MINISTRUL JUSTIŢIEI, TUDOREL TOADER:  Recomandările MCV, în contradicţie cu Constituţia

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2019

Recomandările MCV, în contradicţie cu Constituţia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns, ieri, scrisorii prin care Comisia Europeană, prin prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, solicita guvernului Dăncilă să îşi exprime opinia cu privire la emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind contestarea în anulare a sentinţelor pronunţate de completurile de cinci judecători constituite ilegal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Toader i-a transmis lui Timmermans că este încrezător că Guvernul şi Parlamentul vor da o soluţie legislativă adecvată în cazul persoanelor condamnate de completurile de cinci judecători de la ÎCCJ. El consideră că se impune o soluţie care poate să ofere oportunitatea pentru a depune o contestaţie în anulare în cazul persoanelor condamnate, dar şi pentru Ministerul Public, în cazul persoanelor care au fost achitate, vorbind despre reinstituirea unui drept la o cale de apel extraordinară, în scopul analizării obiective a probelor de către o curte legal compusă.

Tudorel Toader susţine: "Orice soluţie legislativă se va lua va avea în considerare, pe de o parte, dreptul la un proces corect, iar, pe de altă parte, principiul lucrului judecat şi securitatea raporturilor juridice".

În scrisoarea sa, care se întinde pe patru pagini, ministrul de resort se referă şi la alte propuneri legislative controversate: ilegalitatea protocoalelor semnate de Parchetul General cu Serviciul Român de Informaţii, modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală şi măsurile dispuse prin raportul din 2018 al Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Potrivit ministrului Tudorel Toader, o parte dintre recomandările Comisiei Europene "sunt imposibil de implementat sub cadrul constituţional curent". Ministrul Justiţiei susţine că unele dintre recomandări ar fi în contradicţie cu sfaturile pe care Comisia Europeană le-a dat ţării noastre. El a precizat că "asigurarea compatibilităţii dintre legile europene, obligaţiile internaţionale asumate de România, recomandările MCV şi opiniile Comisiei de la Veneţia aparţine în primul rând Parlamentului".

Tudorel Toader afirmă în document că o soluţie pentru ţara noastră nu este să urmeze recomandările MCV care ar depăşi cadrul constituţional.

Ministrul de resort îi aminteşte lui Frans Timmermans că magistraţii Curţii Constituţionale au stabilit ca neconstituţional protocolul încheiat de Parchetul General şi SRI în anul 2009 şi ca parţial neconstituţional protocolul din 2016 încheiat între aceleaşi instituţii. În cazul acestor protocoale, Toader menţionează că o soluţie legis­lativă se va lua după ce toţi actorii relevanţi vor fi consultaţi, cu respectarea procedurilor legale.

În privinţa modificării prin ordonanţă de urgenţă a Codului penal şi Codului de procedură penală, minis­trul Justiţiei arată că au fost incidente mai multe proiecte legislative. Primul a plecat de la propunerea Guvernului şi viza transpunerea a două directive europene privind prezumţia de nevinovăţie şi spălarea banilor, şi corelarea cu deciziile CCR. Un alt proiect a fost demarat in Parlament, de Comisia condusă de social-democratul Florin Iordache, dar după adoptare, CCR l-a retrimis în Parlament.

Faţă de acest aspect, Tudorel Toader afirmă că "Guvernul este preocupat de durata procedurii legislative, în legătura cu transpunerea celor două directive europene, caz în care Româ­nia este în procedură de infrigement".

Ministrul susţine că Executivul încearcă să identifice o soluţie legislativă în cazul celor două coduri doar cu prevederile care au fost stabilite de CCR ca fiind constituţionale.

Toate aceste precizări apar în răs­punsul Guvernului pentru Frans Timmermans, dupa ce oficialul european i-a scris, pe această temă, la sfârşitul lunii ianuarie, premierului Viorica Dăncilă. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene voia să ştie dacă sunt adevărate informaţiile privind o posibilă ordonanţă de urgenţă, in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecători.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cu alte cuvinte Todorel susține ca esta mai bine sa n u respectam regulile UE, adică este mai bine romexit! Bravos națiune! Halal sa-ți fie!

    1. Și în anii '50 primordiale erau directivele URSS, abia apoi legislația internă. Constituție, drepturile omului? Fugi de aici!!! Vorbim de UE. :))))))

    TT + PARLAMENTUL : bagă LEGILE în VORTEX....

    1. Un protocol ar mai clarifica legislația. :)))))))

    Pai daca avem de Lars în Constituție și legile europene nu ar trebui inițiată o dezbatere publică? Ce vrem? Eu vreau Europa. Sunt deschis la dialog și cu ceilalți

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb