Problema energiei este o chestiune fundamentală de securitate, a afirmat, astăzi, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, la finalul celei de-a II-a ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, relatează Agerpres.
"Preţurile le energie cresc în fiecare ţară, se triplează în multe ţări, dar este greu dacă acest preţ de 2% din venitul gospodăriei se triplează. Iar dacă există gospodării în care preţul energiei este deja 15% din venit iar acesta se triplează, practic este creată o situaţie greu de suportat. De aceea azi am subliniat din nou faptul că problema energiei este o chestiune fundamentală de securitate şi de aceea ne concentrăm pe aceasta, când acordăm acest sprijin", a spus ministrul german.
În ceea ce priveşte perspectiva unei eventuale crize energetice, ea a adăugat că "toată lumea se pregăteşte în societatea şi în ţara sa, dar important este că ne pregătim cu toţii ca UE 27".
"Angajamentul puternic al Comisiei Europene se referă şi la furnizarea de energie şi este crucial pentru iarnă. Partea bună a crizei climatice este că da, ne confruntăm cu provocări foarte mari, poate cele mai mari de la cel de-Al Doilea Război Mondial, dar când vine vorba de temperatură, ştim că probabil nu vom avea trei luni de minus 20 de grade în întreaga Europă. Acestea fiind spuse, trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu şi pentru cele mai rele, pentru că să fii pregătit este mai bine decât să nu fii pregătit", a adăugat Baerbock.
Ea a dat exemplul Germaniei, care nu numai că a prelungit funcţionarea centralelor nucleare pe trei luni, "pentru că este o chestiune de securitate", dar a emis o lege "radicală" în ceea ce priveşte stimularea energiilor regenerabile. "Acest lucru este un efect secundar al războiului din Ucraina. Nu cred că era unul din scopurile preşedintelui rus", a punctat şefa diplomaţiei de la Berlin.
Ministrul german a vorbit şi de viitorul Nord Stream I.
"Să vedem cum putem transfera gazul în interiorul Uniunii Europene. Ne pregătim să aducem gaz şi din afara Uniunii şi subliniez din nou solidaritatea şi unitatea în cadrul UE, să ne asigurăm că nu cei foarte săraci suferă cel mai mult", a spus Annalena Baerbock, adăugând că "trebuie să privim aceste provocări ca o ocazie să stăm uniţi şi solidari".
1. Nu va fi nimeni dispus
(mesaj trimis de Anonim în data de 15.07.2022, 17:32)
Nu va fi nimeni dispus să transfere gaz din Romania in Germania in timp ce românii sunt îndemnați să mai pună o pătură pe ei, ca pe timpul lu Ceașcă.
Vrăjeala de mai sus nu tine!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2022, 17:39)
Dupa ce ne-au concurat folosind gaz ieftin de la rusi si ne-au distrus industria, sa se descurce singuri.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 16.07.2022, 04:31)
Nemtii vor gazul nostru.restul e praf in ochi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2022, 10:27)
Pretul energiei 2% sau 15% din venit, per gospodarie? Poate pe undeva prin occident, in Romania majoritatea familiilor platesc procente mult mai mari din veniturile lor pe energie (pentru sistemele de incalzire, energie electrica, combustibili).
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2022, 13:02)
a zis f bine si adanc , analena !