Prima mea vizită în Statele Unite a fost prin 1993. Pe când avionul zbura încă deasupra Canadei, o stewardesă a împărţit călătorilor nişte formulare. Am scos pixul şi am început să completăm. Am lăsat apoi formularul ofiţerului de la frontieră, după ce am coborât din avion.
Cu ocazia altei vizite, am fost îndrumat către un ghişeu al Departamentului Agriculturii, unde am fost întrebat dacă am vizitat vreo fermă înaintea sosirii pe pământ american. În Africa de Sud au verificat să nu fi fost în tranzit printr-o ţară cu febră galbenă, caz în care ar fi trebuit să mă vaccinez. În R.P. Chineză mi-au luat temperatura (era înaintea pandemiei). Multe state au varii proceduri legate de securitatea frontierelor. Unele dintre acestea vizează anume securitatea biologică. Nimeni nu vrea să importe patogeni sau specii care pot distruge habitatul. Şi nimeni nu se miră că aşa stau lucrurile.
Cel puţin până acum. De curând liderii europeni s-au strâns pentru a discuta chestiunea "paşapoartelor de vaccinare". Ai fi zis că, în fond, nimic nou. Dar uite că s-au găsit personaje care să obiecteze. În fruntea lor, nelipsitul Macron, insolitul preşedinte al Franţei.
Să recapitulăm. Statele din Sudul Europei, în frunte cu Grecia, au fost dur lovite de pandemie. Turismul ocupă o proporţie sesizabilă din economiile lor. Unele comunităţi depind de turism. Ai fi zis că "paşaportul de vaccinare" a fi o idee raţională, care ar permite redeschiderea mai rapidă a graniţelor.
Unii însă sunt contra. Ar fi o problemă, spun ei, cu "discriminarea". Şi cu "datele personale". Să zicem că ar fi aşa. Dar atunci de ce mai există protocoale de biosecuritate la graniţă? Pot aduce liber un piton african? Sau nişte salam crud din America de Sud? Eventual sub un nume fals? Am verificat pe site-ul vămilor Republicii Franceze. Îţi trebuie un permis de import.
Atunci de ce unii fac circ? Am stat şi m-am gândit, pentru că întreaga afacere nu are nici un sens. Şi am descoperit. Unii sunt "Anti". Pur şi simplu.
Este normal să avem o identitate proprie, pe care să o afirmăm. În unele cazuri însă limitele normalului sunt depăşite. Unii vor să se afirme ca "altfel" şi când este cazul, şi când nu este cazul. Dacă Popescu spune ceva, Ionescu, indiferent dacă are treabă sau nu, spune pe dos.
Democraţii lui Joe Biden par să fie cuprinşi de o asemenea maladie. Unii dintre ei, printre care senatorii de atunci Hillary Clinton şi Barack Obama, au votat, în 2006, pentru o lege care autoriza construcţia a 700 de mile de gard la graniţa cu Mexicul. După ce Trump a făcut din zid un element central al mesajului său electoral, s-au sucit. Au descoperit că zidul este fascist, este rasist. Acum iar s-au întors. Democraţii au construit un zid împrejurul Congresului din Washington D.C. Înţeleg că dacă construieşti un zid împotriva "supremaţiei albe", este în regulă. Împotriva cartelurilor drogurilor, nu.
În Europa, avem alte probleme. Politicienii europeni au tunat şi au fulgerat împotriva vaccinului Oxford/AstraZeneca. Au pretins, împotriva evidenţei, că nu este eficient. Germania aici a fost liderul galeriei. În realitate, era un fel de a se răzbuna pe Marea Britanie pentru Brexit şi pentru o campanie de vaccinare cu mult dincolo de tot ce au reuşit europenii să încropească. Rezultatul acestei atitudini de tip "Gică Contra"? Milioane de doze de vaccin stau nefolosite, în vreme ce restaurantele şi graniţele stau închise.
Altă veste, tot din Germania. A fost aleasă noua Miss Germania. Are 33 de ani şi doi copii. Atunci de ce concursul mai este unul de "miss"? S-a renunţat şi la proba defilării în costum de baie. Bănuiesc că acesta este un semn al Progresului. Urmează să fie aleasă şi un "miss" cu barbă, de ce să discriminăm?...
Una din ograda noastră, acum. Alexandru Cumpănaşu, personajul bizar care a ajuns la ştiri pentru tot felul de grozăvii, a lăsat o recenzie negativă pe Internet la... cursurile de la Casa Paleologu. Chestia m-a mirat. Eu însumi am ţinut cursuri la Casa Paleologu şi nu credeam că este genul de instituţie unde cineva precum Cumpănaşu ar putea fi văzut. Toader Paleologu, într-o postare, m-a liniştit. Individul, într-adevăr, nici nu călcase pe acolo...
La Educaţie, ne-am lămurit. Nu mai mărim salariile (de mizerie), nu mai finanţăm universităţile (pe acelea fără plagiatori), nu mai construim şcoli (decente), nu ne atingem de averile liderilor sindicali. S-a schimbat schimbarea, cum s-ar spune. Actualul ministru al Educaţiei, un traseist, vrea să cumpere 1800 de autobuze electrice. Ca să facem ce anume? Să îi plimbăm pe elevi de la un dezastru educaţional la altul?
Printre cei "absolut contra" se numără şi PSD. Socialiştii acum spun că sunt împotriva pensiilor speciale. Ca şi cum nu ei le-ar fi introdus. Sunt împotriva Bugetului, ca şi cum România poate funcţiona etern fără Buget votat.
În acest punct am ajuns. Este mai la îndemână să te pui de-a curmezişul decât să vii cu soluţii. Plus că apari, garantat, la televizor.