Ministrul Rafila neagă zvonurile despre un virus grav venit din China

A.D.
Miscellanea / 9 ianuarie

Sursa foto: Alexandru Rafila/Facebook

Sursa foto: Alexandru Rafila/Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a clarificat că informaţiile despre un virus grav venit din China sunt false, transmite news.ro. El a explicat că metapneumovirusul, care circulă în prezent, este unul cunoscut şi produce infecţii obişnuite. De asemenea, Rafila a subliniat că nu există nimic neobişnuit în China şi că spitalizările sunt mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"În ultimele săptămâni, au existat tot felul de aşa zise alerte care să pună pe jar populaţia, nu este cazul. Boala X, care a fost menţionată prima dată, evolua exclusiv în Congo şi era vorba despre malarie, deci nu avea nicio legătură cu sănătatea publică din România sau din Europa. Acum, ne găsim într-un moment în care, de câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave. Nu este cazul, discutăm despre o viroză banală", a transmis ministrul Rafila.

"Copiii, în general, sunt afectaţi, 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, aşa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicaţii în cazul persoanelor care au anumite deficienţe imune sau boli cronice, dar sunt situaţii excepţionale iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic. În acest an, în România s-a făcut o singură identificare de acest tip, la persoanele care au un sindrom respirator sever", a adăugat Alexandru Rafila.

Totodată, a subliniat că infecţiile cu metapneumovirus sunt în limitele aşteptate şi că nu există nimic neobişnuit în China în prezent. El a adăugat că sistemul sanitar chinez nu este copleşit şi că spitalizările sunt chiar mai puţine decât anul trecut, exprimându-şi surprinderea faţă de răspândirea acestei informaţii.

Ministrul Rafila a explicat că metapneumovirusul, înrudit cu virusul sinciţial respirator, afectează frecvent copiii sub 5 ani, majoritatea fiind susceptibili să se infecteze cel puţin o dată. Acesta reprezintă aproximativ 10% din infecţiile respiratorii şi poate provoca complicaţii la persoanele cu afecţiuni pulmonare cronice sau cu imunitate deficitară. Virusul se răspândeşte prin contact strâns cu persoanele infectate sau suprafeţe contaminate, iar incubaţia durează 3-6 zile. Simptomele sunt de obicei uşoare şi includ tuse, congestie nazală, febră şi, în unele cazuri, greaţă şi diaree, care se ameliorează cu tratament simptomatic.

"Nu există vaccin pentru prevenirea acestei infecţii. Sunt măsurile de prevenţie generală pentru infecţiile respiratoria", a explicat el.

Rafila a precizat că în acest an a fost confirmat un singur caz de infecţie cu metapneumovirus în cadrul sistemului de supraveghere. De asemenea, a menţionat că în sezoanele anterioare au fost diagnosticate astfel de cazuri: 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul 2022-2023 şi 7 anul trecut.

"Deci nu există niciun fel de evidenţă de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România, care produce, cum spuneam, virozele banale, obişnuite în fiecare an", a semnalat Rafila.

"Sunt zeci de mii de cazuri de astfel de infecţii în fiecare săptămână. În momentul de faţă, vă asigur că în România sunt câteva mii de cazuri de infecţie cu metapneumovirus. V-am spus că este un singur caz care a fost diagnosticat care avea SAR, adică sindromul respirator grav", a completat ministrul.

El a explicat că, în România, sunt câteva mii de cazuri de infecţie cu metapneumovirus, o viroză respiratorie frecventă, şi că tratamentele antibiotice nu sunt recomandate decât în caz de suprainfecţie bacteriană. În privinţa gripei, ministrul a menţionat un trend ascendent al cazurilor, cu 4.694 de cazuri de gripă clinică în ultima săptămână, faţă de 4.168 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rafila a subliniat că vaccinarea antigripală este recomandată, fiind eficientă în prevenirea formelor severe ale bolii. De asemenea, a recomandat măsuri de prevenire, cum ar fi igiena regulată şi adresarea la medicul de familie în caz de simptome respiratorii.

Ministrul a mai arătat că, în ceea ce priveşte gripa, recomandarea este vaccinarea.

"Ea poate să fie făcută în cursul acestei luni. Recomandăm să fie făcută cât mai grabnic, pentru că perioada până la apariţia anticorpilor care previn boala sau previn o formă complicată a gripei este de circa 10-14 zile şi cu cât mai repede, cu atât mai bine", a menţionat Rafila.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Papagalu rafinel

    Măcăne și el 

    Mai cu virus, mai spitale 

    Și îngropați pă catedrale 

    Vai de sufletul lui de iudă

    Unii-i fac din cur de ciudă 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Are dreptate Rafila, virusul nu e grav, ci este foarte grav.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Te tratezi tu cu tuica si usturoi.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Mai vorbim după 2-3 luni.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb