Ministrul spaniol al muncii propune o "moştenire universală" de 20.000 de euro de la vârsta de 18 ani

S.B.
Internaţional / 6 iulie 2023

Ministrul spaniol al muncii propune o "moştenire universală" de 20.000 de euro de la vârsta de 18 ani

Ministrul spaniol al muncii, Yolanda Díaz, un politician de stânga, a propus un program de combatere a inegalităţilor sociale prin acordarea unei sume de 20.000 de euro fiecărui tânăr din ţară, din momentul în care împlineşte vârsta de 18 ani, care să fie cheltuită pentru studii, formare profesională sau deschiderea unei afaceri, informează news.ro.

Potrivit platformei electorale Sumar a Yolandei Díaz, care a anunţat această măsură chiar înainte de alegerile generale anticipate din Spania, prevăzute pentru 23 iulie, iniţiativa ar costa 10 miliarde de euro, bani care ar fi obţinuţi prin impozitarea celor bogaţi.

Mişcarea Sumar afirmă că scopul este de a garanta "egalitatea de şanse", indiferent de mediul familial sau de veniturile oamenilor.

Plăţile, care ar începe la vârsta de 18 ani şi ar continua până la 23 de ani, ar fi însoţite de sprijin administrativ pentru a-i ajuta pe tineri să studieze, să se formeze sau să îşi înfiinţeze propria afacere.

"Este vorba de a le permite tinerilor să aibă un viitor şi de a le oferi şansa de a studia sau de a începe o afacere fără ca acest lucru să depindă de numele lor de familie sau de familia din care provin", a explicat Díaz la o întâlnire cu corespondenţii străini de presă de la Madrid. "De aceea, propunem ca oamenii să primească 20.000 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani pentru a se putea dezvolta, fie că este vorba de studii sau de înfiinţarea unei afaceri. Aceasta este miza zilei de 23 iulie", a afirmat politicianul.

Díaz a confirmat că această politică - numită "moştenirea universală" - va fi disponibilă pentru toţi tinerii spanioli, indiferent de situaţia lor economică, şi va fi finanţată prin impozitarea persoanelor care câştigă mai mult de 3 milioane de euro pe an. Platforma Sumar estimează că această măsură ar însemna 0,8% din PIB-ul Spaniei.

Ministrul, care a fost crescută într-o familie cu convingeri comuniste, a declarat că nu a putut să-şi urmeze propriile vise de a deveni inspector de muncă, deoarece nu existau suficienţi bani pentru ca ea să petreacă ani de zile studiind. "Să devii inspector de muncă în Spania ar fi durat aproximativ cinci ani", a spus ea. "Nu sunt inspector de muncă pentru că sunt fiica unor părinţi din clasa muncitoare şi nu mi-aş fi putut permite niciodată să fac asta. Aceasta este o măsură de redistribuire (a averii) care le va permite tinerilor din ţara noastră să aibă un viitor, indiferent de numele lor de familie", a precizat ea.

Propunerea platformei electorale Sumar a fost primită cu reticenţă de ambele părţi ale eşichierului politic din Spania. Nadia Calviño, ministrul economiei în guvernul de coaliţie condus de socialişti, a pus sub semnul întrebării modul în care această politică ar funcţiona în practică. "Oricine propune acordarea de subvenţii sau granturi fără niciun fel de restricţii în ceea ce priveşte nivelul veniturilor sau obiectivele trebuie să explice cum va fi finanţat, deoarece va trebui să continuăm cu o politică fiscală responsabilă în următorii ani", a declarat Calviño luni pentru postul de radio Onda Cero.

Partidul Popular (PP), conservator, aflat în opoziţie, care îi devansează pe socialişti în sondaje, dar care se aşteaptă să fie nevoit să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă dreapta Vox pentru a forma un guvern dacă va câştiga alegerile, a fost şi mai tranşant. Un purtător de cuvânt al PP a acuzat mişcarea Sumar că şi-a greşit grav priorităţile şi a sugerat guvernului să se concentreze asupra altor probleme într-o ţară în care, potrivit PP, "27% din populaţie este expusă riscului de excluziune socială, în care rata şomajului este cea mai mare din Europa, în care familiile nu se ajung cu banii până la sfârşitul lunii şi în care persoanele care desfăşoară activităţi independente se luptă să se menţină pe linia de plutire".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Găsesc tinerii de azi soluții ca banii aia sa fie cheltuiți pe distracții,deci bani dați degeaba e de moartea minții câți idioți și acolo păi bani de studii putea sa deie direcționat vine tânărul care vrea să studieze și îi plătești facultatea și cazarea,astfel de propuneri retardate cu bani dați la toate a mai facut PSD mai demult și la noi

    Ideea e tare populista si nu rezolva problema inechitatii. Degeaba dai fiecarui tanar de 18 ani cate o bomboana gratis, cand sunt cativa care mostenesc intregi fabrici de dulciuri...

    1. In primul rând e discriminare ilegală pe vârstă apoi problema inechității se poate cât de cât diminua daca sa zicem s ar introduce venitul minim garantat sa zicem de 1200 Euro la toată lumea evident asta ar fi numai un ajuto rproblema de bază al sistemului capitalist ar rămâne adică 5 la suta superbogati care dețin totul iar restul prostimii care lucrează pentru ei evident dacă o să mai aibă de lucru vorbesc pe termen mediu când robotizarea va fi generalizata

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb