MIRCEA GEOANĂ: "Nu am anticipat şi nu am asistat din partea Moscovei la vreun element de surpriză"

G.B
Internaţional / 12 ianuarie 2022

Mircea Geoană

Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat astăzi, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, că Alianţa nu a anticipat şi nu a asistat la vreun element de surpriză din partea delegaţiei Moscovei la discuţiile de peste patru ore, dar apreciază că întâlnirea a fost totuşi un lucru pozitiv şi discuţiile trebuie continuate, potrivit Agerpres.

Întrebat în cadrul unui briefing online cu jurnalişti dacă i s-a părut că partea rusă este într-adevăr dispusă să negocieze, Geoană a afirmat că "în mod evident partea rusă a rămas astăzi (miercuri - n.r.) pe partea de scenariu şi de talking points pe care le-a avut şi înainte de întâlnirea cu noi. Deci nu am anticipat şi nu am asistat la vreun element de surpriză în această direcţie."

Secretarul general adjunct al NATO susţine însă că întâlnirea a fost un lucru pozitiv.

"Faptul că am avut de ambele părţi răbdarea şi deschiderea să ascultăm poziţiile fiecăruia este un lucru pozitiv. Faptul că noi am propus continuarea acestui dialog este un lucru pozitiv. Rămâne ca Federaţia Rusă să analizeze aceste discuţii, probabil că aşteaptă şi încheierea acestei suite de întâlniri - Geneva, Bruxelles şi Viena, mâine (joi - n.r.), la OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) - pentru a putea lua o decizie. Noi sperăm şi încurajăm Federaţia Rusă să continuăm acest dialog, pentru că, cu cât situaţia este mai complicată, cu atât nevoia de dialog este mai mare", a spus Mircea Geoană.

Înaltul oficial NATO a spus că speră ca Federaţia Rusă să răspundă pozitiv la invitaţia Alianţei de a continua discuţiile şi ca acest lucru "să se întâmple la o dată cât mai apropiată şi cu teme, acolo unde cădem de acord să discutăm".

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, există dorinţa ca discuţiile să continue şi la nivel militar, cu şeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov, iar între timp joi se vor reuni şefii de stat major din statele membre, iar în februarie va avea loc reuniunea miniştrilor apărării.

Întrebat dacă şi ţara noastră a cerut, ca Estonia, o întărire a prezenţei NATO în ţara noastră, Geoană a spus că "aliaţii din flancul estic au în continuare un interes legitim pentru a putea vedea întărită dimensiunea de apărare şi descurajare".

El a spus că acest lucru este în atenţia Alianţei "şi la Marea Neagră, şi în zona Baltică dar în acelaşi timp vrem să dăm mereu o şansă dialogului şi sperăm ca acest dialog de astăzi cu Federaţia Rusă să nu fie doar un eveniment singular, ci să permită o evoluţie şi discuţii care să ducă la rezultate concrete."

El a adăugat că politica NATO faţă de Federaţia Rusă este extrem de clară şi reuniunea Consiliului NATO-Rusia a fost expresia unei dimensiuni a acestei relaţii - dialogul.

"O altă dimensiune la fel de importantă este cea de apărare şi descurajare. Şi vreau să fac o precizare: NATO nu a avut o prezenţă militară pe teritoriul noilor aliaţi admişi în NATO după 1997 până în 2014, când Rusia a ocupat ilegal şi anexat Crimeea şi a început tensiunea din estul Ucrainei. Deci postură de apărare şi descurajare, lucru pe care îl facem şi vom continua să-l facem, în paralel cu un dialog pe care l-am reînceput astăzi şi care sperăm să conducă către rezultate", a mai spus Geoană, referindu-se la una dintre propunerile Rusiei din decembrie privind garanţiile de securitate pe care le doreşte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stai linistit, mai Geonica, ca suprizele Moscovei vor veni pe cale balistica! Si nu cred ca ti-ai dori vreodata sa fii si tu partas la o astfel de "surpriza"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb