MINISTRUL JUSTIŢIEI NU DĂ DOI BANI PE PĂREREA CSM Toader merge până la capăt cu Adina Florea

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2018

Modul autoritar şi abuziv în care Tudorel Toader înţelege să conducă destinele justiţiei române este dovedit de relaţia pe care ministrul de resort înţelege să o aibă cu Consiliul Superior al Magistraturii(CSM).

Dacă în februarie 2018, în ciuda avizului negativ primit din partea CSM pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA), Tudorel Toader a ales să continue procedura care a dus în cele din urmă la decizia Curţii Constituţionale nr. 350 din 30 mai 2018 şi la emiterea decretului prezidenţial din 9 iulie, acum Ministrul Justiţiei pare decis să nu mai ţină cont de părerea nimănui.

Conform unor declaraţii făcute la un post de televiziune, Toader susţine că va merge la Palatul Cotroceni cu propunerea sa pentru funcţia de procuror-şef al DNA, fără a ţine cont de nicio altă opinie sau de vreun aviz.

Ministrul de resort a spus: "Avizul CSM va fi unul negativ, dar eu voi trimite oricum candidatura la preşedinte. Doamna procuror Adina Florea, prin conţinutul dosarului, prin experienţă profesională, dar şi prin modul în care s-a prezentat la interviu expunând bunele şi relele DNA-ului a convins în unanimitate comisia că e cea mai potrivită. Sigur că procurorii din CSM nu vor primi foarte favorabil ceea ce spun, dar, indiferent de avizul lor, eu voi continua procedurile pentru numirea Adinei Florea. Când eu am spus că Ministerul Public s-a îndepărtat de la misiunea lui, procurorii CSM mi-au sărit în cap. Aştept ca cei din CSM să delibereze şi să dea avizul cel mai adecvat. Personal, cred că avizul va fi unul negativ, dar eu voi trimite candidatura la preşedinte".

La fel s-a comportat ministrul Justiţiei şi când CSM a emis avize negative cu privire la modificarea legilor justiţiei şi la modificarea legislaţiei penale, Tudorel Toader preferând să susţină proiectele de acte normative adoptate de Parlament, în loc să se situeze de partea magistraţilor şi să critice public textele de lege adoptate de coaliţia majoritară PSD-ALDE.

Ministrul Justiţiei nu ţine cont nici de opinia oficialilor europeni

Atitudinea lui Tudorel Toader este în contradicţie flagrantă cu recomandările Comisiei de la Veneţia, cu cele din raportul GRECO şi cu măsurile trasate de Comisia de la Bruxelles în Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Toate cele trei instituţii europene au stabilit că trebuie acordat un rol mai mare Consiliului Superior al Magistraturii în numirea şi revocarea şefilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conducerii Parchetului General, conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În cadrul motivării preliminare a opiniei Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legii privind organizarea şi funcţionarea CSM, document întocmit la mijlocul lunii iulie, la paragraful 51 oficialii europeni susţin că: "În cazul în care procurorii-şefi depind de ministrul justiţiei pentru numirea şi concedierea lor, există un risc serios de a nu mai lupta într-un mod energic împotriva corupţiei din rândurile aliaţilor politici ai acestui ministru".

Se pare că această remarcă a membrilor Comisiei de la Veneţia nu este conformă cu părerile lui Tudorel Toader despre atribuţiile ministrului Justiţiei.

Când nu ţine cont de CSM, Tudorel Toader ocoleşte această instituţie

Când avizul CSM a fost favorabil, Tudorel Toader s-a folosit de el şi nu a mai ocolit această instituţie. Iar în acest sens avem cazul actualului procuror şef al DIICOT, Oliver Felix Bănilă, care a primit aviz favorabil din partea Secţiei de Procurori din cadrul CSM, înainte de a fi propus la Cotroceni de ministrul de resort. Aviz favorabil care a fost acordat de CSM în ciuda opoziţiei mai multor procurori din cadrul DIICOT ce au emis şi un memoriu în legătură cu inoportunitatea acestei propuneri. Iar Felix Bănilă, beneficiind şi de avizul favorabil al CSM, a fost numit şef al DIICOT de către preşedintele Klaus Iohannis.

În cazul Adina Florea, Toader va trece peste opinia CSM, despre care el ştia că nu va fi una favorabilă. Probabil că aşa va proceda şi în 25 septembrie, după ce va termina evaluarea procurorului general Agustin Lazăr, când va ocoli avizul CSM şi când este foarte posibil să solicite revocarea acestuia din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis.

Tot în acest sens, putem citi şi atitudinea lui Tudorel Toader privind o eventuală emitere a unei ordonanţe de urgenţă a guvernului privind amnistia şi graţierea. Pentru a ocoli solicitarea unui aviz din partea CSM, aviz care, probabil, ar fi fost negativ şi atunci OUG pe aministie şi graţiere ar fi fost votată fără acest aviz, Toa-der a preferat să lase această chestiune la latitudinea Parlamentului. În legătură cu amnistia şi graţierea, ministrul de resort a declarat: "La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie şi graţiere. (...) În istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi eventual şi graţiere şi de fiecare dată legiuitorul a prevăzut condiţiile amnistiei, graţierii dar şi excepţii. Suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă, în condiţiile în care există în Parlament un proiect de lege privind amnistia şi graţierea. Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competenţă să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului".

În aceste condiţii, CSM are un rol decorativ, una dintre atribuţiile sale fiind în mod clar călcată în picioare de ministrul Justiţiei, iar activitatea instituţiei se rezumă doar la magistraţii obişnuiţi, fără funcţii înalte de conducere, la organizarea, din punct de vedere administrativ, a instanţelor şi parchetelor şi la sancţionarea abaterilor săvârşite de judecători şi procurori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa atâtea controverse eu cred ca era bine ca viitorul șef dna sa fie o persoana larg acceptata . Altfel rămânem in logica de război , cu "ai noștrii " si "ai lor".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb