Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Mircea Fechet a explicat că este nevoie de angajare de personal la Garda Forestieră Naţională, în contextul în care din cele 1.000 de posturi alocate sunt ocupate doar 400. El şi-a exprimat speranţa că, în maximum un an, toate posturile să fie ocupate, informează news.ro.
Acesta a mai precizatt că incidenţa defrişărilor ilegale de păduri s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar "lucrurile sunt într-o evoluţie favorabilă".
"Fără îndoială că intervine şi Garda Forestieră este o instituţie care în continuare are nevoie de mărirea capacităţii administrative, ca să folosesc un termen din acesta birocratic. Mai pe româneşte avem nevoie de mai mulţi oameni. Deocamdată dintr-o mie de posturi cât sunt alocate gărzilor forestiere din întreaga Românie, în pădure avem puţin peste 200 de persoane. În total sunt 400 şi ceva de persoane angajate din cele 1.000. Avem nevoie de forţe noi, avem nevoie de tehnologii care să ne uşureze această muncă pentru ca fiecare inspector al Gărzii Forestiere să fie şi mai eficient, dar lucrurile evoluează în direcţia bună. Asta este ceea ce pot eu să vă asigur", a afiirmat Mircea Fechet, întrebat duminică la Digi 24 dacă intervine Garda Forestieră Naţională într-un ritm alert, atunci când vine vorba de defrişările ilegale de păduri.
Chestionat care ar fi motivele lipsei de personal, dacă nu sunt suficienţi doritori, nu sunt suficiente posturi scoase la concurs, nu sunt fonduri pentru salarii, ministrul Mediului a răspuns: "În acest moment, Garda Forestieră Naţională fiind o instituţie nou înfiinţaţă, bineînţeles că este într-un proces continuu de recrutare de personal".
"Eu sper ca, cel mult într-un an de zile, să putem să spunem că avem toate posturile ocupate şi mai ales că oamenii ştiu foarte bine ce au de făcut", a mai spus Fechet.
Acesta a adăugat că situaţiile defrişărilor ilegale de păduri s-au redus semnificativ în ultimii ani.
"Aici ştim foarte bine că încă mai sunt lucruri pe care le putem îmbunătăţi. Ceea ce este foarte important, însă, este faptul că incidenţa acestor situaţii s-a redus semnificativ în ultimii ani. De la introducerea în funcţiune a sistemului SUMAL şi upgrade-ul acestuia la sistemul SUMAL 2, de la aplicaţiile informatice cum este cea numită Inspectorul Pădurii unde orice cetăţean poate să introducă în aplicaţia de telefon numărul de înmatriculare al unui camion cu lemne şi poate vedea în timp real dacă acel transport este legal sau nu. Eu spun că lucrurile sunt într-o evoluţie favorabilă, că fondul forestier este din ce în ce mai bine protejat şi nu pot să fiu decât optimist în legătură cu acest lucru", a mai explicat Fechet.
Întrebat care sunt cele mai afectate zone din România din cauza defrişărilor ilegale, ministrul Mediului a replicat. "Îmi este greu să stabilesc acum dacă în judeţul Maramureş sau Caraş sau alte judeţe ar putea face obiectul unui astfel de clasament".
"Primim monitorizări. Se întâmplă încă lucruri care nu ar trebuie să se întâmple, atât în fondul forestier deţinut de către statul român şi administrat de către Romsilva, la fel cum se întâmplă şi în ocoalele silvice private. Repet, cred că ce este foarte important este viteza şi modul în care Garda Forestieră Naţională intervine ori de câte ori este cazul şi măsurile pe care le dispune în vederea remedierii acestor situaţii", a concluzionat Mircea Fechet.