MINISTRUL MUNCII: "Nu putem discuta pe salariile din administraţia locală dacă nu avem datele cu salariile actuale"

Laura Boico
Macroeconomie / 5 iulie 2016

Dragoş Pîslaru

Dragoş Pîslaru

Actualizare 17:46 Vasile Dîncu: "Haideţi să dăm un «like» României"

Vicepremierul Vasile Dîncu a încheiat, astăzi, lucrările Forumului Administraţiei Publice Locale recomandând construcţia unui nou proiect de ţară, pornind de la capitalul de încredere de care beneficiază primarii, dar a sugerat totodată şi un management care să valorifice calităţile oamenilor, potrivit unor surse din presă.

"Am auzit de la un primar un lucru foarte înţelept pe care eu, ca specialist în marketing, nu l-am uitat niciodată, faţă de multe cărţi pe care le-am uitat. Mi-a spus: "îmi place să îi conduc pe oameni pornind de la calităţile lor". (...) Mulţumindu-vă pentru această minunată ocazie de a schimba idei şi a de pune fundamentul unui nou mandat, daţi-mi voie să folosesc un mesaj pe care să îl înţeleagă şi nepoţii noştri şi copiii noştri. Mi l-a spus un copil azi dimineaţă: "Haideţi să dăm un "like" României", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Pe de altă parte, vicepremierul a apreciat că în aceste zile s-a consolidat încrederea între cei din administraţia centrală şi cei din administraţia locală. El a adăugat că încrederea, care "e un animal fricos" şi riscă să fie pierdută foarte repede, poate fi consolidată prin leadership.

"Primarii sunt - şi asta v-o spun ca sociolog - cei mai iubiţi dintre pământeni. În sondaje, cea mai mare încredere - exceptând preşedintele României - o are primarul din localitate. Media depăşeşte întotdeauna 55%. Asta înseamnă că am putea, pentru un nou proiect de ţară, să ne gândim la reconstrucţia încrederii, pornind de la capitalul pe care îl aveţi dvs, primarii. Cred că acest capital poate să fie pus la fundaţia unui nou proiect de ţară. Şi o să încercăm să ne aducem contribuţia pentru ca dvs să puteţi acţiona ca lideri creativi ai comunităţilor", a spus el.

Vicepremierul a remarcat că administraţia locală este creativă, inovativă, dar de foarte multe ori "nu a avut condiţii să îşi manifeste această creativitate". Dîncu a menţionat că la forum au fost prezenţi mulţi primari aflaţi la primul mandat şi a arătat că pentru dezvoltarea României e nevoie de proiecte, de mijloace concrete prin care visele să fie materializate. Pe de altă parte, el şi-a exprimat mulţumirea legată de faptul că discuţiile cu structurile asociative ale primarilor nu au pus un prim accent asupra salariilor.

"E un lucru pe care îl recunoaştem: avem o mare responsabilitate şi o datorie pentru cei care lucrează în administraţia locală în acest moment. Sper ca, în scurt timp, în anii viitori să găsim resurse pentru a salariza decent pe cei care lucrează acolo, pentru că le vom cere din ce în ce mai multă performanţă", a subliniat el.

Dîncu a constatat o fericită coincidenţă în faptul că, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis invita la Cotroceni şefii partidelor politice şi principalii oameni din stat, pentru a lansa ideea unui proiect de ţară, în Palatul Parlamentului o mie de reprezentanţi ai administraţiei publice locale îşi prezentau la rândul lor proiectele de comunitate.

"Mi se pare că e un moment astral, cum spune un scriitor austriac, un moment astral pe care sper să nu îl ratăm de astă dată", a spus el.

Vicepremierul a adăugat că Guvernul va pune accent în perioada următoare pe oferirea expertizei în teritoriu pentru proiecte de dezvoltare zonală, mai ales în zonele cele mai sărace, cu decalaj mare de dezvoltare. El a mai precizat că Executivul nu îşi doreşte "o administraţie locală supusă, clientelară, subordonată", ci una "vie, autonomă şi puternică", un actor principal al dezvoltării, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-----

Actualizare 17:38 Cioloş: "În atenţia MFE sunt noi măsuri de simplificare în administrarea fondurilor europene"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că Ministerul Fondurilor Europene (MFE) lucrează deja pentru simplificarea procedurilor în administrarea fondurilor europene.

"Mă bucură ecoul pozitiv al măsurilor de simplificare. Aţi subliniat mulţi dintre dvs nevoia de simplificare în administrarea fondurilor europene. Pot să vă asigur că este în atenţia MFE acest subiect, (...) cu atât mai mult cu cât domnul Ghinea a fost şi cel care a iniţiat ideile de simplificare în calitatea dânsului precedentă de consilier de stat la Guvern. (...) Până la sfârşitul anului, în paralel cu elaborarea ghidurilor beneficiarului - ambiţia noastră ar fi să finalizăm pe cât posibil toate ghidurile până la sfârşitul mandatului nostru, astfel încât să puteţi depune proiecte - dar, în paralel cu aceasta, să lucrăm şi pe măsuri concrete de simplificare. Simplificarea este, de altfel, cum aţi observat, un cuvânt cheie al mandatului acestui Guvern, simplificare atât în relaţia dintre cetăţeni şi administraţie, cât şi în relaţia dintre mediul de afaceri şi administraţie, dar şi în relaţia dintre administraţia centrală şi administraţia locală", a afirmat Cioloş, la închiderea Forumului Administraţiei Publice Locale, potrivit unor surse din media.

Cioloş a precizat că le-a solicitat miniştrilor ca, pe parcursul acestei veri, să meargă mai mult în teritoriu pentru a lucra cu autorităţile locale.

"Am cerut miniştrilor şi o să insist chiar pe perioada aceasta de vară, în iulie - august, când e mai puţină activitate la Bucureşti, să fie mai prezenţi şi să fim cu toţii mai prezenţi în teritoriu, să putem discuta cu dvs nu doar pentru a duce la bun sfârşit proiectele pe care le-am anunţat şi la care vrem să lucrăm cu dvs. (...) Noi ne-am fixat ca obiectiv, aşa cum am promis deja, să lucrăm cu autorităţile locale din zona Moldovei pentru o astfel de abordare, pentru zona Văii Jiului, dar am spus şi de Roşia Montană, pentru că a fost o temă îndelung dezbătută în societate şi mesajul pe care vrem să îl transmitem prin faptul că ne implicăm pentru un proiect de dezvoltare locală într-o comună este că nu e suficient să contestăm, e important şi să construim, pentru că bunuri naţionale sau valori naţionale cum sunt şi cele de la Roşia Montană şi din altă parte sunt în primul rând în grija oamenilor locului şi e important să le dăm această mână de ajutor", a explicat Dacian Cioloş.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:36

Revendicările angajaţilor din administraţia publică locală sunt parţial rezolvate, însă pentru unele, cum ar fi majorarea salariilor cu 25% sau acordarea de norme de hrană sau tichete de vacanţă, sunt necesare discuţii suplimentare, în primul rând pentru că nu se ştie exact care este nivelul salariilor în domeniu, susţine ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, potrivit unor surse din presă.

"Există un protest sindical de amploare la nivelul autorităţilor publice locale. Sunt solicitate patru lucruri. O să încep cu numărul 4: eliminarea unui articol (3,1 (4)....) din Ordonanţa 20 privind salarizarea în sectorul public. (...) Aici este vorba despre o interpretare eronată, pentru că acest articol se referă strict la persoanele care lucrează pe proiecte cu fonduri europene. Cu alte cuvinte, dacă am un consilier în administraţia locală care lucrează temporar pe fonduri europene şi are un bonus în acest sens, nu voi putea ridica salariile tuturor consilierilor la acel nivel", a declarat Pîslaru.

Mai mult, el a precizat că autorităţile publice locale se află pe locul patru în topul beneficiarilor Ordonanţei 20, cu o alocare de 372,9 milioane de lei, după ce estimarea iniţială fusese de 170 de milioane de lei.

Referitor la solicitarea de majorare a salariilor cu 25%, ministrul Muncii a spus că înainte de această măsură ar trebui să se ştie exact care sunt salariile în acest sector.

"În perioada în care am lucrat la Ordonanţa 20, am obţinut o poză perfectă a modului în care operăm în această societate: în momentul în care am transmis către dumneavoastră (unităţi administrativ teritoriale - UAT-n.r.) cerinţa să putem avea grilele de salarizare din fiecare UAT pentru a şti care este situaţia, din 3.300 de solicitări trimise am primit 1.000 de răspunsuri, din care doar două treimi erau utilizabile: fie nu erau în formatul cerut, fie inutilizabile. Asta ne-a dus într-o situaţie în care practic noi în continuare nu avem o imagine asupra modului în care salarizarea la nivel local se întâmplă. Dacă vrem o politică publică de calitate trebuie să contribuim cu toţii pentru a avea date de calitate", a explicat Pîslaru.

El a precizat că nici reprezentanţii sindicatelor din domeniu nu au evidenţa salarizării în sectorul public local. Inclusiv la Minister se lucrează cu datele din 600 de primării, care sunt extrapolate pentru o imagine aproximativă a situaţiei.

În aceste condiţii, ministrul propune înfiinţarea unui sistem Revisal, similar celui din sectorul privat, pentru salariile din sectorul public.

"Această situaţie nu este firească. Am avut bătălii în tranşee să obţinem datele din educaţie şi sănătate, în apărare şi în Ministerul Public. Cum poţi avea o discuţie dacă nu ai date de la salariul de bază până la câştigul net. Noi avem datele cu salariile din mediul privat şi nu le avem pe cele din sectorul public", a explicat oficialul citat.

Cu privire la alocarea, de către unităţile care îşi permit, de norme de hrană şi vouchere de vacanţă pentru salariaţi, ministrul Muncii a spus că trebuie definit foarte bine indicatorul care arată faptul că o primărie îşi permite sau nu acest lucru şi găsită o soluţie pentru a nu apărea diferenţe semnificative între diferite unităţi.

"Jumătate din UAT-urile din ţară nu îşi acoperă cheltuielile curente din veniturile curente", a mai spus Pîslaru, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

------

Sindicaliştii din administraţie intră astăzi în grevă

Angajaţii primăriilor intră în grevă generală. Dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor bloca pe termen nelimitat activitatea primăriilor, relatează antena3.ro.

Calendarul protestelor include grevă generală de o oră astăzi, grevă generală de o zi pe 12 iulie şi greva generală pe termen nelimitat începând din 19 iulie.

Funcţionarii publici au anunţat proteste în toată ţara, fiind nemulţumiti de salariile pe care le primesc. Aceştia se consideră discriminaţi în raport cu cei din administraţia centrală şi solicită majorarea salariilor de bază din administraţia publică locală cu 25%.

Printre celelalte revendicări se mai numără şi acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sanatate la toti si succesuri

    Coreeeeect.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb