Românii cheltuiesc, în medie, 850 de euro de persoa-nă pe parcursul vacanţelor petrecute în Malta, a declarat Mario De Marco, ministrul turismului, culturii şi mediului din Malta, citat de Agerpres: "Cei mai mulţi turişti îşi petrec vacanţele în Malta în perioada iunie - octombrie, însă este o destinaţie turistică deschisă şi vizitată pe întreg parcursul anului. (...) Datele noastre arată că românii cheltuiesc în jur de 850 euro per capita în Malta".
Oficialul maltez a adăugat că Malta este aleasă de turişti ca destinaţie turistică datorită varietăţii de obiective pe care le oferă: naturale, culturale şi de distracţie.
"Malta atrage prin diversitatea obiectivelor sale turistice - istoria, cultura şi obiectivele de distracţie. Un avantaj îl constituie faptul că hotelurile sunt deschise pe tot parcursul anului, precum şi climatul mediteranean", a precizat Mario De Marco.
Întrebat care sunt principalele obiective turistice care l-ar determina să îşi petreacă vacanţa în România, ministrul maltez al Turismului a amintit de natură, pădurile şi obiectivele "Natura 2000": "Nu am fost niciodată în România, dar când mă gândesc la ce poate oferi, mă gândesc la păduri, la natură şi la obiectivele < Natura 2000 >. Cred că pentru turiştii străini România se remarcă prin intermediul acestor obiective".
Potrivit datelor statistice malteze, peste 1,6 milioane de turişti vizitează anual Malta, din care peste 6.000 sunt români. În 2011, 6.024 de turişti români au vizitat Malta, iar în 2010 - 4.280 de turişti. Autorităţile estimează că, în 2012, peste 6.000 de turişti români vor vizita Malta.
"Majoritatea turiştilor îşi achiziţionează vacanţele prin intermediul operatorilor, însă, din ce în ce mai frecvent, aceştia aleg să călătorească independent. Industria trebuie să reacţioneze, autorităţile la fel. Turiştii optează pentru sejururi mai scurte, dar mai dese. Noi negociem cu companiile aeriene ţinând cont de această realitate. De asemenea, în acest context, promovăm Malta prin intermediul Internetului şi al social media", a mai spus oficialul maltez.
Potrivit acestuia, aportul direct al turismului în Produsul Intern Brut din Malta este de 10%, iar cel indirect, în care sunt incluse industriile adiacente - 25%.