Mircea Geoană: La Summitul de la Vilnius aliaţii au decis să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare

T.B.
Politică / 21 iulie 2023

Mircea Geoană: La Summitul de la Vilnius aliaţii au decis să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare

Secretarul General Adjunct al NATO a participat joi, în Statele Unite ale Americii, la Aspen Security Forum, unde a avut un dialog cu jurnalistul David Sanger, de la cotidianul "The New York Times", conform news.ro.

El a afirmat că La Summitul de la Vilnius aliaţii au decis să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, deoarece "nu era corect să avem o asimetrie în ceea ce priveşte împărţirea sarcinilor". Oficialul a mai arătat că, pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să facă mai multe reforme, nu doar să câştige războiul şi a dat exemplu România, care a fost refuzată iniţial să intre în NATO, la Summitul de la Madrid, dar a perseverat.

La conferinţă au fost prezenţi şi Jake Sullivan, consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională; Antony Blinken, Secretar de Stat al SUA; William Burns, directorul CIA; Christine E. Wormuth, Secretar al Armatei SUA; James Cleverly, ministrul britanic al Afacerilor Externe, şi Chrystia Freeland, vicepremier şi ministru de Finanţe al Canade, se precizează într-un comunicat oficial.

"Este un lucru pe care SUA, de mulţi ani şi multe administraţii, l-au cerut aliaţilor europeni şi Canadei: să cheltuiască mai mult pentru apărare. Şi toţi aliaţii au decis la Vilnius că vor cheltui cel puţin 2% din PIB. Acesta este un minim, dar faptul că economii mari, cum ar fi Germania, Italia, Olanda, Spania, vor merge la 2% sau mai mult în sine este o investiţie masivă", a punctat Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a precizat că liderii Alianţei au decis să aibă şi "un plan de acţiune industrială."

"Ne intensificăm producţia, ne revitalizăm baza industrială. Ceea ce face NATO foarte bine este să trimită un semnal de cerere atât industriei de apărare din ţările aliate, cât şi către sectorul tehnologic, către companiile din domeniul tehnologiei", a punctat înaltul oficial. În legătură cu Ucraina, Mircea Geoană a apreciat că, la Summitul de la Vilnius, deciziile luate nu au reprezentat doar "un fel de îmbunătăţire cosmetică" a relaţiei Alianţei cu această ţară, ci "o schimbare profundă".

"Secretarul General, Jens Stoltenberg, a spus să avem un Consiliu NATO-Ucraina, care este o îmbunătăţire masivă a relaţiei noastre cu Ucraina. Şi a mai spus un lucru pe care îl repet aici, la Aspen: la Vilnius, Ucraina a fost primită ca un egal", a afirmat Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a dat exemplu România, care a fost refuzată iniţial să intre în NATO, la Summitul de la Madrid, dar a perseverat. "România şi multe ţări din regiune, după căderea comunismului, au aspirat şi în cele din urmă au aderat la NATO. De ce? Pentru că am crezut în această alianţă şi am perseverat. Prima dată, la Madrid, cred că vă amintiţi că România a fost refuzată. Noi am continuat", a spus Mircea Geoană.

Secretarul General Adjunct al NATO a subliniat că, pentru a adera la Alianţă, "Ucraina trebuie să facă mai multe reforme, nu doar să câştige războiul" şi s-a declarat convins că acest lucru se va întâmpla.

"Mai este încă de lucru în ceea ce priveşte guvernarea, economia, nu doar economia de război. De aceea, spun cu încredere că Ucraina va fi alături de noi. Faptul că Uniunea Europeană le oferă, de asemenea, o cale de aderare, care este mult mai accelerată decât înainte, este, de asemenea, un lucru bun. Aşadar, dacă punem laolaltă NATO şi Uniunea Europeană şi angajamentul nostru faţă de Ucraina, aş spune că vor fi alături de noi mai devreme sau mai târziu", a concluzionat Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In ce priveste ...Ucraina, se vede ca ti-a crescut parul. Pozitiv. Insa altcerva ... negativ

    Suntem indatorati masiv, cheltuielile cu serviciul datoriei sunt f mari dar Romania a

    si crescut cheltuielile militare la 2.5% ! Sa declarati ca suntem fruntasi si cu stimulent!

    La risipa asta! Ideea ca ce se coace in inti la sedintele acestea Nato e de fapt o schema sa impinga Romania in conflict, ca un buffer fata de vestul Europei pare sa gaseasca confirmare in mersul evenimentelor. Limbajul de lemn dupa aceste intruniri e ales special sa acopere ce au hotarat deja acolo, si pt tara asigurarile de securitate vor fi... Mobilizarea generala ca asa vor unii sa ajute UKR! Caz in care Geoana e un tradator vandut si noi o sa cerem sa fie judecat ca atare! Si nu numai el, si autorul formatelor B4, B9... Etc pt ca avem umbrela asta Nato... Si in dreptul Romaniei s a spart umbrela Geoana sa fie plasat la Deveselu sa neutralizeze rachetele sau dronele, ca el a complotat la asta!  

    1. Au crescut dar să vezi ce mare putere militară vom deveni. O să facă pe el Putin de frica noastră.

    Tipul nu e prost,dar e f.antipatic.E romăn,dar prea puțin ptr Romănia.

    1. Vorbim de flacăra violet, demnitarul care se ducea la vrăjitoare de frica atacurilor energetice?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb