Ministrul polonez al Apărării îl acuză pe Donald Tusk de implicare în accidentul aviatic de la Smolensk

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2017

Ministrul polonez al Apărării îl acuză pe Donald Tusk de implicare în accidentul aviatic de la Smolensk

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, l-a acuzat pe preşedintele Consiliului European, compatriotul său Donald Tusk, că a colaborat cu preşedintele rus Vladimir Putin în vederea lezării intereselor Poloniei în legătură cu accidentul aviatic din aprilie 2010, de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, şi alţi 95 de oficiali.

Ministerul Apărării din Polonia a sesizat, luni, secţia militară a Parchetului Naţional, afirmând că îl suspectează pe Tusk, prim-ministru la data accidentului, de "abuz de încredere în relaţiile externe".

Un purtător de cuvânt al Parchetului a confirmat primirea sesizării, care îl acuză pe Tusk de trădare diplomatică. Parchetul are la dispoziţie 30 de zile ca să decidă dacă va lansa o investigaţie. Procurorii polonezi desfăşoară deja o serie de anchete în cazul accidentului de la Smolensk, inclusiv împotriva unui grup de oficialităţi suspectate că au acţionat în defavoarea intereselor Poloniei.

Macierewicz a declarat ieri, citat de cotidianul Gazeta Polska Codziennie: "Tusk a încheiat un contract ilegal cu Vladimir Putin, în detrimentul Poloniei, şi ar trebui să răspundă penal pentru asta".

Sesizarea priveşte perioada cuprinsă între 10 aprilie 2010, ziua accidentului aviatic, şi 2014, când Tusk a devenit preşedinte al Consiliului European.

Potrivit lui Macierewicz, Tusk ar fi aranjat, înaintea accidentului, ca un contract de efectuare în Rusia a mentenanţei pentru avionul Tu-154 să fie acordat unui "prieten" al lui Putin. Ministrul polonez susţine: "Nu este vorba despre neglijenţă, ci despre o infracţiune".

Reprezentanţii Biroului din Bruxelles al lui Tusk au refuzat să facă vreo declaraţie. Însă, Tusk a negat în mod repetat orice responsabilitate în accidentul aviatic.

Acuzaţiile aduse lui Tusk marchează escaladarea accentuată a conflictului dintre Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski (fratele preşedintelui defunct), şi Donald Tusk, care conducea formaţiunea rivală Platforma Civică, fiind premier din 2007 până în 2014.

Guvernul polonez a încercat recent, fără succes, să împiedice realegerea lui Tusk pentru un al doilea mandat de preşedinte al Consiliului European, propunând un candidat propriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb