Ministrul italian al Economiei, Daniele Franco, a dat asigurări că autorităţile vor avea grijă să menţină locurile de muncă şi să protejeze economia locală în cazul în care banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) va fi preluată de rivala mai mare UniCredit SpA, transmite Reuters, conform Agerpres.
Săptămâna trecută, UniCredit a intrat în discuţii exclusive cu Trezoreria italiană pentru a achiziţiona "anumite părţi" din MPS. După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.
Sindicatele şi politicienii şi-au exprimat imediat îngrijorarea privind posibilul impact asupra locurilor de muncă şi a economiei zonei Siena şi a regiunii Toscana.
Într-o declaraţie în Parlament, Franco a spus că este "prioritatea Guvernului" să-i protejeze pe angajaţii MPS, brandul băncii şi economia locală, notează sursa citată.
De asemenea, oficialul a dat asigurări că nu există riscul ca discuţiile cu UniCredit să ducă la o divizare a MPS şi a avertizat că o soluţie alternativă, de sine stătătoare pentru banca din Toscana, ar expune-o la "riscuri considerabile".
Preluarea Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar fi prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie.
Cu sediul în Siena, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume care funcţionează în continuare. Cu toate acestea, instituţia financiară a devenit o povară pentru statul italian de la salvarea sa în 2009. Prin preluarea MPS, noul director de la UniCredit trimite un semnal că este dispus să ajute la restructurarea sectorului bancar italian, care este afectat de o profitabilitate redusă şi credite neperformante.
Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.