de o creştere suplimentară a fiscalităţii, dacă veniturile bugetare nu vor fi suficiente. Oficialul CIS previziona: "Ne temem că anul viitor ni se va lua cu două mâini ceea ce ni s-a dat cu o mână în acest an şi pe ultima sută de metri".

Povestea de acum a accizei pare să ruineze speranţele domnului Bogza şi ale investitorilor străini pe care îi reprezintă.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

În noiembrie anul trecut, când cursul BCE a fost anunţat în scădere faţă de anul precedent, premierul Victor Ponta a anunţat că, pentru 2014, accizele nu vor mai fi indexate în funcţie de acest curs de schimb, ci raportat la inflaţie.

Surse oficiale declarau, citate de Mediafax, că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexare cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb, în tendinţă de scădere, pentru a nu fi afectate veniturile încasate la buget din accize. Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea." Cu cat sunt mai scumpe, cu atat colegii mei comentaci vor trai mai mult. Insa dupa aceea apar probleme cu pensiile...Va rog eventual vorbiti cu acele persoane care au avut in administrare un fond de paduri de la dvs. din Harvard si scoateti niste ursi la inaintare sa faca un pic de ordine. Care nu calca pe potecuta, l-am halit. Spre deosebire de domnul Milut cu pumnul, domnul Toader blocata pe cravata la dvs. facand abstractie de microfon parca ati fi dintr-un tablou al lui Michelangelo...

    Ioana a inceput sa-si numere zilele ramase pana la incheierea mandatului. Viorel a avut nevoie de un ministru care sa puna botul la pomeni electorale. De unde se recupereaza banii e treba viitorului guvern. Si nu peste mult timp o vom regasi pe Ioana pe un post caldut la Banca Mondiala, FMI sau altceva de genul asta, ca doar e fata desteapta si are un C.V. de invidiat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb