Ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse, Paul Păcuraru, a afirmat vineri, la Cluj, că mărirea salariilor ar putea avea un efect direct proporţional asupra ratei inflaţiei.
"Guvernul trebuie să fie precaut şi foarte rezervat pentru că riscul reaprinderii inflaţiei creează două imense probleme: în raporturile cu UE, pentru că nu poţi face parte din club cu o rată de inflaţie care depăşeşte nivelul acceptat în UE, apoi este faptul că umbli în toate buzunarele", a spus ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit lui Păcuraru, cheltuielile de personal au crescut în România, între 2004 şi 2007, cu 94%, ceea ce ar putea duce la "reaprinderea inflaţiei", tocmai pentru că ele nu se regăsesc în producţia şi în productivitatea anagajatorului.
Ministrul muncii susţine că Guvernul nu ar trebui să se amestece în negocierile dintre sindicate şi patronate pe tema salariului minim, deoarece, aşa cum nu poate fi ignorată cererea unui angajat pentru un salariu mai mare, aşa nu poate fi trecută cu vederea necesitatea angajatatorului de a se dezvolta, de a investi în propria afacere, ceea ce nu pune măririle salariale întotdeauna pe primul loc.
"Trebuie să vedem cât a crescut productivitatea muncii. Sindicatele solicită anumite probleme, sunt de înţeles, dar vreau să vă spun că unele dintre ele creează mari probleme în macrostabilitatea economică şi financiară", a mai afirmat ministrul.
Ministrul susţine că a elaborat deja un proiect de lege prin care va introduce conceptul de indicator social de referinţă, care va fluctua în funcţie de nevoiele populaţiei, iar salariul minim pe economie va fi acelaşi. "Avem deja un proiect de lege pentru a dezlega prestaţiile sociale de salariului minim pe economie", a mai spus Păcuraru.