Vremea în care sferele de influenţă erau modul de operare strategică în Europa a încetat, iar dacă Ucraina, Moldova sau Georgia vor să adere la NATO este o decizie suverană ce ţine de aceste state, respectiv de Alianţa Nord-Atlantică, a declarat ieri, Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, potrivit Digi24.
"Dacă ne reîntoarcem la vremea în care prin forţă militară ocupi teritorii şi subjugi naţiuni înseamnă că n-am înţeles nimic din secolul atât de greu pe care l-am avut, secolul XX, şi din secole de istorie plină de sânge şi de război şi de răzbunare şi de conflict şi de tensiune pe care Europa le-a avut", a declarat Mircea Geoană.
El a dezvăluit că după ce Rusia a suspendat, în octombrie, misiunea sa de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv misiunea NATO la Moscova, personal a propus Moscovei de 4-5 ori să reia dialogul, însă s-a lovit de un refuz al Moscovei.
NATO rămâne perseverentă, a dat asigurări secretarul general-adjunct al Alianţei, pentru că este un moment "delicat" pe care îl traversează relaţiile dintre cei doi foşti inamici ai Războiului Rece, iar dialogul în astfel de situaţii este "indispensabil", spune Mircea Geoană.
Mircea Geoană: Suntem obligaţi să ne ocupăm foarte serios de partea de descurajare şi apărare
El a fost întrebat dacă Rusia a anunţat în vreun fel NATO de mobilizare neobişnuită de trupe de la graniţa estică a Ucrainei şi dacă a explicat Alianţei în vreun fel ce vrea să facă acolo.
"Din păcate, dialogul între NATO şi Federaţia Rusă este la un nivel foarte, foarte jos. Regretăm acest lucru. Avem un mecanism specializat, se numeşte Consiliul NATO-Rusia, care a fost înfiinţat acum câţiva ani de zile, când s-a înfiinţat printr-un Act fondator, Actul fondator NATO-Rusia, în care noi mergem şi în continuare aceasta este politica NATO, o spun şi eu, o spune secretarul general, o spunem cu toţii şi încercăm să facem acest lucru inclusiv prin contacte bilaterale cu Federaţia Rusă", a arătat secretarul general-adjunct al NATO.
"Pe de o parte, văzând mobilizarea de forţe, de resurse, de echipamente de ultimă generaţie pe flancurile estice, şi-n nord, şi-n Mediterană, pe care Federaţia Rusă le produce, avem o parte de descurajare şi apărare pe care suntem obligaţi să o facem şi o facem foarte serios. În paralel cu această descurajare şi apărare, care este până la urmă misiunea principală a NATO - defensiv, descurajare, apărare în caz că cineva îndrăzneşte să ne atace pe noi ca Alianţă -, în paralel cu acest lucru, dialogul este indispensabil, mai ales în astfel de momente", a explicat Mircea Geoană.
"Am propus de 4-5 ori, în mod oficial, eu, Federaţiei Ruse să ne reîntâlnim în Consiliul NATO-Rusia să discutăm trei subiecte: Ucraina, ce se întâmplă post-Afganistan, pentru că este un subiect de interes şi pentru Federaţia Rusă, şi evident, să discutăm despre modul în care putem să ne informăm reciproc cu privire la exerciţii militare. Suntem dispuşi, foarte transparent, cum o facem de fiecare dată, să spunem: uitaţi, avem anul viitor un mare exerciţiu militar, vin americanii, vin canadienii. A fost vara aceasta şi-n România un exerciţiu militar foarte mare al NATO, anunţat, transparent, defensiv. Din păcate, dânşii încă refuză reluarea dialogului în acest format cu noi", a declarat oficialul NATO.
Mircea Geoană: Nu vom accepta niciodată linii roşii
El a subliniat că ceea ce caracterizează Occidentul este solidaritatea şi împărtăşirea acestui punct de vedere.
"Suntem perseverenţi, mai ales în momente delicate. Într-un moment delicat, dialogul e indispensabil. De aceea cred că şi dialogul bilateral - prim-ministrul Draghi a vorbit la telefon cu preşedintele Putin, la Paris au fost miniştrii de externe şi apărare ai Federaţiei Ruse în dialog cu omologii lor francezi - transmite acelaşi mesaj. Vine acelaşi mesaj şi bilateral, şi multilateral, de la noi, de la NATO, de la UE - dacă-l ascultaţi pe Josep Borrell practic e acelaşi mesaj pe care îl avem şi noi la NATO. Deci avem un Occident unit, un Occident puternic, o alianţă foarte puternică şi robustă", a dat asigurări secretarul general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a explicat că Alianţa nu acceptă ideea unei împărţiri geostrategice în zone de influenţă, aşa cum s-a întâmplat în perioada Războiului Rece. De aceea, a subliniat el, dacă Ucraina sau un alt stat doreşte să adere la NATO, Rusia nu se poate împotrivi.
"Vremea în care sferele de influenţă erau modul de operare strategică în Europa a încetat. Este misiunea noastră, nu vom putea niciodată să acceptăm linii roşii cu privire la un stat sau un altul. Dacă Ucraina în mod suveran, dacă Moldova în mod suveran vrea să meargă către Europa, dacă Georgia vrea să meargă către Occident este dreptul acestor naţiuni, suveran, democratic, să-şi aleagă calea pe care vor să o urmeze", a arătat Mircea Geoană.
Aderarea la NATO, o decizie suverană a Ucrainei şi a Alianţei Nord-Atlantice
"Vom vedea dacă noi suntem pregătiţi să-i şi primim. E o altă discuţie, dar ca principiu fundamental, de organizare a modului în care funcţionează Europa şi lumea, dacă ne reîntoarcem la vremea în care prin forţă militară ocupi teritorii şi subjugi naţiuni înseamnă că n-am înţeles nimic din secolul atât de greu pe care l-am avut, secolul XX, şi din secole de istorie plină de sânge şi de război şi de răzbunare şi de conflict şi tensiune pe care Europa le-a avut", a adăugat oficialul NATO.
"E decizia suverană a Ucrainei şi decizia suverană a NATO când şi dacă. De aceea avem un răspuns pentru dânşii, de aceea summitul de la Bucureşti din 2008, în care şi Georgia şi Ucraina au primit un semnal important: la limită, la termen, când vor fi şi ei gata, când vom fi şi noi pregătiţi, aderarea lor este un lucru pe care şi-l pot propune şi îl propun, sunt parteneri foarte importanţi ai noştri", a punctat Mircea Geoană.
1. CU TEZAURUL
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2021, 12:42)
LE - AI DAT COȘMAR !!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2021, 19:00)
"Am propus de 4-5 ori în mod oficial Federaţiei Ruse să discutăm"
Oare, ce ar putea discuta Rusia cu Prostanacul? Despre "Mihaela dragostea mea" sau despre ce bine i-a fost la SPA-ul lui SOV, in ziua confruntarii cu Petrov?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2021, 02:22)
Iran pentru Ucraina. Sau mai bine detaliat: Iran inapoi in JCPOA pentru status quo la Marea Neagra. E asa de simplu ca aproape te dor ochii cand "se aprinde becul"