Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că partidul său cere demisia conducerii SRI, inclusiv a directorului serviciului, George Maior, dat fiind faptul că ar fi dat curs unei cereri a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la informaţii compromiţătoare despre membrii Curţii Constituţionale.
"Cerem demisia conducerii SRI. Este inacceptabil să te pretezi la un astfel de joc politic, indiferent cine te sună, indiferent că este preşedintele României sau altcineva. Nu ai voie să execuţi astfel de ordine", a afirmat Geoană.
Liderul PSD a cerut, de asemenea, ca Parchetul Militar să demareze punerea sub acuzare a primului adjunct al SRI, Florian Coldea, "şi a tuturor acelora care au ordonat sau au colaborat la acest act de poliţie politică, de şantaj şi de intimidare inacceptabilă a judecătorilor Curţii şi de divulgare de date secrete, conform legii penale româneşti".
În opinia lui Geoană, se impune prezentarea "neîntârziată" de către SRI, SIE şi Unitatea Militară 0962 din cadrul Ministerului de Interne a tuturor notelor transmise către preşedintele României cu privire la acest aspect.
"Avem informaţii, avem indicii că şi de la SIE şi de la
Liderii PSD au decis, totodată, la reuniunea grupurilor parlamentare ale partidului, să solicite Curţii Constituţionale reanalizarea avizului consultativ cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.
"Dacă judecătorii au fost dovediţi de CNSAS că au făcut poliţie politică, să îşi dea demisia neîntârziat, pentru că sunt şantajabili şi nu au ce căuta în această instanţă supremă a democraţiei româneşti", a adăugat Geoană, care a considerat că acelaşi gest se impune şi în cazul preşedintelui Traian Băsescu.
"Demisia de onoare a preşedintelui este singurul gest pe care într-un stat democratic un lider care a abuzat şi a folosit asemenea practici trebuie să-l facă. De abia acum începe aflarea întregului adevăr despre trecutul preşedintelui Băsescu şi modul în care el înţelege să facă politică" - a subliniat Geoană.
PSD cere înfiinţarea neîntârziată a unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la dimensiunea legală şi penală a acţiunilor pe care le-a invocat şi efectuarea unei expertize grafologice asupra autenticităţii bileţelelor şi notelor transmise de Coldea către şeful statului.
Florin Coldea: Documentele prezentate de mass media erau simple notiţe de birou
Documentele prezentate de mass media privind presupusele presiuni care s-au făcut asupra magistraţilor Curţii Constituţionale sunt nişte simple "notiţe de birou" făcute în contextul unor materiale apărute în presă, a afirmat, ieri, prim-adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, după audierile de la Comisia parlamentară de control a SRI.
"În contextul alegaţiilor de presă făcute pe marginea acestui subiect au fost făcute nişte notiţe de birou care au ajuns într-o formă, care nu s-a putut stabili, în mass-media", a precizat Coldea.
El a adăugat că, împreună cu Comisia parlamentară de control a SRI, s-a decis realizarea unei "verificări aprofundate", pentru a stabili cum anume aceste materiale au ajuns în presă.
Prim adjunctul directorului SRI a subliniat că nu s-au făcut niciun fel de verificări la solicitarea vreunui beneficiar al SRI, "nici oficială, nici neoficială".
La rândul său, directorul SRI, George Cristian Maior, a reiterat şi în faţa Comisiei că nu a existat nicio solicitare din partea preşedintelui sau a altor structuri din stat referitoare la obţinerea de informaţii de acest gen.
Curtea Constituţională: Nu au existat presiuni asupra judecătorilor
Curtea Constituţională precizează că asupra nici unuia dintre membrii săi nu s-au exercitat presiuni de către autorităţile publice, partide politice, organizaţii ale societăţii civile ori reprezentanţi ai acestora.
Curtea Constituţională nu poate fi influenţată sub nicio formă în soluţionarea cauzelor cu care este învestită în virtutea rolului său de "garant al supremaţiei Constituţiei"", potrivit unui comunicat de presă.