Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus, vineri seara, că ţara sa va "răspunde dur" în urma noilor sancţiuni propuse de Statele Unite ale Americii, care escaladează disputa diplomatică dintre cele două părţi, transmite BBC, citată de news.ro.
Anterior, Departamentul de Stat a ordonat diplomaţiei ruse să închidă urgent clădirea consulatului din San Francisco, precum şi două anexe din Washington şi New York.
Această escaladare a disputei diplomatice vine la aproape o lună după ce Moscova a ordonat reducerea la jumătate a corpului diplomatic american din Rusia.
Lavrov a aruncat vina pe administraţia Obama, susţinând că actuala dispută a început ca urmare a deciziei de expulzare a 35 de diplomaţi ruşi, luată la finele lunii decembrie de fostul lider de la Washington, ca urmare a presupuselor interferenţe ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Lavrov a precizat că Rusia analizează un răspuns faţă de ultimele măsuri anunţate de Statele Unite.
Ministerul de Externe de la Moscova a convocat de urgenţă, sâmbătă, un diplomat american, pentru a-i înmâna o notă de protest cu privire la planurile autorităţilor americane de a percheziţiona un complex al diplomaţiei ruse din Washington.
Diplomaţia rusă a catalogat percheziţiile drept "inspecţii ilegale" şi "acţiuni agresive fără precedent", care ar putea să fie folosite de serviciile secrete americane pentru "provocări antiruse" prin "plantarea unor obiecte compromiţătoare" în complexul diplomatic din Washington DC.
În urmă cu o lună, guvernanţii ruşi au ordonat Statelor Unite să-şi reducă la jumătate corpul diplomatic din Rusia, de la 755 la 455 de persoane, după ce congresmenii au adoptat o nouă lege a sancţiunilor împotriva Kremlinului, ca urmare a interferenţei în alegerile prezidenţiale americane, în încercarea de a înclina balanţa electorală spre Donald Trump.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2017, 10:34)
Reducerea personalului american era necesar prin natura reciprocitatii activitatii diplomatice, reduse initial de partea americana si careia i s-a acordat sansa de a o readuce la normal in decurs de 6 luni de catre MAE al Rusiei, ceea ce nu s-a intimplat, ba mai mult s-a inchis si consulatul general si doua consulate-reprezentante comerciale in 48 de ore, urmate de o desfasurare de forte ale serviciilor speciale americane ce au executat un control "perchezitie" fara mandat sau ordin judecatoresc la sediul proprietatilor statului rus, ce aveau imunitate diplomatica (pina la parasirea teritoriului de catre personalul ce desfasoara activitatea diplomatica), prin incalcarea flagranta a Conventiei de la Viena, a
carei semnatara, SUA, este si care reprezinta legea ce guverneaza activitatea diplomatica de reprezentare internationala a statelor lumii in reciprocitate. In afara dreptului international incalcat flagrant prin "inspectiile" perchezitie la o locatie cu imunitate diplomatica s-a incalcat si dreptul fundamental al inviolabilitatii proprietatii - aspect fundamental al dreptului si justitiei SUA - concluzia .... "cu muci-n fasole" si fara cuvinte pentru un comentariu asupra faptelor.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Radu1 în data de 04.09.2017, 11:20)
Parca totusi Rusia a inceput sa isi bage nasul in alegerile din SUA. Iar rezultatul se poate vedea. Un Trump presedinte, care are acum o din ce in ce mai redusa sustinere din partea americanilor.
Urmarea a fost ca SUA a expulzat cateva zeci de diplomati rusi, iar rusii au redus cu cateva sute de persoane numarul angajatilor din consulatele americane din Rusia. E drept ca multi erau rusi.
Toate pornesc insa de la fapta absolut ilegala a Rusiei de a ocupa o parte din teritoriul Ucrainei sub pretextul ca asa au votat unii cetateni. Pe acest principiu si un cartier chinezesc din New York ar putea vota sa fie ocupat "legal" de China.
Dar pentru noi romanii nu astea conteaza cel mai mult, ci ca de la americani avem de castigat, inclusiv bani din exportul de software, pe când de la rusi am avut de pierdut foarte mult din cauza dictaturii comuniste impuse de ei.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2017, 12:33)
1,1.Simplist, inexact ,si mercantil.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2017, 20:50)
Citeste si despre cum s-a justificat legal autonomia Kosovo prin votul acelorasi cetateni. De ce nu vrei sa devii mai intelept?