Ministrul Justiţiei, criticat de tabăra Savonea din CSM pentru întâlnirile cu reprezentanţii Ambasadei SUA

G.U.
Politică / 25 februarie 2021

Sursa foto: biroul de presă al Ministerul Justiţiei

Sursa foto: biroul de presă al Ministerul Justiţiei

Câţiva membri ai Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoare considerate apropiate de Lia Savonea- Nicoleta Ţînţ, Evelina Oprina şi Simona Marcu- l-au atacat astăzi, în termeni duri, pe ministrul Justiţiei Stelian Ion pentru întâlnirea pe care demnitarul a avut-o cu reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, transmite G4Media.ro.

La iniţiativa fostei şefe CSM, Nicoleta Ţînţ, s-a dezbătut aprins această chestiune.

"Nu pot să nu remarc lipsa totală a unui dialog efectiv, real al ministrului Justiţiei cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecătorească. A trecut deja, eu zic un timp suficient de când domnul ministru a fost instalat în funcţie şi nu a avut loc absolut nicio întâlnire cu domnia sa în care să discutăm ca profesionişti ca jurişti chestiuni de interes pentru puterea judecătorească. Spre marea dezamăgire a multora dintre noi constatăm că domnul ministru dezbate, de pildă tema desfiinţării SIIJ cu reprezentanţi ai altor state şi anunţă apoi public pe site-ul Ministerului Justiţiei că, mă rog, care ar fi concluziile acelor întâlniri, că un stat susţine, eu ştiu, poziţia privind desfiinţarea SIIJ." a precizat Ţînţ.

Şi Gabriela Baltag a intervenit în dezbatere, susţinând că astfel de întâlniri cu reprezentanţi ai ambasadelor altor state ar reprezenta "un atentat la independenţa şi suveranitatea României", conform G4Media.ro.

"Aş dori mai mult decât o dezbatere, aş dori ca azi Secţia pentru Judecători să adopte o poziţie faţă de aceste acte de intruziune diplomatică, sau cum vreţi să le spunem, în afacerile interne ale României pe segmentul Justitie. Noi suntem garantul independenţei sistemului judiciar şi avem obligaţia să aducem în atenţie şi să discutăm aceste probleme. Mi se pare un atentat la independenţa şi suveranitatea României şi nu sunt cuvinte deloc mari. Mă întreb dacă diplomaţii noştri îşi pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, dacă se pot amesteca în treburile interne ale acestor state. (...) Nici într-un caz nu au vreun drept să se amestece în treburile interne ale României. Eu doresc să luăm astăzi o poziţie publică. Toată lumea ne întreabă cum putem să permitem acest lucru. (...) O să-mi spuneţi ca è vorba de un parteneriat strategic, nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici, ştim si noi ce conţine acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne, în justiţia noastră! Mai avem foarte puţin să ne dicteze ambasadele, sau alte state, cum să soluţionăm cauzele. Atât a mai rămas! Nu mai e decât un pas!

În apărarea sa, ministrul Stelian Ion a explicat că reuniunea cu oficialii străini a vizat modul de funcţionare a justiţiei.

"Chestiunea aceasta cu întâlnirea cu ambasadorii cred că este o furtuna într-un pahar cu apă. Este o relaţie absolut normală aceea pe care MJ o are cu reprezentanţii altor state. Sunt, în principal, reprezentanţi ai altor state membre UE, care sunt interesaţi de modul de funcţionare a statului român, nu a venit absolut niciun ambasador să solicite o soluţie în sistemul judiciar, însă există o dorinţa de a se afla care este stadiul de implementare, îndeplinire a obiectivelor în cadrul MCV." a subliniat demnitarul.

În opinia judecătoarei Simona Marcu întâlnirea a fost una politicianistă şi de imagine, notează sursa citată.

"Ambasadelor trebuie să li se transmită informaţii corecte. Domnul ministru a generat o consultare cu instanţele cu privire la modificarea Legilor Justiţiei. A procedat total atipic. Domnul ministru, fără să ne consulte, a decis că va consulta dânsul direct instanţele. Rezultatele acestei consultări nu îi convin. Dânsul miza pe ceea ce probabil i se tot picură la ureche de o anumită zonă pe care o cultivă, că magistraţii vor fi foarte încântaţi de aşa-zisa corectare a legilor justiţiei. Nu e aşa. Începând cu ÎCCJ şi continuând cu marile curţi de apel, dar nu numai, din informaţiile pe care le am, majoritatea covârştitoare a judecătorilor din România nu sunt de acord cu aceste proiecte. Eu refuz să cred că oficialii străini, dacă ar fi fost informaţi cu privire la acest feed-back al juecătorilor, ar fi susţinut aceste proiecte. Întotdeauna s-a susţinut că ceea ce contează este opinia magistraturii. Aceste întâlniri au tocmai rolul de a dezinforma opinia publică. Procedând în maniera în care a făcut-o, se încearcă influenţarea opiniei publice ca şi cum aceste proiecte sunt minunate, partenerii le susţin, dar avem o problemă cu unii judecători, cum îi împarte domnul ministru în judecători oneşti care susţin proiectele şi alţi judecători care nu sunt oneşti. Aceste întâlniri nu au făcut altceva decât să adâncească falia care există in societate. Nu au avut niciun fel de finalitate. Au fost 100% politiacianiste şi de imagine. Au fost făcute într-un moment în care domnul ministru are oglinda rezultatelor consultărilor. Acest rezultat este dezastruos pentru domnul ministru", a intervenit judecatoarea Marcu.

Şi Lia Savonea a subliniat că discuţiile lui Stelian Ion cu reprezentanţii Ambasadei SUA ar fi depăşi cadrul constituţional.

"Domnul ministru explică întâlnirile cu reprezentanţi Ambasadei SUA, care din punctul meu de vedere depăşesc cadrul constituţional, cu nevoia de se pune de acord legislaţia noastră cu recomandările MCV. Nu cred ca este o problema care tine de competenţa vreunui reprezentant al unui stat strain şi dacă tot invocă MCV, în mod distorsionat, ei vreau să ştiu dacă a văzut ca în MCV se discuta numai despre Secţia de Investigare sau se vorbeşte şi despre influenţa politicului în numirea procurorilor de rang înalt sau despre chestiunea resurselor, sau despre multe alte chestiuni. Oare doar SIIJ a devenit o problema naţională şi internaţională?". a conchis Savonea.

La finalul şedinţei, Lia Savonea, Simona Marcu şi Gabriela Baltag l-au criticat pe Stelian Ion şi pentru faptul că ministrul a părăsit discuţia pentru a participa la bilanţul de activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Savonea susţinând că astfel ar demonstra că îi "desconsideră".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. A plecat ca un ciumete. Nu-i convine ca a fost criticat pentru ca suge ciorapii stapanilor lui de la ambasade

    1. ...

    intotdeauna cei slab mobilati sus , au compensat cu linsul clantelor la stapan , altfel n-au cum supravietui . pe T Toader , nu l-am vazut pe la ambasade !

    1. Avea alt stapan, care-l tinea foarte ocupat, nu spun cu ce.

    Pai, doamna Savonea, doar asta este Justitia "independenta politic" din Colonie si dependenta de "partenerii strategici"! Cat despre slugoiul ordinar si lingator de clantze, Stelica, eu zic sa nu va faceti iluzii, ca apoi sa nu aveti deziluzii!

    1. Oooo, Țepeș, ce bun era Bubosu! Cum dădea el de pământ pe cei care susțineau lupta împotriva corupției! Stelică nu e bun, pentru că discută cu americanii și îi ignoră pe rusnaci,

      Consulu Austro Ungariei pe langa regele Caroll I ,caci inperiul nu considera de demnitatea lui a avea in Romania un Ambasador.era denumir da romani PREMIER,itrucat el dicta politica interna si externa a statului,De la sultan la inparat api la stalin acum la americani.Asa de place noua.Mai marii zilei sunt fericiti sa linga.....stapanilor.Acum stam bine avem mai multe...de lins

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb