MIRCEA GEOANĂ:  "Rusia nu are astăzi nici capacitatea şi nici intenţia să înceapă un război cu NATO"

G.D.
Politică / 4 martie 2023

"Rusia nu are astăzi nici capacitatea şi nici intenţia să înceapă un război cu NATO"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Federaţia Rusă nu are nici capacitatea şi nici intenţia de a începe un război cu NATO, precizând că ruşii de-abia se descurcă în Ucraina. El a subliniat, însă, că NATO trebuie să fie atentă la riscul de escaladare a conflictului prin incident sau accident, transmite News.ro.

Mircea Geoană a fost întrebat, astăzi, dacă Rusia poate ataca şi state membre NATO.

"Este o problemă de comunicare. Rusia are nevoie de un duşman pe măsura mitologiei că Rusia este o mare putere militară, iar faptul că nu reuşesc să-i dovedească pe ucraineni îi face să găsească cea mai simplă scuză pentru propria lor neputinţă, să spună că, de fapt, nu se luptă cu ucrainenii să se lupte, de fapt, cu marele NATO şi cu marele conglomerat occidental. Nu-i adevărat, noi nu suntem parte a acestui conflict. Şi vreau să vă spun că parte din ceea ce fac eu, secretarul general, echipa noastră de conducere de la NATO, este să evităm escaladarea acestui conflict. A-i ajuta pe ucraineni este un lucru moral corect, pentru că avem o naţiune care a fost agresată. Este politic absolut firesc, pentru că democraţia trebuie apărată şi strategic face sens. Pentru că dacă Ucraina, bat într-un lemn ipotetic, nu ar reuşi să reziste acestei agresiuni formidabile a Federaţiei Ruse, exemplul pe care şi Rusia şi alte puteri autoritare l-ar avea ar fi că prin forţă, prin război, pot să cucereşti teritoriu, ceea ce ar fi prost pentru toată lumea", a afirmat Mircea Geoană.

El susţine că Rusia nu are capacitatea de a începe un război cu NATO.

"Pe de altă parte, Rusia nu are astăzi nici capacitatea şi nici intenţia să înceapă un război cu noi. Ei de-abia se descurcă în Ucraina. Ce să vorbim despre NATO, care este o forţă militară şi politică, şi economică, şi tehnologică mult mai mare decât cea a ruşilor. Trebuie să fim foarte atenţi la riscul de escaladare prin incident sau accident. Este un lucru la care este foarte, foarte atenţi. De aceea este bine să existe canal de comunicare pe linie militară cu cei din Rusia. Dar vreau să spun extrem de clar, pentru că mai sunt încă, pe bună dreptate, şi oameni din România şi evident mă interesează ţara mea, dar şi din alte ţări europene, care sunt oarecum preocupate de riscul de escaladare. Pot să spun extrem de clar că azi nu avem niciun indiciu că Federaţia Rusă ar avea intenţia sau capabilitatea să înceapă ceva agresiv împotriva NATO. Nu face sens. Dar în acelaşi timp să fim atenţi ca acest război să nu escaladeze dincolo de un război pe teritoriul lor", a transmis Mircea Geoană.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Cum a ajuns omul ăsta al doilea în NATO?

    1. CINE SE ASEAMĂNĂ SE ... ADUNĂ ! ...

      E un bun executant al ordinelor

    In principiu are dreptate,

    dar ce spune,este pozitia oficiala NATO,

    nu ideile lui personale 

    1. ... AMBELE LIPSITE DE TEMEI ! ...

      Asa este

    RUSSIA ARE CAPACITATEA ... DAR NU ARE INTENȚIA ... ISTEȚULE ! AȘA CĂ RECTIFICĂ NOȚIUNEA DE CAPACITATE ! CAPACITATE ... NU AI TU ! ÎN NICI UN FEL ! CUM IEȘI LA RAMPĂ DEBITEZI NUMAI INEPȚII ! ...

    1. Mihaela,dragostea mea.

    Prostanacul are dreptate doar in privinta unui razboi conventional dus cu NATO, pt ca in privinta unui razboi nuclear sansele sunt clar de partea Rusiei, pt ca are de departe cele mai performante rachete hipersonice din Lume,. pe cand americanii abia au scos primul exemplar acum vreo 9 luni, mult inferior celor rusesti! Pe de alta parte, Prostanacul a schimbat-o pe "Mihaela dragostea sa", cu NATO, noua sa dragoste, care-i umple din plin conturile si imaginea!

    1. Asa v-au spus la sedinta de informare a trolilor ca de cand cu rachetele hipersonice rusii castiga un razboi nuclear?

      E prea tarziu pt tine sa mai intelegi ceva! De altfel, nici ereditatea nu te ajuta deloc in acest sens!

    Cine e si Geoana asta??? In loc sa se trateze de cancer el da interviuri la TV … Mihaela dragostea ta du l la doctor sa se trateze ca vorbeste prostii…

    ÎN SPATELE CORTINEI

    DE IULIAN CAPSALI  

    Situația din Bahmut/Artemivsk ("mașina de tocat carne", cum relata un pușcaș marin american de la fața locului) este dramatică. Probabil că orașul - punct strategic vital al armatei ucrainene - va fi cucerit în foarte scurt timp; vor rămâne puncte de rezistență în zonele industriale, pe modelul Azovstal, care vor fi anihilate în câteva zile, dar cu pierderi importante de vieți, mai ales dacă se folosesc scuturi umane. 

    În general, situația pe front, în ciuda propagandei media, este proastă pentru Ucraina. 

    Tactica rusească este destul de limpede: se luptă aproape exclusiv cu trupe paramilitare ultra-profesionalizate, formate din ceceni sau trupe "Wagner", iar cele câteva sute de mii de recruți (să ne înțelegem, recruții lor au făcut stagiul militar, nu sunt ca la noi, ciuri-buri care au luptat cu mâna pe maus) sunt păstrați pentru operațiuni viitoare, în caz de necesitate. Atâta vreme cât situația pe front este favorabilă, nu sunt băgați în luptă decât ca să mențină linia frontului cucerit și să fie sprijin logistic pentru prima linie. Deci pierderi umane minime pentru ei, maxime pentru adversari. 

    După legea dată zilele trecute, ministrul Serghei Șoigu intenționează să refacă rapid diviziile (deci mai multe regimente cu arme diferite), care au fost desființate din cauza restrângerilor bugetare, în deceniul 1990 - 2000. 

    Atunci, probabil, vom vedea săgețile negre de pe hărțile de front, care vor înlocui războiul de poziție. Oricum, ambele armate anunță ofensiva de primăvară. 

    Revenind la prezent: în Bahmut ucrainenii aruncă în luptă, în disperare de cauză, tineri de 17-18 ani și bătrâni de +60 - de aici și pierderile umane enorme (medie de câteva ore pentru soldații din prima linie). Rușii au dat ieri materiale video cu prizonierii din aceste grupe de vârstă. Militarii ucraineni declarau postului DW, încă de la sfârșitul lui ianuarie, că acolo războiul "este groaznic". 

    Cedarea acestui punct strategic va însemna baza pentru finalizarea cuceririi regiunii industriale Donbas, unul dintre cele mai importante obiective ale Moscovei. Dar va fi o undă de șoc pentru moralul ucrainean. De aceea fac incursiuni cu trupe de diversiune pe teritoriul rusesc și atacă civili, iar apoi se retrag. 

    Însă cea mai mare diversiune va fi atacarea Transnistriei, acolo unde deja Ucraina a masat trupe. 

    Ce se va întâmpla în cazul în care Transnistria, teritoriu aflat sub protectorat rusesc, va fi sub asalt? 

    Transnistria, de facto, este separată de Rep. Moldova de acum 31 de ani, când s-a terminat războiul de 5 luni (început pe 2 martie) dintre milițiile și voluntarii moldoveni (sprijiniți discret cu logistică românească: câteva TAB-uri, arme ușoare și câțiva ofițeri de armată și contrainformații) și secesioniștii transnistreni, ajutați de Armata a 14-a, cazacii de pe Don și din Kuban, dar și de voluntarii ucraineni, despre care nu se mai vorbește acum. 

    Sunt două posibile scenarii. Primul: Transnistria atacată de Ucraina. Al doilea: Transnistria prinsă în clește de Ucraina și R. Moldova. 

    În ambele variante, rușii vor forța atacul de infanterie și blindate prin zona litorală, de Sud, probabil cu noile divizii puse pe picioare acum. Vor fi atacate cu aviația și rachete orașele din această zonă, inclusiv Odesa. 

    Dacă însă Moldova, prin decizia marionetei Maia Sandu, sprijină atacul Ucrainei, atunci teritoriul dintre Prut și Nistru se va transforma direct în teatru de război. De aici, primele pietre de domino odată căzute, pot duce la escaladarea pe care Zelensky o dorește intens. 

    Probabila atacare a Transnistriei poate fi o victorie de etapă a Ucrainei, care să abată atenția opiniei publice de la pierderile de pe Frontul de Est. Nu atât marele depozit de muniție din vremea URSS-ului, de la Cobasna, va fi țintă principală (probabil că deja este minat de transnistreni), chiar dacă "foamea" de muniție ucraineană este enormă, ci încercarea de a atrage Moldova în conflict, implicit absorbirea în acest vortex de foc a României. Iar prin noi, a NATO. 

    * * * 

    "LIMBA MOLDOVENEASCĂ" era un rudiment stalinist rămas în bucata de Moldovă de peste Prut, în Basarabia. Faptul că se renunță la enunțul din Constituție (în RM) care o pomenește ca LIMBĂ DE STAT, și se înlocuiește cu "limba română", mi se pare o stare de firesc. 

    Că e făcut acest demers pe fond geostrategic, de rupere totală a RM de Rusia, nu mă deranjează. Locul Basarabiei este în România, iar conservatorismul lor ar mai echilibra progresismul idiot care își face loc în Țara Mamă - deși Soros investește masiv și în RM, dar asta e o altă discuție. 

    Nu știu însă dacă această modificare va fi pe placul politicii guvernului Zelensky, de distrugere a elementului românesc din Ucraina, care folosea pârghia "moldovenismului" pentru scindarea minorității istorice românești. Regim ultranaționalist ucrainean care și-a găsit cozile de topor academice și în România, unde "sovietologul" sorosist Armand Goșu și istoricul expertolog Dorin Dobrincu trăgeau de urechi Guvernul României că-i forțează pe "moldovenii" din Ucraina să se declare români - fapt ce este complet fals. Dar trebuie să știe toată lumea că mișcările moldoveniste ucrainene din Bucovina de N și mai ales din Bugeac (vechi teritoriu românesc) sunt susținute de SBU (serviciile secrete ucrainene, care se ocupă și de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, unde românii își fac slujbele în limba maternă). 

    Deci, ce vor inventa cei din SBU în legătură cu "moldovenismul" din Ucraina (pârghia de ucrainizare a românilor), acum când constructul sovietic "limba moldovenească" dispare? 

    Va fi interesant de văzut ce tertipuri noi vor fi inventate de acest stat ostil României. 

    Nu pot decât să sper că introducerea "limbii române" în Constituția RM nu o va costa un război în Transnistria (teritoriu care nu a aparținut nici vechii Moldove ștefaniene, nici României Mari!), prin care se dorește de către demenți mondializarea conflictului, prin "agățarea" României și, implicit, intrarea directă a NATO în război. 

    1. Sa lupte specialii la 45 de ani in Moldova ca ei au ce apara...eu ma urc in primul avion impreuna cu copiii si la revedere, n am muncit cinstit o viata sa mi vad baietii murind pt fosila Biden si slugile lui carpatine!

    Tati, Rusia nici nu are nevoie de un război cu NATO. Pur și simplu este in război cu Ukraina, bombardează toată Ukraina. NATO ca un Făt Frumos aplică sancțiuni care duc in EU la creșterea prețurilor în toate sectoarele și la lipsa diferitelor materii prime care până acum veneau din Ukraina și Rusia. Deci Rusia fără să tragă un singur cartuș spre o țară NATO in 2-5 ani sărăcește toată Europa. Ei nu mai importa din Europa , deci industria EU o sa sufere. Ei își caută parteneri comerciali din Asia și așa EU o sa fie oarecum izolat, ca sa exportăm trebuie să ocolim Rusia, Ukraina care duce la creșteri de prețuri și poluare inutilă. Și dacă cumva se mai apasă și butonul roșu, atunci probabil va fii sfârșitul nostru.

    1. Tati, ala e razboi hibrid si Rusia il poarta de ani de zile doar pentru a demonstra ca inca sunt o mare putere.

      Dar steaua lor deja a apus, au ratat sansa de a-si moderniza tara iar noii parteneri din Asia ii vor inghiti cu fulgii aia atomici cu tot. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb