MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: O tulpină de E-coli este cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş

Ioana Dogaru
Miscellanea / 25 februarie 2016

Actualizare 17:54 Inspectorii sanitari veterinari verifică probe de alimente pentru E-coli

Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic la copii internaţi în spitalul Marie Curie din Capitală.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi minim 4 zile în cazul probelor pozitive, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres.

Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat drept o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente iar ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.

Ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta.

"Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare. ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai DSP în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei", se arată în comunicatul citat.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din România, abilitat pentru acest tip de determinări.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi minim 4 zile în cazul probelor pozitive.

(S.A.)

----------

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, şi anume o tulpină de E-coli.

"După întâlnirea de astăzi cu specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor, vă putem spune faptul că s-au identificat cauzele îmbolnăvirii, respectiv o tulpină de E-coli şi specialiştii vor detalia acest lucru", a spus ministrul sănătăţii.

În ceea ce priveşte situaţia conducerii DSP Argeş, ministrul a spus că se derulează o anchetă a Corpului de control al Ministerului Sănătăţii care are termen de finalizare data de 4 martie.

"La finalizarea acesteia vom dispune toate măsurile legale care se impun. Am stabilit ca termen 4 martie finalizarea anchetei", a afirmat reprezentantul MS.

El a recomandat ca alimentele să se achiziţioneze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară.

Totodată, ministrul a subliniat importanţa spălării corespunzătoare a fructelor şi legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune, transmit surse din presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb