Mircea Ursache acuză ASF că s-a transformat în complice şi tăinuitor

MAKE
Piaţa de Capital / 25 aprilie 2020

MAKE

Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF până în decembrie 2018, a examinat diagrama publicată joi de ziarul BURSA (articolul "Dormi liniştit ASF! Lakis lucrează pentru tine!", în care am prezentat legăturile dintre SIF1, SIF4 şi unsprezece fonduri de investiţii cu care se coordonează în acţiuni agresive contra SIF5), după care a declarat ziarului BURSA:

"În lipsa deciziei ASF (sună a favorizare şi complicitate) este necesar ca instituţia statului abilitată să combată infracţionalitatea economică, să demareze cercetări, deşi ASF era obligată prin lege să o sesizeze. Lucrurile, aşa cum se prezintă, sunt de o mare gravitate şi se înscriu în conduita ASF de a se transforma din reglementator şi supraveghetor, în tăinuitor (cel puţin) sau favorizator, aşa cum se întâmplă în asigurări. Dar să nu uităm că o instituţie atât de obedientă faţă de Dragnea, Vâlcov, Socol ş.a. nu poate decât să răspundă la sarcinile politicului. Vin vremuri grele pentru membrii Consilului ASF, mai rele decât coronavirusul".

Declaraţia lui Ursache intervine într-un moment încins.

Complicitatea ASF cu iniţiativele cuplului Lakis-Drăgoi

ASF pare că şi-a pierdut cârma profesională şi morală, favorizând cuplul Lakis-Drăgoi de la SIF Banat Crişana (în care Lakis este un fost infractor condamnat, dar rămas nepedepsit de ASF, pe piaţa de capital), care, după cum o arată diagrama din BURSA menţionată mai sus, coordonează fonduri de investiţii finanţate cu banii propriului SIF, în vizibile planuri de expansiune a dominaţiei lor asupra SIF Oltenia, (după ce Lakis izbutise anexarea SIF Muntenia, înainte de condamnarea sa).

Toată lumea vede acţiunea coordonată.

ASF refuză să califice asta drept concertare, invocând chestiunea de jure (teoretică) că administratorul unui fond de investiţii ar fi fiind independent de investitorii săi în deciziile de investiţii pe care le ia.

În mod explicit, ASF nu vrea să evalueze situaţia de facto, care este izbitoare - de exemplu, administratorul fondului FIA Certinvest Acţiuni nu are niciun cuvânt de spus în faţa cuplului Lakis-Drăgoi, pentru că ei conduc SIF Banat Crişana, astfel domină SAI Muntenia Invest (pe care SIF Banat Crişana îl deţine în proporţie de 99,9%), astfel că decizia de investiţii a SIF Muntenia este tot sub influenţa cuplului Lakis-Drăgoi, iar investitorii în fondul FIA Certinvest Acţiuni sunt, în proporţie de 100%, SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, adică la picioarele cuplului... Lakis-Drăgoi.

Cum ar putea administratorul FIA Certinvest Acţiuni să ia decizii fără acordul cuplului Lakis-Drăgoi, când el este administrator cu acordul cuplului Lakis-Drăgoi?!

Dar acesta este doar unul dintre exemple.

El este de ajuns să demonteze justificarea ASF.

Dar, există un snop de alte zece fonduri similare cu FIA Certinvest Acţiuni.

Una e să fie unul, alta e să fie unsprezece.

Clonarea situaţiei de la FIA Certinvest Acţiuni, în alte zece fonduri de investiţii (deţineri în proporţii diferite) dovedeşte un mod de operare unitar al cuplului Lakis-Drăgoi.

Prin caracterul sistematic, modul de operare probează coordonarea.

Coordonarea conduce la concertare.

Este ilegal.

ASF nu vrea să vadă asta.

ASF lasă cuplul Lakis-Drăgoi să voteze cu 28,4%, în AGA la SIF Oltenia.

Este ilegal.

ASF este complice.

ASF foloseşte un argument absurd: cuplul Lakis-Drăgoi nu decide cum să investească administratorul FIA Certinvest Acţiuni, pentru că legea îi dă independenţă.

Cum ai zice că nu există hoţie, pentru că este interzisă de lege.

Incompetenţa ASF este neverosimilă.

Numeroşi actori ai pieţei de capital acuză ASF de incompetenţă, dar, în acest grad, incompetenţa nu este plauzibilă.

De aceea, Mircea Ursache, un profesionist al supravegherii, practic, coleg de breaslă cu actualii supraveghetori ASF, spune că ASF se transformă "din reglementator şi supraveghetor, în tăinuitor (cel puţin) sau favorizator".

Odiseea ostilităţii ASF contra lui Mihai Fercală

Dar în momentul acesta al acuzaţiilor formulate de Mircea Ursache, sfârâie încă o chiftea ASF pe grătarul SIF-urilor, când Mihai Fercală, de o mie de ani conducătorul SIF Transilvania, a dat în judecată ASF, pentru abuz în serviciu.

Povestea de la SIF Transilvania cu pitici ostili din ASF coalizaţi cu fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă, urmărind în mod evident să-l lege într-un păienjeniş de sforicele pe Fercală şi să-l alunge de la conducere, pare desprinsă din Gulliver în Lilliput (Citeşte povestea recentă, în materialul de mai jos, cu titlul "Fercală în Liliput").

Povestea poate că nu a menţionat detalii (mai ales, ce rol joacă Frăţilă pe tabla de şah a ASF); accept completări, dar, multora le pare că, realmente, ASF coboară în groapa penală.

Fercală a făcut asta, deja.

Conform unui Comunicat publicat pe site, semnat de Mihai Fercală şi Ştefan Szitas, "SIF Transilvania a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), o plângere penală împotriva unor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituirea unui grup infracţional organizat şi uzurpare a funcţiei cu consecinţe deosebit de grave.

Anterior, semnalase abuzurile ASF într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului şi Procurorului General al României.

Piticii îl batjocoresc cu râsete subţirele şi insulte idioate pe unul dintre corifeii pieţei de capital româneşţi, îi găsesc defect în rezistenţa ieşită din comun, la conducerea unei instituţii financiare de asemenea amplitudine ca SIF Transilvania.

Piticilor!

Imaginea hidoasă a pieţei noastre de capital

Toată lumea este preocupată să scăpăm cu viaţă din pandemie şi să ne recuperăm felul în care trăiam până la molimă şi pe care îl numim "normalitate".

Unii fac donaţii pentru combaterea virusului, alţii îşi pun viaţa în pericol - a lor şi a propriilor familii - ca să-i îngrijească pe bolnavi.

Încercăm să ajutăm, fără să facem rău, măcar izolându-ne în case.

Cetăţeni normali.

În articolul ăsta, însă, circulă altfel de cetăţeni.

Sunt unii pe care nu îi interesează preocupările naţionale.

Pe ei îi interesează să se umfle.

Na, umflă-te!

Indiferent de morală şi de lege.

Indiferent că ar trebui să supravegheze piaţa autoritar.

Vrei mai mult?

Na mai mult!

Umflă-te!

Eşti o minoritate chiar şi în mărunta comunitate a pieţei.

Dar, iată, această minoritate este cea care ne zugrăveşte imaginea pieţei de capital din România.

Şi imaginea este hidoasă.

Corupţie, lăcomie, minciună, obscenitate, ticăloşie.

Turpitudine.

Fercală în Liliput

1. ASF nu i-a validat noul mandat de Director lui Mihai Fercală, pe motiv că documentaţia depusă nu ar fi completă, dar (după cum afirmă el) nu a spus ce lipseşte. După cum zice Fercală, momentul deciziei ASF de nevalidare a fost tărăgănat (probabil peste trei luni), printr-o corespondenţă de tragere de timp.

Chestia asta, aşa, singură, dacă este adevărată, ar fi de ajuns pentru câteva demisii din ASF, dar asta-i cea mai slabă dintre pocnitori.

(Să nu uităm că altădată, ASF s-a pus în situaţia penibilă să respingă avizarea lui Fercală, pe motiv că nu ar cunoaşte activitatea pe care urma să o conducă!).

2. ASF i-a interzis conducerii executive a BVB să publice Raportul curent al SIF Transilvania, care informa, absolut natural, că, după expirarea mandatului lui Fercală şi până la avizarea unui director general al Directoratului SIF, poziţia este asigurată de Fercală.

Implicit, ASF a tăiat unul dintre capetele conducerii dualiste a SIF Transilvania, dezorganizând activitatea unui SIF, fără nicio justificare.

3. ASF a cerut suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor SIF Transilvania, până la elucidarea componenţei conducerii.

4. ASF a cerut Consiliului de supraveghere al SIF Transilvania să numească directorul.

5. Consiliul l-a reconfirmat pe Fercală.

6. BVB (nu se ştie de ce) a cerut acordul ASF să publice Raportul curent cu această informaţie. Dar, BVB este o entitate privată şi independentă şi ar trebui să-şi îndeplinească menirea cu personalitate, fără să ceară voie la ASF, atât timp cât o face legal.

7. ASF nu a răspuns solicitării BVB.

Din motivele arătate mai sus, nici nu avea obligaţia să-i răspundă, dar ca un gest de bunăvoinţă al nebugetarilor ASF care se bugetează cu banii BVB şi ai SIF-urilor, ar fi putut să-i răspundă BVB-ului, "Vezi-ţi de treabă, fetiţo!"

8 Fără acordul ASF, BVB s-a simţit orfană şi nu a mai publicat Raportul curent venit de la SIF Transilvania.

Asta e cam nasol pentru BVB...

9. SIF Transilvania, lipsită de serviciile de publicitate ale BVB, îşi publică Rapoartele curente pe propriul site şi în presă.

---

NOTA AUTORULUI:

Nu am pretenţia de acurateţe pentru succesiunea de fapte prezentate. Întrucât sunt dispus la corecturi şi completări, pot spune că acest material este "Under construction".

Opinia Cititorului ( 63 )

  1. Ursache a avut o contributie decisiva la configurarea situatiei actuale in care se afla SIF-urile prin mosirea achizitiilor incrucisate si cartelizarea SIF-urilor.

    Este marele gropar al acestui segment de piata. 

    1. In articol se afirma ca toata lumea vede concertarea.Bine ca in sfarsit in unanimitate societatea romaneasca a cazut de acord pe un subiect. Dar ar fi prea frumos sa fie adevarat pentru ca exista cel putin un judecator care nu a vazut concertarea. SIF5 a atacat in instanta deciziile ASF si a pierdut.

      Make s-a referit la lumea normala, nu la tine.

      Ce bine ai spus-o. Numai un nebun isi aminteste acum de justitie si judecatori.

    este foarte grav ce se intampla daca asf nu este capabil sa vada cardasia de la sif banat crisana

    atat de mare sa fie complicitatea ?

    Ursache s-o lase mai moale si el era de decor!

    Dar acum punctual: 

    Cum permite ASF existența unei societăți de pe AERO echivalată la 200 mil euro Sif imobiliare ( SIFI)să nu prezinte de la înființare aproape nici un fel de date, deținută de Sif1 si doar cu 13actiuni libere din 5 milioane acțiuni! 

    În sfârșit, abia ieri "cineva" s-a pus să le cumpere la 154lei, ultima tranzacție a fost de 220lei, ceea ce ar insemna o pierdere de aproximativ 50 milioane euro in evaluare! 

    De ce ASF ,pe atunci a lui Ursache?nu a intervenit la timp în conflictul Fercala-Fratila? 

    Fercala, atunci sătul de certurile cu Fratila ca să aplaneze divergențele ,a fost un "domn" i-a oferit societatea Scut Constanta la un preț de nimic, 4 ha de teren si im dispretul celorlalti acționari .Încurajat de succes Fratila a vrut și CMCM, o societate de câteva ori mai mare 24 ha gard în gard cu Scut, dar prea bătea la ochi!

    Dar Fratila nu înțelege vrea si Sif3 pe deasupra! 

    Acest articol rezuma foarte bine de ce actuala criza nu are nicio sansa sa se termine cu altceva decat cu o dictatura tampita. Pentru ca la butoane se afla oameni bolnavi de bani si putere. Atat au in cap.

    Astia l-au impuscat pe Ceausescu ca nu aveau loc sa se desfasoare.

    1. Cu tine Cristian, nu facem nici un progres. Slab pregătit o dai pe generalități tampite!

      Om bolnav de scris comentarii : Cristian.

      Numa atacul la persoana v-a mai ramas mah, sclavilor... ?

      Nu e cristi, e cristina si are 47 de ani. Si e jurista.

      Ba are peste 65 de ani căci are 25 de ore pe zi la dispoziție să sară prima la comentarii stă în casă dar e activă heterosexuală nu e lesbiană. La maratoane nu a participat dar e prima alergătoare pe saitul acesta are un Caranda și iscusit e cultă și nu e plătită de sputnik cum o acuză unii atacatorii la persoană

      " Caranda și iscusit" Am dictat telefonului are un.." Carandaș" = " Creion" (în limba rusă.) Apropo de acuzațiile( false) că e plătit din... răsărit cu ruble

    Din 2012 era clar ca lumina zilei ca aci ange piata sifelor. In mana najibilor. ASF = groparii pieței. Doamna Dascălu, treziți-vă din beția de cuvinte frumoase pe care vi le spune unu și altu . Semnătura e La dumneavoastra. Băieții ăștia va imbrobodesc de o sa ajungeți pe urmele soțului domniei voastre. Stiti cam ce vreau sa zic dar nu o spun. Deocamdată!

    1. Se pare că Doamna Dascălu face deja obiectul unei cercetări judecătorești. Rambursări ilegale de TVA din vremea când Domnia sa era Secretar de Stat pe la Finanțele Publice ale Statului Român. Așa că...

    Curajos articol. Nu prea a mai vorbit nimeni pe șleau de multă vreme . Dar care e soluția la problema. Ca nerusinatii nu-i văd nici măcar roșind . ASF e o gloata de servili

    1. Infractorii, la puscarie.

      Pentru Lakis n-ar fi nimic nou, i-ar putea da consultanta lui Dragoi. 

    Make, te-ai făcut avocatul lui Ciurezu și Fercală ! Nu te-am văzut înfierând cu ura proletara faptul ca Ciurezu nu a voit convocarea AGOA sau completarea ordinei de zi cu solicitările acționarilor deși Ciurezu este obligat și de instanța sa convoace AGOA. De asemenea Fercală a pierdut in instanța iar tu ii iei mereu apărarea! Cred ca voi trei sunteți “ultimii mohicani””, fapt pentru care Make , te rog, lasă-i sa se descurce singuri nu mai fa pe avocatul lor. Cred ca o sa ștergi aceasta postare , dar sa-ți fie de bine!

    1. Fiecare actionar vede partinitor. Din cauza asta exista votul. In momentul cind esti director de ASF sau SIF sau orice institutie care se supune unor legi nu mai poti fi partinitor.

      Daca tie iti place troaca de porci ce a devenit bursa romaneasca e bine. Mie nu.  

      Domnule care semnezi "Actionar", te-ai facut avocatul lui Lakis si Dragoi! Nu te-am vazut infierind concertarea si complicitatea ASF. Cred ca te numeri printre mojicani. Ce bine ca nu-mi poti sterge postarea. Sa-ti fie de bine!

      Ai uitat de Ursache.

      Cate acțiuni ai la SIF 1 și cât dividend ai luat in ultimii ani. Sau tu esti dintre acționarii împroprietărire din gratuite. Asa merge, pentru noi ceilalti nu merge.

      ASF a urmărit vreodată cum se fac ofertele de răscumpărare la Sif 1? Asta nu e o prosteală si manipulare cât casa? Vorbim de piața românească și gragoi trimite jumate din Sif in Cipru . Ca nu îmi spuneti ca se mai întoarce ceva vreodată din SiFI . Tot ce e pe SiFI cyprus rămâne dus pe veci . Ale cui buzunare? Asta e manageru care duce sifu Pan la cer:))

      ...

      Dragul meu, spune mersi ca inca iti mai permit sa postezi comentarii!

      Dar, insista, poate ma determini sa nu-ti mai permit.

      Pot sa fac asta oricind, dar mai ales cind iti termini atacurile la persoana cu "Tara fara viitor". 

    La SIF3 situatia va fi clara pe 28/29 aprilie si in mai. Banuiesc ca o sa se voteze cum vrea Fercala. Daca va fi asa, Fratila sa isi retraga pretentiile. Ar fi penibil sa te dai mare si tare cu doar 5-6% voturi.

    1. Daca vrea mai multa putere, Fratila sa bage carbuni si sa cumpere la cel putin 0.55 lei/actiunea. La pretul asta le-as vinde pe ale mele.

    Ce articol, domnule, ce articol! Ne-ar umfla râsul dacă nu ne-ar îneca plânsul! Ce-a făcut dl Ursache?! „A examinat diagrama publicată joi de ziarul Bursa”!? N-am auzit ca dl Ursache să fie vreun mare expert în drept sau măcar în scheme calchiate prin cotloanele ascunse ale pieței de capital! Ni-l și imaginăm pe dl Ursache aplecat asupra schemei, cu sprâncenele arc, sub ochelarii aburiți de tensiunea momentului, căzând pe gânduri ca într-un desant de șoc și groază în câmpul tactic al fondurilor de investiții! Și ce ne spune dumnealui? Că „este necesar ca instituția statului abilitată să combată infracționalitatea economică, să demareze cercetări, deși ASF era obligată prin lege să o sesizeze”. Dar dumnealui, când se afla la cârma ASF, ce făcea? Demara dumnealui cercetări vaste, combătea decisiv nelegiuiții pieței de capital și sesiza ofensiv instituțiile abilitate!? Parcă și dumnealui era la cârma ASF pe timpul cazului Harinvest? Cum o fi combătut și prevenit dumnealui hoția de atunci?! Știm cum: ne spunea că dumnealui nu se ocupă de hoți! Că de hoți se ocupă alte instituții abilitate! Așa că unde este autoritatea, măcar morală, a dlui Ursache de a bănui instituția de „favorizare și complicitate”? Oare crede dumnealui că ASF a rămas și azi cu aceleași metehne care parazitau instituția pe vremea când dumnealui era la cârma profilactică a ASF? Așa că amenințările dumnealui de „vremuri grele”, „mai rele decât coronavirusul” nu sperie pe nimeni, pentru că instituția nu este așa de simplu de intimidat! Culmea este că dumnealui, deși s-a plimbat cam multișor prin instituție, încă nu a înțeles aparatul de care dispune instituția! Din informațiile care cam circulă pe holurile instituției, ASF e pregătită să răspundă la scamatoriile unor conducători de societăți, chiar prea multe, care folosesc în ultima vreme tema coronavirusului ca pe un Jolly Joker pentru tot felul de piruete de prevenire a răspândirii bolii. Oare dl Ursache pe acelea nu le vede ca pe niște agresiuni asupra investitorilor și chiar asupra pieței și a reglementatorului ei? Sau dumnealui are un canal de comunicare cu baronii schemelor de pare atât de atașat de tema coronavirusului că n-ar mai vrea să scape de ea? Și e culmea că tocmai dl Ursache vorbește de „tăinure” sau de „favorizare”, când instituția a dovedit o imensă îngăduință față de cei care propagă scheme prin spațiul public spre atenta analiză intempestivă a dlui Ursache. Dar lucrurile au ajuns prea departe, iar instituția nu mai poate evita măsurile care se impun pentru că, altfel, abia atunci va fi acuzată de obediență față de baronii schemelor!

    Este complet derutant să ne spuneți că ASF „și-a pierdut cârma profesională și morală, favorizând cuplul Lakis-Drăgoi”. Vorbim acum de direcții profesionale și morale? Ar fi bine să ne raportăm la direcția legală! Și, pe această direcție, nu e nicio favorizare. Iar îl băgați pe Lakis la înaintare! Nu știu de ce nu se sesizează să vă dea o replică la aceste agresiuni! De ce nu-l băgați la înaintare pe Ciurezu? Parcă dumnealui e cel care ignoră deciziile ASF și face reclamații la instituții abilitate? Sau când ASF aplică legea și instanțele o confirmă, atunci nu vă mai opăriți prin articole! Unele surse au transmis chiar că instituțiile abilitate s-au plâns că sunt exasperate de schemele întortocheate trimise de Ciurezu spre analiză și tot cer opinia specialiștilor ASF pe problemă. Dar instituția s-a pronunțat și tot revine cu același precizări încât instituțiile abilitate au băgat schemele în sertar până la ridicarea pragului! 

    Observ că ați cârmit întrucâtva discursul și-ați ajuns la concluzia că ASF ar trebui să „evalueze situația de facto” pentru a ajunge la concluziile dv. Instituția nu poate ignora ceea ce este, cum spuneți, „de jure”, pentru că, altfel, va fi dată în judecată și va pierde! Sunt regulamente europene și legislație internă de o claritate indiscutabilă! Suplimentar, ASF nu poate acționa, de principiu, contra propriilor convingeri „juridice” doar ca să se prefacă într-un covor roșu pentru ignoranța și cerbicia unora care se cred mai presus de lege și de reglementator! Nu uitați că ASF trebuie să aibă o poziție neutră în confruntarea intereselor de grup dominate, în anumite zone ale pieței, de ideologii rivale, care includ și opunerea concepțiilor noi celor vechi. Deja instituția constată un regres în planul evoluției mentalității unor conducători, care și-au pierdut busola și pun emitenții într-o derivă inacceptabilă pentru o piață modernă. Asistăm astăzi la un remake al episoadelor cu gangsteri din clubul Chelu, în care cei mai vocali sunt tocmai cei care încalcă reguli foarte clare. Și articolul acesta e un fel de cronică însoțitoare al acelor episoade, pentru că sună la fel și are același culori marca Agfacolor. Nu sună ca un articol din The Wall Street Journal, din The Guardian sau din New York Times. Întrebați-vă cititorii ce senzație le transmite articolul în care afirmațiile principale sunt de acuzare în termeni colocviali, ca să nu spun în termeni de gazetă stalinistă! 

    Este deplasat, foarte deplasat să scrieți că „incompetența ASF este neverosimilă” când regulile sunt clare. Tocami că incompetența ASF e curat neverosimilă. Verosimilă este însă fabulația baronilor schemelor. Dacă era vreo interpretate la limită, putea fi discutat, dar, așa, după atâtea decizii prin care ASF a reiterat poziția sa fundamentată și răsfundamentată, nu este acceptabil. E o jignire nemeritată a celor din instituție, care se străduiesc să nu părtinească și să ia decizii cât mai corecte cu putință pe baza legii în vigoare! Dar, până în iulie, când dispare pragul definitiv, nu mai e decât un ciot și dv. vă încăpățânați să vă împiedicați de el. Sigur știți și de ce! V-am mai explicat, nu o mai fac și acum! 

    În cazul Fercală lucrurile sunt destul de grave, pentru că nu avem în instituție pitici pe măsura dumnealui. Altfel, bănuiesc că ne-am fi putut delecta cu un schimb de serve prin presa dumnealui favorită. Cred că instituția încă reflectează dacă nu cumva este necesară angajarea unor pitici de serviciu pentru a putea înțelege mesajele dumnealui. Din păcate, dumnealui este un „longeviv”, cum l-a calificat chiar ziarul Bursa, fapt care face puțin posibilă identificarea unor candidați la post cu un bagaj lingvistic similar, care să permită o comunicare fluentă. Vă asigur că dl Frățilă nu are nicio putere în instituție tocmai pentru că ASF este arbitrul pieței și nu dl Frățilă! Credeți-mă aici pe cuvânt dacă nu credeți în informațiile publice! 

    Din nou, să știți că instituția nu poate fi intimidată cu scrisorele către Președintele României sau către alte autorități. Oricum, la ceea ce se vede acum ca model de acțiune, să știți că instituția sigur se așteptă ca dl Fercală să scrie o jalbă către Asociația Pensionarilor Longevivi, prin care care să se plângă și să ceară sprijin pentru organizarea unui protest în fața sediului ASF. Nu-l mai prezentați pe dl Fercală drept un „corifeu al pieței de capital”! Ne-ați putea spune exact câteva dintre faptele sale care l-au făcut „un corifeu”? Dacă vă referiți la faptele sale recente, autentic tragicomice, atunci sigur poate fi asimilat unui corifeu... Este inutil să-l ridicați în rang și să-l susțineți direct când acesta încă nu a înțeles că nu poate fi veșnic în fruntea unei „instituții financiare” pe care noi, unii, chiar la fel de longevivi ca dumnealui, știm foarte bine cum a condus-o! 

    1. Poti sa ne lumineze și pe noi cu o intrebare? Observ ca ii duci grija lu najib ca nu scapă mai repede de ciurezu. Stai linistit ca isi rezolva singur treaba. Nu e musai să te ambalezi asa. Uite ca nu vrea olteanu sa se dea la o parte la ordin. Asta cu instanțele de judecată e o fantezie. Najib a rupt Sif in doua u parnaias caruia iinstau toti drepti. Oare de ce?! luminează ne ca vad ca esti dincurtea lui.revin acu cu intrebarea, De ce nu avem dividend nici la sif1 nici la sif4 ? sa ne ceri sa il plângem pe najib sindragoinca nu le a aprobat ciurezu convocari de are și alte amintiri e culmea. Nene, aici vorbim de probleme grave nu de baliverne . Se vaicareste drăgoi pe bursa ca nu e ascultată vocea lui de investitor. Nu ne prosti cu balivernele astea ca nu suntem veniți din luna. Știm și noi cum și ce și care cu cine fumează sindanseaza. Vrajelile cu drepturile investitorilor spuse de dragoi suna ca nuca in perete.doar gradinescu pune botu . Sper ca nu interesat.

      Ti-am spus ca nu-mi meriti atentia, dar unii te asculta ca pe un cintec de sirena si vreau sa iti asigur fondul orchestral.

      Astazi, cind il faci tu franjuri pe Ursache, dai din nou replica tiganeasca "Pai, tu vorbesti ba, nu vezi cit de urit esti?!", sau "Ba p-a matii!" 

      Asta e nivelul.  

      ASF nu trebuie sa faca ce zice Ursache, ca nici Ursache n-a facut. 

      Zici ca asa ai inteles tu replica lui Cristos "Sa ridice piatra cel fara de pacat". 

      Ai zis-o la precedenta controversa, dupa ce adormisem. 

      Valeu! 

      De aia nu ridica piatra nimeni de la ASF contra infractorilor? 

      Va simtiti pacatosi? 

      Pedeapsa nu tebuie aplicata de un calau fara de pacat, duduie. 

      Cristos nu te indeamna sa devii solidara cu infractorul, pe motiv ca si tu esti pacatoasa - te rog, imprastie aceasta Bunavestire in ASF: "Nu va mai solidarizati cu infractorii, ca nu e crestineste!" 

      Vad ca, desi articolul meu e de tot dispretul tau, totusi iti jguduie talentul rau de tot. 

      Zici: "Vorbim acum de direcții profesionale și morale? Ar fi bine să ne raportăm la direcția legală!" 

      Pai...directia legala si directia profesionala nu sint unul si acelasi lucru la o autoritate de supraveghere a pietei? 

      De ce "directia profesionala" si cea "morala" sint diferite de "directia legala", in cazul ASF? 

      Stimata duduie, nu cumva te-a luat gura pe dinainte? 

      "Gura pacatosului adevar graieste!" 

      Nu duduie, afirmatia ta cum ca am "cârmit întrucâtva discursul" și am ajuns la concluzia că ASF ar trebui să „evalueze situația de facto” pentru a ajunge la concluziile mele, nu este adevarata. 

      N-am cirmit nimic. 

      Ti-am spus data trecuta ca acolo, la ASF, pur si simplu nu vreti sa stiti cum se judeca cazul concret al concertarii din juirul SIF Oltenia. 

      M-ai presat sa-ti arat concret. 

      Acum te-am invatat. 

      Dupa care, asa cum prevazusem, lemn!, nu iei in seama nici ce arat, nici ce argumentez. 

      Zici ca ai "regulamente europene și legislație internă de o claritate indiscutabilă!" 

      Pai, bravo! 

      Esti grozava! 

      Am zis eu ca n-ai? 

      Am zis eu ca nu-s clare?  

      Si?! 

      De ce nu le aplici? 

      Iar ai invins. 

      Ma culc. 

      POST SCRIPTUM (De dimineata, 26.04.2020, ora 8.30) 

      Mi-am amintit: cind spui "baronii schemelor" te referi la mine, cel care le desenez dupa natura, sau te referi la Lakis si Dragoi, cei care le practica?  

      Ce tare iti basculeaza mintea, duduie!

      Asa sinteti toti, acolo? 

      Îmi pare rău că vă deranjează ”diagramele” frumoasă doamnă. Și prieteni dragi, avocați dibaci ori președinți de sife. Or fi ele neadevărate? Nici chiar ASF nu a făcut vreo afirmație în contra. Până acum. Mai are timp până luni.... S-o face careva că lucrează ?

      Nu sunteți corecți cu dl. Ursache, mai ales dumneavoastră doamnă. Dacă dânsul nu semna, astăzi, voi toți, vă numărați doar mărunțișul de prin buzunarele largi și mai goluțe, așa. Vă numărați doar boabele de grâu de la malu mării... Unde tot omu vă ajută. Sau pe malu Dunării, la Galați...Ingraților! Așa astăzi văd că visați cu ochii deschiși la cei 4,4 mld. Euro ce zac în cele 5 sife. Or fi umpicuț mai puțini țechini, că tot voi le cam umflați pe unele dintre active. Ca să dezumflați cashu, deh. Așa că mai ușor cu pianu lu Mircea pe scările SIF1! Că nu se știe niciodată la ce pupitru ajunge omu, că e meseriaș și ce partitură vă va pune în viitorul apropiat! Și nu că m-ar îngrijora, dar de pe tocurile înalte ce le purtați vă va fi greu să jucați Ciuleandra... 

      Ați făcut o pasiune din a sta pe holurile ASF!.. Auziți cam multe pe la ușile unora din membrii Consiliului sau directori! Dar ce Mata Hari sunteți de vă vindeți agentura? Chiar nu vă pasă de stresul lor? Cu riposta ASF ce să mai zic? Mai bine ar fi ripostat, de exemplu, pe la Constanța. Poate chiar la Curtea de Apel. Nu v-au spus frumoasă doamnă de ce nu și-au făcut timp să treacă pe acolo? Nu era vreme de plajă? Măcar să fi depus un recurs acolo, bun ori prost, dar în timp util!  

      Dar mă bucur că dumneavoastră sunteți cea care luați pulsu celor din ASF, care iată în opinia unei altfel de comunicări, cei din ASF ar fi chiar doctori. A constata regresu” mental al unora ori al altora în vreme de Covidă, chiar e șmecherie! Iar bolnavii ăia să vă împiedice pretenii să modernizeze piața? Cred că modernizarea ar semăna cu cea pe care au făcut o la Obor! Scumpă și proastă. Dar doldora de cash. Ce vă place vouă, nedigitalizaților!  

      Oricum văd că nu înțelegeți mare lucru din moment ce afirmați că toată lumea se împiedică de un amărât de ciot. Dar nu uitați, ciotul e lung (mai sunt 3 luni până la moartea pragului de care vă e frică să vă împiedicați. Să vedem cum o scoateți pe cămașă pe la CJUE), face parte dintr-un trunchi, că de aia e ciot iar în țara lui, râul, ramul îmi e prieten numa mie!  

      Răcani neinstruiți! La lectură cu voi, poate veți vedea pe unde greșiți 

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      ASF are un regulament european cu o singura propozitie: Lasa-l pe Lakis sa faca ce vrea.

      E un regulament, indiscutabil, foarte clar. 

      Make, n-ai observat ca femeia asta de la ASF spune cu gurita ei ca nu este in stare sa aplice legea si ca abia asteapta sa se implineasca termenul pentru ridicarea pragului. ca sa scape de problema?

      De departe, aici la 9, sugestiv anume parcă, e cel mai cald! Chiar fierbinte, samurailor!

      După câte îmi dau seama pe aci se dă la glezne... cu mesaju. După știința mea și comentariile voastre sunt aproape sigur că Mitică Auditatu e milițianul ce prestează pentru 3 și 5. Sigur e un ciot... Altfel nu lăsa atâta spațiu printre biții lui Make... Sau, cine știe ce o fi avut în mintea lui întortocheată? 

      MI7 ar trebui să fie doamna al cărui nume acronimizat ne place tuturor. Adică Ordin de Plată. Ei îi place mult de tot, se vede de la o poștă. Altfel de ce ar face pe avocatul neplătit al domnului El Lakis? Sau poate o plătește și dânsul nu numai Depozitarul, și SIF1 ori SIF4/SAI? 

      Bă băieți, ați uitat că atunci când doi se ceartă un al treilea câștigă mai mereu? Lua-v-ar BERD-ul pă toți! Știe Doamna Doina ... Că vine dintr-un partid cu ifose de regaliști. 

      Vă dați toți cocoși paci, dar noi ăștia din hăul de retail ce naiba facem? Samuraii din tabăra de instituționali luară toate sifele. Dar și FP-ul. Ați uitat?  

      Milițiene, fost, mă rog, acum doar tu știi pentru care trunchi albastru mai prestezi, nu vezi că ești prins între două lumi? Cam paralele, ai uitat? Retailist ori profi? Spune clar! Să știm dacă venim să te ajutăm ori să te ... 

      MI7, spune le patronilor tăi, roșii ori roz, să ne lase sifele în pace! Sunt și ale noastre, bă nesătuilor! Cum zicea milițianu ăla, nu chiar prost, vreți pe toate 4 meleardele de euroi? E Corona afară, bă băieți! Și voi vânați tot cașcavalul? Noi ce mai mănâncă? Numa Corona, bă samurailor?!! 

      Mai veghează careva pe aici, vreun retailist ori chiar securist ? Să vină Securitatea Statului să vă chestioneze, bă samurailor! Ce faceți bă cu banii noștrii? Îi trimiteți în Lebanon?

      Hai, scularea! Ați dormit cam mult. Doar Milițianu are insomnii și nu e corect! Lua -v- ar BERDU! 

      Aș avea o rugăminte, domnule Make! Citiți mai cu atenție ceea ce scriu! Micșorați volumul la fondul orchestral, că am impresia că vă scapă chestiuni esențiale! Unde ați văzut vreo replică țigănească în comentariul meu!? N-am scris eu, negru pe alb, că „sunt regulamente europene și legislație internă de o claritate indiscutabilă!”? N-am scris eu că „ASF nu poate acționa, de principiu, contra propriilor convingeri „juridice” doar ca să se prefacă într-un covor roșu pentru ignoranța și cerbicia unora care se cred mai presus de lege și de reglementator!”? În ce-l privește pe dl Ursache, nu e firesc să-i amintești omului ce statut are când iese în presă călare pe problemă și critică instituția care, vorba aceea, l-a hrănit o groază de timp? Nu cred că ASF se simte chiar atât de păcătoasă încât să închidă ochii și să lase capul în pământ ca să nu mai poată citi reglementările în vigoare! Să știți că în ASF chiar se propovăduiește o frază mult îndrăgită chiar de dl Ursache: „toleranță zero față de indisciplina pe piața de capital”. Și, în ultima vreme, sunt câteva persoane foarte indisciplinate. ASF a fost blândă, înțelegătoare, că e creștinește, dar legal nu e și va trebui să ia măsuri pentru revenirea la normalitate. Pentru că, altfel, nu o să mai avem piață de capital. După mine, trebuie să mai aibă și micul investitor ocazia să devină mare! Altfel, ce rost mai are să ai piață de capital?

      Nu vă iluzionați! Când contrapuneți „de facto” lui „de jure” și o luați pe „morală”, e clar că direcția profesională nu include și legea în vigoare! Așa că vă dă de gol „contextul”. Nu e cazul să vă credeți singurul dibaci în „aranjarea” textului! Poate că unii cititori sunt atât de neinițiați încât atunci când citesc „profesional” aud vuiete prelungite de „legal”, dar noi, ceilalți, care știm ceva mai mult, ne dăm seama că „profesional” poate avea doar semnificația unui machiaj bine făcut, ca să bată sau nu la ochi! Așa că nu m-a luat pe mine gura pe dinainte, ci ați rămas în urmă cu gândul, prins în mrejele ambiguității textelor cu care uneltiți spre convingerea instituției și a cititorilor! Să vă dau și un detaliu esențial, că îmi dau seama că nu puteți ajunge la el! Concertarea are un schepsis care o face irelevantă în cazul pe care îl tot discutați. Nu o să vă spun acum tot, dar e bine să știți că sunteți pe o cale foarte greșită! Dar toate la timpul lor! Încă o dată vă spun, ca să nu mai răstălmăciți cuvintele: din punctul de vedere legal, nu se poate susține o concertare în cazul pe care îl tot rulați dv. pe prima pagină! Și argumentul se află chiar în legislația europeană pe care ASF chiar o aplică! Nu ne mai spuneți că nu aplică ASF legislația! E inutil! 

      Da.

      Vad ca ai dreptate pentru ca spui ca tu stii mai bine. 

      Bine.

      N-ai inteles nimic. 

      Chiar ati spus chestia aia cu Christos?V-ati cam facut de ras.

      Nani Make, somnul poate face minuni!.

      Nani Make, somnul face minuni!.

      Daca nu va puteti argumenta pozitia, de ce mai intrati in conflict cu Make? V-a distrus de ati ramas fara aer. Aia cu Iisus e dementiala!

      Frumoasele doamne din asf sa taca; nutori, amante,neveste,fiice de parlamentar din tot spectrul poolitic nu le-ar angaja nimeni din sectorul privat ca nu stiu sa faca nimic! Unde ai disparut d-le Misu Negritoiu? Nu ai zis tu ca faci ordine in asf?! Au facut ordine cu tine! Asf -ul asta e conceput bolnav din nastere? Era mai bine pe vremea d-nei Anghelache, macar stia carte, cei de acum nu pot nici stramb o lege sau un regulament, dar le plac lefurile mari, plimbsrile in strainatate ca asf are bani multi cu bugete excedentare si nu stiu de ce Parlamentul nu le ia excedentul, ca tot avem deficit enorm si Corona virus pe deasupra! Halal institutie! Cea mai slab alcatuita autoritate a statului! Care stat, care autoritate?!

      Decat sa scrieti mult si pe langa, mai bine cititi inca o data legea si poate va dati seama ca schema aceea are corespondent legal : art.2 alin.2 din Legea nr.24/2017

      (2) În aplicarea prevederilor alin. (1) pct. 30, până la proba contrară, sunt prezumate că acționează în mod concertat: 

      f) următoarele persoane: 

      1. persoane care în derularea unor operațiuni economice utilizează resurse financiare având aceeași sursă sau care provin de la entități diferite care se află într-o relație de control.  

      2. persoane care în derularea unor operațiuni economice direcționează beneficiile astfel obținute către același destinatar sau către destinatari care sunt persoane aflate sub același control; 

      4. persoane care au adoptat sau adoptă o politică investițională similară, prin achiziția de instrumente financiare emise de aceleași persoane juridice sau de persoane aflate într-o relație de control cu aceleași persoane juridice; 

      6. persoane care s-au asociat în orice formă juridică recunoscută de lege, iar scopul sau obiectivul asocierii constă în operațiuni aflate în legătură cu unul sau mai mulți emitenți; 

      7) persoane care dețin în același timp acțiuni /părți sociale la una sau mai multe persoane juridice în legătură cu care exercită împreună controlul și desfășoară o politică comună. 

      Ce tot pretindeti ca ASF aplica legea cand, de fapt, ignora cu buna stiinta aceste articole ale legii?

      Nu asta se intampla de fapt? Chiar ne credeti prosti si aruncati praf in ochi?  

      Hai Oana, poti sa raspunzi cu legislatia ta clara?

      Stimata duduie Oana, cum era aia cu "directia legala" si "directia profesionala"?

      Ce spuneati dumneavoastra despre piata "moderna"? 

      Credeti ca modern inseamna sa manipulezi piata? 

      Asa a crezut si seful dumneavoastra pe care-l paste puscaria din nou si o sa va traga pe toti dupa el.

      Ca să fie clar: sunteți în eroare gravă! Nu mă confundați cu o anume Oana! Care Oana? Fiți ceva mai perspicace și analizați mai atent situația! Nu de alta, dar nu e bine să tragă „Oana” beneficiile sau ponoasele cuvintelor pe care le scriu eu aici. Nu o să intru în detalii cu privire la argumentația juridică prezentată la 9.14, dar autorul trebuie să știe că nici unul dintre punctele enumerate nu se aplică în cazul schemei prezentate. S-a discutat la sediul ASF chiar cu dl Ciurezu, i s-a explicat și prin deciziile instituției, dar observ că e în zadar. Nici instanțele n-au dat dreptate interpretării eronate prezentate de dl Ciurezu, așa că să mai citească legea și reglementările europene dacă chiar crede în interpretarea proprie. Dar nu de înțelegere e vorba aici, ci de citirea cu bună-credință, dezinteresată a textului legal! Văd că ziarul Bursa continuă cu presiunile asupra instituției. E foarte greșit, domnilor! Nu voi mai răspunde de acum înainte pentru că săptămâna ce vine avem niște evenimente care ne solicită atenția la maximum și avem multe măsuri de luat! Că, altfel, intră piața în derivă!

      Nani Make, somn usor,

      Tu al Bursei puisor. 

      Faptul ca zice ASF ca nu se aplică, nu inseamnă ca decizia este corecta. Despre care ”instanțe” (la plural) vorbiți? Această chestiune nu a fost analizată pe fond de nici o instanță. Despre ce Regulamente europene vorbiti? Mai exact? Despre Regulamentul 596 care spune ca titlurile emise pe o piața nu trebuie utilizate pentru manipularea pietei, pe o altă piață? De ce nu intrați in detalii? Va este teama ca nu aveti argumente?

      In asf toti sunt numai pitici! Mai ales la minte, adunatura de incompetenti care nu se pot angaja nicaieri dar protectorii din parlament, cam tot ca cei din asf ca daca ar fi buni de ceva nu s-ar chinui sa ajunga in parlament , ar face si ri ceva ptr tara nu numai sa ia pensii speciale; hulitul , de catre unii, fercala a facut ceva in 30 de ani postrevolutionari; a dat nebunil bani la sute de mii de mici actionari! Parlamentul si asf ce au facut? Au permis sa se cumpere sif-urile intre ele ca in final, ptin mafia libaneza sa le e terneze in cipru: parlamentarii care au desfiintat limita cat au luat in cipru? Poate sri, sie 2,25 sa afle si daca afla , ce? Halal tara am ajuns sa ne fure mafiile din toata lumea, asa conducatori, asa popor condus/prostit!

      Ce interpretari clare juristule? Asf ca sa scape si-a creat singur un regulament schiop ca administratorii de fonduri nu actioneaza concertat cu cei ce au subscris in acele fonduri!!! Ha , ha, ha, crede asf ca e de ajuns! Pai daca subscriitorii controleaa 100% fondurile si fondurile cumpar actiuni la subscriitori ce e asta specialistilor damboviteni!? Mai voicu de la certinvest suspendat pe 5 din piata, stai la faramiturile lui drsgoi/ pardon lakis ca dragoi e vasal, tine calul de capastru nu e conducator.

    Eu niciodata n-am vazut in ASF decat o sinecura de neamuri.. nu stiu cum drku altii vad altceva..

    Romania nu are resorturi morale, nici macar legale in astfel de institutii sunt niste gasti de neamuri si cunoscuti care incaseaza salarii grase si isi vad interesul, avand grija sa-ti vorbeasca frumos la telefon si in scris, in caz ca ai vreo neliniste. Peste tot e asa.. Romania e o adunatura de borfasi profesionisti imbracati la costum cu cravata.  

    Un stat totalitar (cum se prefigureaza) ii va pune si pe ei cu botul pe labe, e doar o problema de timp. Acesti oameni uita ca sunt sefi doar in patratica lor.. ca fiecare nash is are nashul si ca mereu exista un smecher pe lume cu carti mai bune..  

    1. Să știți că, parțial, numai parțial, aveți dreptate! Se cerea această precizare pentru menținerea obiectivității totale. Nu uitați însă că mai sunt unii care veghează ca lucrurile să nu scape chiar total de sub control!

      Desi sunteti la fel de limitata in gandire, dumneavoastra nu sunteti de la ASF. Niciodata nu ar fi scris asa ceva cineva de la ASF. V-ati tradat prosteste. Cu papagalul pe care-l dati,, cred ca sunteti intr-o pozitie subalterna, de unde faceti pe desteapta. Spuneti prostii , cu infatuare. Demn de Antologia prostiei infatuate este ca Il aparati pe libanezul Lakis cu un citat prost inteles din Noul Testament. Probabil ca libanezului ii sunteti subalterna.

    O întrebare de om simplu

    Dacă Sif1, care nu da dividende a luat cu maxim 5 la sută (ca așa prevede legea)pe Sif4 care nu mai da dividende, iat apoi cu maxim 5 la sută (ca așa prevede legea)ia Si5 si nu dă dividende pașii firești ar fii Sif2 si Sif3 tot cu 5la sută (ca așa prevede legea)și bineînțeles fără dividende!! 

    Răspunsul întrebării: bă voi ăștia cu legea în mână sunteți nebuni?

    Păi furtul si încălcarea legii nu sunt evidente? 

    1. Aveti 5la sută creier!?

      Același om simplu

      După ce Drăgoi, Balteanu, Lakis vor creea un super, megaholding în Cipru care va avea probleme va fii prea mare ca să cadă si va cere ajutor financiar de la stat pentru milioane de păgubiți?

      CECul va finanța paguba? 

    Make, n-ai pretenția de acuratețe dar te umflii in pene.

    Umfla-te!. 

    1. Piticii prosti.

      Sunt si pitici destepti, dar astia sunt prosti. 

      Prosti, dar si pitici.

    Se pare că ASF doarme "linistit" iar pe cineva l-a cuprins pandemia.

    Sif-urile sunt niste pocnitori care - dupa mai bine de 20 de ani de conducere securista si acompaniament de la guristii din presa - au ajuns niste martoage rapciugoase din care fura continuu cei care le administreaza. Calculati per-ul din primii 10 ani si vedeti si per-ul din ultimii 10 ani. E sub ub sfert, nu? Concluzia? Nu mai dam bani la actionari. Furam cat putem si mai scapam ceva firimituri catre presa care se vinde usor. Unii dintre noi au intrat in folclor din timpul vietii ”Cumparati ca nu sunt scumpi Cativa ziaristi de top Care spun ca e senin Când afara e pototp” :):):)

    Uitați-vă la SIF3 cu jdemii de hoteluri în portofoliu a ajuns o mârțoagă pe care scuipă Murad, libanezul care a construit hoteluri de la zero în timp ce SIF3 nu a fost în stare să le văruiască pe cele pe care le deține de 20 de ani. Cine credeți că preia ansamblul Panoramic, Belvedere, Amfiteatru? Mamuții ăștia care învârt profiturile fraierilor de 20 ani? Nu. Tot Murad. Asta în timp ”hoții cei mari” nu văd padurea din cauza copacilor și se tot lasă tămâiați pe profesioniștii reclamei inutile.

    1. dar fara concurent in ro, deoarec are mafia libaneza in spate. e sigur ca ne vor hali, dar ce bine si frumos va fi !!!!

      hai murad, fratele meu, rezolva bulibashala asta, pune niste pretzuri si... ia.ne banii !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb