Miracol bugetar în decembrie 2018

Călin Rechea
Macroeconomie / 28 ianuarie 2019

Miracol bugetar în decembrie 2018
Călin Rechea

Situaţia execuţiei bugetare pentru ultima lună din 2018 şi pentru întreg anul trecut, publicată din nou cu o întârziere nepermisă, arată că miracolele sunt posibile.

Deficitul lunar din decembrie 2018 a fost de 1,34 miliarde de lei, cu peste 90% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, de 14,08 miliarde de lei (vezi graficul).

Faţă de media lunilor decembrie din perioada 2009 - 2017, de 9,5 miliarde de lei, deficitul bugetar lunar din decembrie 2018 a fost cu 85,8% mai mic.

În aceste condiţii, deficitul bugetului consolidat pentru întreg anul trecut a fost de 27,336 miliarde de lei, cu doar 3,04 miliarde mai mare decât deficitul înregistrat în 2017.

Raportat la un PIB estimat de 949,6 miliarde de lei, deficitul bugetar a fost de 2,88%, în creştere foarte uşoară de la 2,84% anul trecut, când Produsul Intern Brut a fost de 858,7 miliarde.

Deficitul bugetar sub aşteptări s-a înregistrat pe fondul unei creşteri a veniturilor cu 17,2% în 2018 faţă de anul precedent, până la 295,118 miliarde, şi a unei creşteri a cheltuielilor cu 16,8%, până la 322,454 miliarde.

Veniturile fiscale ale bugetului au crescut cu 1,6%, în condiţiile unei scăderi cu 11,5% a veniturilor din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital.

Veniturile din TVA au crescut cu 11,3% faţă de 2017, până la 59,6 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetare totale au crescut cu 16,8% în condiţiile unei creşteri cu 23,7% a cheltuielilor de personal şi cu 9,8% a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii.

Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu o rată anuală de 27,8%, până la 12,94 miliarde de lei, după o creştere anuală de 25,3% în primele 11 luni din 2018.

Dacă în 2018 miracolele bugetare au fost posibile, în 2019 acestea trebuie să fie nu doar obligatorii, ci şi mult mai mari, în condiţiile în care miraculoase sunt şi prognozele de creştere în această insulă de prosperitate numită România, căreia nu îi pasă de norii de furtună de pe "mările" internaţionale

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. pe mincinosii astia!

    Niste infractori ajunsi la conducerea tarii, mint cum respira, fac fel de fel din cele de nefacut si fura care mai de care. Daca n-am plati noi, amarastenii, cu virf si indesat toate aceste minciuni si multe alte neghiobii pe care ei le fac si noi nu le stim, poate ca ar fi distractiv sa asistam la tot acest spectacol al mincinosilor.

    Imaginatia nu poate cuprinde cite nemernicii fac si de ce sunt in stare nemernicii astia, totul invaluit intr-o atmosfera impenetrabila de minciuni. 

    1. Mai usor cu injuraturile.

      Ce a a facut guvernul este ceea ce face oricine. A amanat platile de pe un an pe altul. 

      Nu spune nimeni ca intotdeauna in decembrie trebuie sparta banca si risipit banul. In anii trecuti se cheltuia in disperare ca sa nu se raporteze banii in anul urmator. Acum termenul limita n-a mai fost decembrie ci noiembrie. Foarte simplu si corect.

    Oricine ajunge la conducere este hot permanent cei din opozitie ingeri pana ajung la ciolan.

    Daca asa e situatia haideti ca la 6 luni sa schimbam guvernul cum se face la CE presedintia rotativa a consiliului uniunii europene. Ii multumim pe toti pentru ca unii nu au mai ajuns la ciolan de mult si le e foame rau. Daca se confirma datele va puneti cenusa in cap si va retrageti definitiv din politica asta de as da cu parerea ,ma refer la chibiti?

    Daca nu ne place de unii nu inseamna ca avem si dreptate in acuzele noastre.  

    1. stie toata lumea ca sunt hoti spurcati! Ce dovada mai trebuie, nu este indeajuns dovada rezultata din faptul ca urmare a conducerii lor nemernice am ajuns saracii Europei in una dintre cele mai bogate tari ale continentului? N-au fost condamnati? Au fost. Nu rod ei zi de zi treptele ICCJ? De ce, pentru ca sunt nevinovati? Stie lumea intreaga ca sunt vinovati si numai urmare a faptului ca avem o Justitie de tot rahatul nu sunt inca la inchisoare.

      Ce zice Danca, adica balanta nu se incheie cu cca 2 mld lei este fix-pix. Surprizele vor fi mari si se vor tine lant. 

      Graficul prezntat de domnul Rechea nu spune nimanui nimic? 

      Faptul ca si-au luat masuri stupide de a nu raspunde legal pentru datele prezentate nu spune nimanui nimic?

      Sunt niste infractori si mincinosi spurcati. Ne dovedesc asta zi de zi. In concluzie sunt niste porci hulpavi ajunsi la fagurele de aur a mindrei tari. 

      Redacția e mulțumită de comentariile tale spurcate, numai să nu vorbești de infractorii și mincinoșii spurcați de la Securitate. Nu-i mare problemă pentru tine, tu lucrezi acolo, dar nu strică să fii mai atent, ai putea să încurci subiecții în timpul propagandei securiste.

      Asta pentru ca justitia asta de 2 bani a distrus mediul de afaceri. Nu mai facem igrasamante, nu mai facem ......... Ca asa au vrut astia ca tine

      Exista aici , pe comentarii , niste imbecili , sau poate doar unul , care una si buna stie -securitatea.Pai, timpitule , acest indivizi pe care-i simti tu peste tot nu stau de postari - ei (ne

      ) lucreaza pentru punga lor.Iar daca crezi ca faci un lucru inteligent e vai de capul tau  

    Marea majoritate a românilor cunosc foarte bine cä psd este o organizatie de tip mafiot! Romanii din afara tarii sunt împiedicati sä voteze masiv la parlamentare! Centrele de votare sunt la distante mari si nu pot vota numai cu un act de identitate ca si la prezidentiale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb